Тракийската цивилизация е българска и целият свят трябва да го научи

Тракийската цивилизация е българска цивилизация. Това каза на пресконференция генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай във връзка с подготовката на Конгреса на световните цивилизации и модерния туризъм.

„Очарован бях от срещата с премиера тази сутрин. То беше една заявка за политическа воля от страна на най-високопоставения политик в България. Именно това е най-важно за всяка туристическа дестинация. Премиерът обеща да се присъедини към нашата среща утре сутринта, надявам се това да е така, защото утрешната конференция има много голямо значение. Тя ще свърже културата, историята и цивилизациите с туризма. Археолозите невинаги обичат да виждат туристи на археологическите места. Точно тази среща трябва да осъществим в България, защото е родно място на много цивилизации“, заяви Рифай.

По думите му имаме дефицит на толерантност и разбиране между хората. „Точно затова идваме в София. България е била дом на толкова много цивилизации и хора, които са си идвали и отивали. Няма никаква стойност една история, която не е сведена до знанието на хората“, каза още той.

“Аз съм от поколението, което е чувало много истории за Спартак, не знаех, че той е българин. Трябва да го заявите на висок глас – Спартак е българин”, заяви още Рифай, цитиран от Фокус.
„Що се отнася до траките – имате фантастична възможност. Целият свят знае за гърците, египтяните, римляните, инките, маите, но малко хора обаче знаят за вашето местно население. Това, което имате, е златна възможност. Никой друг не може да има претенции към това културно наследство, освен вас. Историите са забележителни. Вие сте едно от най-важните племена в световната история“, заяви Рифай и добави, че България трябва да подчертава стойността на историята си, за да привлече вниманието на света.

Вижте още:   Kак да лекуваме всяка болест със силата на съзнанието и мисълта – Петър Дънов

„Самата история на виното може да стане атракция сама по себе си. Имате бог на виното, колко цивилизации могат да се похвалят с това?“, запита Рифай.
Той допълни още, че в партньорство с ЮНЕСКО разработват най-големия културен коридор, който светът някога е виждал – на коприната. „33 страни участват. Има и още множество по-малки проекти в и извън Европа – пътища на виното, религиозни пътища. Това има огромното предимство, че свързва много дестинации в едно. По този начин се увеличава енергията и силата им. Ще насърчаваме всякакви коридори – Дунав и историята около него, например“, каза още генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН.
5,5 трилиона щатски долара са преките и косвените приходи от туризъм, допълни той. „Това прави туризма третата икономика в света след химикалите и горивото. Имаме 1,2 млрд. международни туристи през 2015 г. 42% от тези туристи заявяват, че целта им е културен туризъм, защото е трудно да се каже, че хората пътуват само с една цел. Проучванията ни показват, че културният туризъм има значим растеж. През 2000 г. само 27% от пътуващите са заявили, че пътуват за културен туризъм. Днес този процент е 42. Започва повишаване на интереса към културата“, обясни Рифай.

Според него частният сектор е доста осъзнат. „Когато пътувам в различните страни и се срещам с представители на бранша, през повечето срещи те се оплакват от правителството. Тук не е така, те говореха за това как да работят заедно и колко е важен културният туризъм. Също така и колко е важно устойчивото развитие. Всяка страна в света може да говори за славно минало, но това, което има значение, е как представяте тези истории на света и как ги продавате като туристически пакети“, каза още Талеб Рифай.

Вижте още:   Кардиолог: Сменихме времето и веднага три жестоки катастрофи с много жертви

За първите 10 месеца имаме 7,5 млн. чуждестранни туристи, което е абсолютен рекорд до момента, заяви от своя страна министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова, във връзка с подготовката на Конгреса на световните цивилизации и модерния туризъм.
„Бих искала лично да благодаря на Талеб Рифай за това, че се довери на България съвместно да организираме този конгрес. Изключително важно е това доверие, което ни гласува Световната организацията по туризъм особено тази година, когато имаме ръст на чуждестранните туристи и приходите. Утре ще дискутираме предизвикателствата пред сектора. Туризмът всъщност вече е на трето място в света, като е една от индустриите, които имат най-голям принос за развитието на световната икономика“, обясни Ангелкова.

По думите й до края на годината със сигурност ще бъде премината границата от 8 млн. туристи. „Оттук нататък за мен като първи министър на самостоятелното министерство на туризма ще бъде важно неговите компетенции да се надграждат. Неслучайно още със създаването на министерството избрахме културно-историческото наследство и балнео и СПА туризма“, каза още Николина Ангелкова. Според нея България ще се превърне в център на туризма за два дни, докато продължи конференцията.

Източник: Актуално

Ако статията е била интересна - моля, споделете я.


Благодарим Ви!!!
х
This window will automatically close in 20 seconds