Силна воля! Санданчанин отслабна с 50 килограма за година

Силна воля! Санданчанин отслабна с 50 килограма за година | Диана

36-годишният Георги Златинов от дете бил с наднормено тегло, докато един ден решил да промени живота си.

Той вече 7 години се гордее с изваяно тяло. С много лишения и спорт Георги успял да стопи теглото си от 125 килограма до завидните 75 кг, съобщава “Струма.Бг”. От дете той бил с наднормено тегло. Това го потискало адски много, отразявало се зле на самочувствието му. Един ден му „паднало пердето“, както се казва, и той започнал да се лишава от храна. Всеки ден бягал по 4 км на градския стадион. По-късно започнал да се занимава с фитнес, за да стегне тялото си.

Ето какво споделя младият мъж:

– Георги, виждам, че си много упорит и си се отдал на спорта доста активно. Защо правиш това, какво те кара и колко често ходиш на фитнес?
– Правя го, защото трябва да поддържам и оформям тялото си. Преди 7-8 години бях доста пълен. При ръст 172 см тежах 125 килограма, а сега съм 75 кг. Тренирам фитнес 5 дни в седмицата по 2 часа за различни мускулни групи. За една календарна година свалих излишните килограми.

Отделно от това почти всеки ден тичам на градския стадион, стига да не е много студено и зависи каква смяна съм на работа. Правя по 10 обиколки и след това се прибирам вкъщи, удовлетворен от себе си. На стадиона съм пробвал възможностите си и съм стигал до 35 обиколки най-много, или това са 14 км нормално бягане.

Помня, че когато започнах с тичането, стартирах от 5 обиколки и ми беше адски трудно, защото се задъхвах много, макар че цигари и алкохол никога не съм употребявал. Всичко започна в деня, в който си казах, че не искам повече да изглеждам така. Разбрах, че диетата помага за кратко, а после скорострелно се пълнее. За да има ефект, трябва хранителен режи за цял живот.

В студените зимни месеци минавам само на зала, защото, ако не съм активен и постоянен в спорта, ще напълнея отново, тъй като ми е заложено в гена. Сам не си ли помагам, няма кой, всичко е в мои ръце.

– Спазваш ли някакъв хранителен режим, или само наблягаш на спорта?
– Да, ограничавам се от страшно много храни, също така пия по не по-малко от 1,5 л вода, макар и понякога насила. Пърженото въобще не присъства в менюто ми, затова и вече 7 години поддържам едни и същи кила. Забелязал съм, че ако се отпусна, веднага стрелката на кантара тръгва нагоре, което значи, че съм податлив на килограмите.

– Не ли трудно да живееш в непрекъснат стрес – какво да ядеш, колко да тренираш…
– Не, стресът при мен беше може би преди това, когато бях пълен и си дадох сметка, че рано или късно пълнотата ще ми се отрази зле. Затова се реших да започна да полагам за себе си ежедневни грижи, тъй като избиваха и комплекси, много или малко, все пак млад и дебел човек не е приятна гледка. Сега обаче се чувствам много доволен от себе си и само мога да кажа, че за да има резултат, трябва много воля, за да се постигне.

– Как изглежда твоето седмично меню, с какво се храниш ти?
– Един-два пъти в седмицата ям пилешко месо, риба по-рядко и основно плодове, зеленчуци, кисело и прясно мляко, както и сурови ядки. Сам съм си преценил каква храна и по колко да ям. Сутрин винаги взимам за закуска един шейк от 200 мл прясно мляко, един банан и малко сурови орехи. Обядът е в зависимост от това как съм на работа, какъв е сезонът, но основно е пресни свежи салати, плодове или по стотина грама сурови ядки. Лятото примерно наблягам на повече плодове и зеленчуци. Зимата – на салати. Вечер приключвам с храната в 18 часа, след това абсолютно нищо, само вода. Няма такава сила да ме накара да се храня след 18 часа.

– Давал ли си съвети на пълни хора как да се отърват от излишното в тялото им?
– Не, съвети на никого не мога да давам. Просто казвам аз с какво се храня и всеки сам да си направи извод и заключение какво иска, колко го иска и защо, и може ли да го постигне.

– На празници баниците и баклавите не те ли изкушават, хапваш ли си по малко?
– Не, не и не. Моето меню си е постарому. Под никакъв предлог не го нарушавам. Дори когато ходя на именни и рождени дни, приятелите ми ме гощават с купа плодове, сурови ядки и салата, но не млечна, руска и т.н., само прясна. Моите познати знаят, че сладкиши и други храни освен моите са табу за мен. Рядко ям и яйца дори. Въобще не ме и изкушава. При мен няма нещо, което може да ме изкуши, да не говорим, че на много храни вече съм забравил вкусовите им качества.

– Това не се ли отразява на здравето ти?
– Знаете ли, въобще не боледувам. Аз се храня с качествена храна, богата на всякакви витамини и минерали, така че това ме крепи. По принцип не съм от хората, които боледуват – както преди, така и сега, слава богу.

– Какво ще кажеш като за финал на хората, които имат проблем с теглото?
– Искам да кажа на хората, че както всяко нещо си има граници и норма, така това важи и за храната, която приемаме. Човек не трябва да се оправдава и заблуждава, защото лъже и вреди единствено и само на себе си. Ако искате да се отървете от килограмите, бъдете упорити и не се отказвайте по никакъв начин, тогава резултатите са видими.