Учени откриха обещаваща терапия за лечение на множествена склероза

Ново изследване, в което се използва терапия с микрочастици за увеличаване на броя на „добрите“ имунни клетки, възстановява увреждането на нервните клетки при мишки със симптоми на множествена склероза и напълно излекува 38% от тях. Откритието може да доведе до нови методи за лечение не само на множествена склероза, но и на други автоимунни заболявания, като диабет тип 1.

Според Националния институт по неврологични разстройства и инсулт на федералното правителство, близо 3 милиона души по света – почти една трета от тях – в Съединените щати – живеят с множествена склероза (МС), инвалидизиращо неврологично заболяване, при което имунната система на тялото погрешно атакува нервите подаващи информация към централната нервна система (мозъка и гръбначния мозък). Въпреки че рядко е фатално, МС може да доведе до дълготрайни увреждания и да наруши движението, мускулния контрол, зрението и когнитивните способности.

В момента няма лек за МС. Въпреки това, констатациите от ново проучване на Johns Hopkins Medicine осигуряват силна надежда за обещаващ напредък към тази цел: способността да се обърнат – и в много случаи напълно да се облекчат подобни на МС симптоми при мишки.

По неизвестна причина при хората с МС, някои от първата линия на защита на тялото срещу чужди нашественици – имунни клетки, известни като CD4+ Т клетки – не успяват да разпознаят, че миелинът, изолиращият, мастен материал, обграждащ и защитаващ нервните клетки, е нормална част на човешката система. Ако тези своенравни ефекторни Т-клетки станат доминиращи, те могат да провокират възпаление, което уврежда или разрушава миелиновата обвивка, което от своя страна може сериозно да наруши или ограничи предаването на нервните импулси от всички части на тялото към мозъка. От друга страна, регулаторните Т-клетки – Т-регулаторите – потискат прекомерното възпаление при автоимунните заболявания.

В ново проучване учени от университета John Hopkins Medicine инжектират микрочастици в лимфната система на мишки със симптоми, подобни на множествена склероза. Обосновката е проста: ако те потиснат „лошите“ ефекторни Т-клетки с „добри“ Т-регулатори, това би могло да попречи на ефекторните клетки да разрушат миелиновата обвивка.

Методът на изследователите е да инжектират биоразградими полимерни микрочастици в лимфната тъкан на лабораторни мишки, за да доставят три ключови терапевтични агента. Първият от тях е синтез на два протеина: интерлевкин-2, който стимулира производството и растежа на Т-клетките, и антитяло, което блокира определени места за свързване на интерлевкин-2, но оптимизира тези, които са от значение за Т-регулаторите. Втората микрочастица е молекула с фрагмент от миелинов протеин (пептид) на повърхността, която избира миелин-специфичните Т-регулатори, които защитават обвивката на нервните клетки. Третият компонент е лекарството рапамицин, имуносупресор, който намалява броя на ефекторните Т-клетки.

„Разработихме метод за „накланяне на баланса“ на Т-клетките, достигащи до централната нервна система от ефекторите до регулаторните Т-клетки, или Tregs, които модулират имунната система и за които е доказано, че предотвратяват автоимунни реакции“, каза д-р Джорджо Раймонди – асоцииран директор на Изследователската лаборатория за васкуларизирана композитна алотрансплантация и асистент по пластична и реконструктивна хирургия в Медицинския факултет на университета Джон Хопкинс. Раймонди е съ-старши автор на публикуваната статия на екипа в Science Advances , която е озаглавена „Биоинженерни частици разширяват миелин-специфичните регулаторни Т клетки и обръщат автореактивността в миши модел на множествена склероза .“

По този начин учените стимулират производството и растежа на Т-регулаторите и улесняват придвижването им към централната нервна система чрез лимфната система. Резултатите показват, че при всички мишки Т-регулаторите са спрели автоимунната активност на ефекторите срещу миелина, предотвратили са по-нататъшното увреждане на нервите и са им дали необходимото време за възстановяване. По този начин 38% от мишките бяха напълно излекувани от болестта.

Изследователите планират да потвърдят ефективността на новото лечение с микрочастици при множествена склероза с допълнителни изследвания. Учените са на мнение, че като модифицират пептида, по този начин ще могат да лекуват много автоимунни заболявания, включително диабет тип 1. Това е едно наистина голямо постижение в областта на медицината, което може да даде възможност за лечения на заболявания, които досега се считаха за нелечими.