Тракийската цивилизация е българска и целият свят трябва да го научи

Тракийската цивилизация е българска цивилизация. Това каза на пресконференция генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай във връзка с подготовката на Конгреса на световните цивилизации и модерния туризъм.

„Очарован бях от срещата с премиера тази сутрин. То беше една заявка за политическа воля от страна на най-високопоставения политик в България. Именно това е най-важно за всяка туристическа дестинация. Премиерът обеща да се присъедини към нашата среща утре сутринта, надявам се това да е така, защото утрешната конференция има много голямо значение. Тя ще свърже културата, историята и цивилизациите с туризма. Археолозите невинаги обичат да виждат туристи на археологическите места. Точно тази среща трябва да осъществим в България, защото е родно място на много цивилизации“, заяви Рифай.

По думите му имаме дефицит на толерантност и разбиране между хората. „Точно затова идваме в София. България е била дом на толкова много цивилизации и хора, които са си идвали и отивали. Няма никаква стойност една история, която не е сведена до знанието на хората“, каза още той.

“Аз съм от поколението, което е чувало много истории за Спартак, не знаех, че той е българин. Трябва да го заявите на висок глас – Спартак е българин”, заяви още Рифай, цитиран от Фокус.
„Що се отнася до траките – имате фантастична възможност. Целият свят знае за гърците, египтяните, римляните, инките, маите, но малко хора обаче знаят за вашето местно население. Това, което имате, е златна възможност. Никой друг не може да има претенции към това културно наследство, освен вас. Историите са забележителни. Вие сте едно от най-важните племена в световната история“, заяви Рифай и добави, че България трябва да подчертава стойността на историята си, за да привлече вниманието на света.

„Самата история на виното може да стане атракция сама по себе си. Имате бог на виното, колко цивилизации могат да се похвалят с това?“, запита Рифай.
Той допълни още, че в партньорство с ЮНЕСКО разработват най-големия културен коридор, който светът някога е виждал – на коприната. „33 страни участват. Има и още множество по-малки проекти в и извън Европа – пътища на виното, религиозни пътища. Това има огромното предимство, че свързва много дестинации в едно. По този начин се увеличава енергията и силата им. Ще насърчаваме всякакви коридори – Дунав и историята около него, например“, каза още генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН.
5,5 трилиона щатски долара са преките и косвените приходи от туризъм, допълни той. „Това прави туризма третата икономика в света след химикалите и горивото. Имаме 1,2 млрд. международни туристи през 2015 г. 42% от тези туристи заявяват, че целта им е културен туризъм, защото е трудно да се каже, че хората пътуват само с една цел. Проучванията ни показват, че културният туризъм има значим растеж. През 2000 г. само 27% от пътуващите са заявили, че пътуват за културен туризъм. Днес този процент е 42. Започва повишаване на интереса към културата“, обясни Рифай.

Според него частният сектор е доста осъзнат. „Когато пътувам в различните страни и се срещам с представители на бранша, през повечето срещи те се оплакват от правителството. Тук не е така, те говореха за това как да работят заедно и колко е важен културният туризъм. Също така и колко е важно устойчивото развитие. Всяка страна в света може да говори за славно минало, но това, което има значение, е как представяте тези истории на света и как ги продавате като туристически пакети“, каза още Талеб Рифай.

За първите 10 месеца имаме 7,5 млн. чуждестранни туристи, което е абсолютен рекорд до момента, заяви от своя страна министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова, във връзка с подготовката на Конгреса на световните цивилизации и модерния туризъм.
„Бих искала лично да благодаря на Талеб Рифай за това, че се довери на България съвместно да организираме този конгрес. Изключително важно е това доверие, което ни гласува Световната организацията по туризъм особено тази година, когато имаме ръст на чуждестранните туристи и приходите. Утре ще дискутираме предизвикателствата пред сектора. Туризмът всъщност вече е на трето място в света, като е една от индустриите, които имат най-голям принос за развитието на световната икономика“, обясни Ангелкова.

По думите й до края на годината със сигурност ще бъде премината границата от 8 млн. туристи. „Оттук нататък за мен като първи министър на самостоятелното министерство на туризма ще бъде важно неговите компетенции да се надграждат. Неслучайно още със създаването на министерството избрахме културно-историческото наследство и балнео и СПА туризма“, каза още Николина Ангелкова. Според нея България ще се превърне в център на туризма за два дни, докато продължи конференцията.

Източник: Актуално

Моля, харесайте и споделете статията, ако я намирате за интересна.

Използвайте бутоните за споделяне отдолу. Това ще ви отнеме само секунда.
Благодарим Ви!!!
х