Трябва да управляваме паниката, а не да се опитваме да я премахнем – НАСИМ ТАЛЕБ

Насим Талеб е автор на световните бестселъри “Черният лебед” и “Антикрехкост: Как да извлечем полза от хаоса”.

Насим Никълъс Талеб е математик и специалист по статистика на риска. Двадесет години е бил брокер в Ню Йорк, преди да стане преподавател.

Това са избрани цитати от негово интервю, направено на 20 февруари 2020 г., т.е. преди СЗО да обяви пандемия на 11 март и преди коронавирусът да залее Европа и САЩ.

Ако изпитваме тази паника, значи има причина. Ако загубим този инстинкт, сме приключили. Трябва да управляваме този инстинкт, а не да се опитваме да го премахнем или да го представяме за патологичен.

Никога не бива да подценяваме мултипликативните ефекти: и преди всичко трябва да избягваме измислените сравнения, заявявайки, например, че повече хора са загинали при автомобилни катастрофи. Автомобилните катастрофи не са мултипликативни!

Разликата със сезонния грип е, че ние сме почти сигурни, че броят на починалите няма да бъде изключително голям! За този нов вирус нямаме такава увереност. Това е цялата разлика. Трябва да разсъждаваме от непознатото, а не от познатото. Това е сериозна грешка, защото знаем, че сезонният грип не се мултиплицира като коронавируса, и дори това да е така, той е лек. Това, което написахме, е, че трябва да реагираме пред такова събитие, за да избегнем най-лошото. Това е необходимост.

Работата ни започна впрочем по време на епидемията на вируса Ебола. Той беше мултипликативен и вероятността болестта да мутира правеше възможна втора, по-опасна вълна на заразяване. Понякога самите болести се променят, което увеличава опасността им. Основното в управлението на тази пандемия бе, че реакциите срещу вируса Ебола не му позволиха да се разпространи.

Но тогава единственият канал за разпространение на вируса минаваше през Париж и той беше много добре наблюдаван. Тук говорим за сърцето на индустриален Китай, който снабдява целия свят.

Броят на заразените от коронавирус експлодира за три седмици. Това е мултипликативен ефект, който не се наблюдаваше до такава степен нито при вируса Ебола, нито при ТОРС… Можем да кажем, че ако Китай не беше реагирал по този начин, щяхме да имаме много по-сериозен проблем. Реакцията на китайското правителство беше правилна, тази на Европа и на други места по света – много по-малко.

Да реагираме сега е по-евтино, отколкото да реагираме по-късно. Имам поговорка: “Ако искаш да изпаднеш в паника, панкьосай се сега!”.

Дори ако се паникьосаме напразно два пъти в годината, това си струва заради следващия път, когато паниката ще бъде основателна.

Дългосрочно можем да оцелеем само чрез параноята! Без параноята няма оцеляване. Много реакции на естествена паника са ни позволили да оцелеем стотици милиони години, но сега хората наричат тези реакции “ирационални”. Но не това е ирационално, а психолозите специалисти по риска.

Цялото интервю можете да прочетете в glasove.com