Тракийската цивилизация всъщност е българска и целият свят трябва да научи това

Тракийската цивилизация всъщност е българска. Това каза на организираната пресконференция генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН – Талеб Рифай във връзка с подготовката на Конгреса на световните цивилизации и модерния туризъм.

„Бях много очарован от срещата с премиера на България тази сутрин. Това беше една заявка за политическа воля от страна на най-високопоставения политик в страната ви. Именно подкрепата е най-важното за всяка туристическа дестинация. Премиерът обеща да се присъедини към нашата среща утре сутринта и се надявам се това да се случи, защото утрешната конференция има много голямо значение. Тя ще свърже културата, историята и цивилизациите на Балканите с туризма. Археолозите рядко обичат да виждат туристи на археологическите места. Точно тази среща трябва да осъществим в България, защото родината ви е родното място на много цивилизации“, заяви Рифай.

По думите му при нас се наблюдава дефицит на толерантност и разбиране между хората. „Точно затова дойдохме в София. България е била дом на толкова много цивилизации и хора, които са си идвали и отивали през хилядолетията. Една история, която не е позната на хората не притежава особено голяма стойност, поради своята неизвестност“, каза още той.

“Аз съм от поколението, което е чувало много истории за Спартак, но не знаех, че той е бил българин. Трябва да заявите това на висок глас – Спартак е българин”, заяви още Рифай.

„Що се отнася до траките вие имате фантастични възможности. Целият свят знае за гърците, египтяните, римляните, инките, маите, но малко хора знаят за вашето местно население. Това, което имате и от което трябва да се възползвате е тази златна възможност. Никой друг не може да има претенции към това културно наследство, освен вас. Историите му са забележителни. Вие сте едно от най-важните племена в световната история“, заяви Рифай като добави, че България трябва да положи усилия да подчертае стойността на историята си, за да привлече вниманието на света.

„Самата история на виното може да бъде превърната в страхотна атракция сама по себе си. Имате бог на виното. Колко цивилизации могат да се похвалят с това?“, запита Рифай.

Той допълни още, че в партньорство с ЮНЕСКО те разработват най-големия културен коридор, който светът някога е виждал – Пътя на коприната. „В това участват тридесет и три държави. Има и още множество по-малки проекти в Европа и извън нея – например пътища на виното и религиозни пътища. Това има огромното предимство, че свързва толкова много дестинации в едно. По този начин се увеличава енергията, значението и силата им. Ще насърчаваме всички коридори – Дунав и историята около него, например“, каза още генералният секретар на Световната организация по туризъм към Организацията на Обединените Нации.

5,5 трилиона щатски долара годишно са преките и косвените приходи от туризъм, допълни той. „Това прави туризма третата по значение световна икономика след химическата промишленост и добива и производството на горива. Имаме 1,2 млрд. международни туристи през миналата година. 42% от тези туристи заявяват, че целта им е културен туризъм, макар и да е трудно да се каже, че хората пътуват само с една цел. Проучванията ни показват, че културният туризъм има значителен растеж. През 2000 г. само 27% от пътуващите са заявили, че пътуват за културен туризъм. Днес този процент е 42%. Наблюдаваме повишаване на интереса към културата“, обясни Рифай.

Според Рифай – частният сектор е доста осъзнат. „Когато пътувам в различни държави и се срещам с представители на бранша, през повечето време те ми се оплакват от правителствата си. Тук това не е така. Те говорят за това как да работят заедно и колко е важен за всички културният туризъм. Също така коментират и колко е важно устойчивото развитие. Всяка страна в света може да говори за своето славно минало, но това, което има значение е как представяте тези истории на света и как ги продавате като туристически продукти“, каза още Талеб Рифай.

За първите 10 месеца имаме 7,5 млн. чуждестранни туристи, което е абсолютен рекорд до момента, заяви от своя страна министърът на туризма във връзка с подготовката на Конгреса на световните цивилизации и модерния туризъм.

„Иска ми се лично да благодаря на Талеб Рифай за това, че се довери на България за да можем съвместно да организираме този конгрес. Изключително важно е доверието, което ни гласува Световната организацията по туризъм особено през тази година, когато имаме ръст на чуждестранните туристи и приходите. Утре ще дискутираме предизвикателствата пред сектора ни. Туризмът всъщност вече е на трето място в света, като е една от индустриите, които имат най-голям принос за развитието на световната икономика“.

До края на годината със сигурност ще бъде премината границата от 8 млн. туристи. „Оттук нататък за мен като министър на туризма ще бъде важно компетенциите на министерството постоянно да се надграждат. Неслучайно още със създаването на министерството избрахме културно-историческото наследство и балнео и СПА туризма. Идеята е България да се превърне в център на туризма поне за двата дни, докато продължи конференцията.