Защо не бива да се оглеждаме в огледало нощем

Защо не бива да се оглеждаме в огледало нощем | Диана

Постоянно използваме огледала във всекидневието си и дори ги носим със себе си, за да можем във всеки момент да отстраним външни дефекти. Но във всички времена този, на пръв поглед, обикновен аксесоар е бил смятан за нещо мистично и често пъти – не особено добро.

Едни са го наричали “дар на дявола” (защото са вярвали, че обикновен човек просто не може да създаде предмет, отразяващ всичко случващо се), а други направо смятат, че огледалният свят съвсем не е безопасен. Именно затова с огледалата са свързани толкова много различни поличби.

Защо не трябва да се оглеждаме в огледало нощем според някои вярвания:

Огледалото се смята за вход към отвъдното. Първо, този портал се отваря обикновено през нощта, т.е. в тъмното време на денонощието вратата е отворена и през нея в реалния свят могат да проникнат неизвестни същества, с които никой не би желал да се сблъсква.

Друго вярване е, че по време на сън и нощем душите на хората са особено уязвими. И ако внезапно се събудите и в сънно състояние се огледате в огледало, душата ви може да се отправи на пътешествие из огледалния свят, оставяйки тялото ви „безстопанствено“. А какво ще се случи, ако не намери пътя обратно и не успее да се върне? Тогава тялото ви може да бъде заето от чужд дух, при това обикновено става дума за зли и неспокойни души. За този феномен са заснети немалко филми и той се нарича най-често „астрал“.

Някои хора вярват и, че промеждутъка между полунощ и 3 ч. сутринта се смята за „дяволско време“. В този период се пробуждат всички зли сили и ако погледнете в огледалото, самият дявол може да вземе душата ви!