Хранене за здрави кости

ездравословното хранене и заседналият начин на живот са едни от основните причини за здравословни проблеми свързани с костната система. Остеопорозата, която е скелетно заболяване, характеризиращо се с ниска плътност и цялостно влошаване на костната тъкан, е разрастващ се здравословен проблем на световно ниво. То засяга особено жените, а причина за това е най-често менопаузата. В България всяка трета жена е с намалена костна плътност, а всяка пета с остеопороза.

Основен източник на организма за поддържане на здрави кости е калцият. Той съставлява около 1.5-2% от човешкото тяло, като 99% от него се намира в твърдите тъкани, основно в костите, а 1% се намира в кръвта и извънклетъчните течности. Човешките кости постоянно се трансформират, като тялото извлича малка част от калция и го заменя с нов. Ето защо е много важно да се достави достатъчно количество качествен калций на организма.

Основна препоръка на Световната Здравна Организация (СЗО), за набавяне на нужния калций, е консумацията на по-големи количества млечни продукти, заради високото съдържание на калций в тях. Но проблемът с ниската костна плътност не е в количествата на консумиран калций, а в това дали калцият се усвоява правилно и дали се обновяват пълноценно костите с него.

Клиничните изследвания на “Harvard – Nurses Health Study” показват, че млечните продукти имат съвсем малка или никаква полза за костите. Изследвани са над 72 хиляди жени за период от 18 години и резултатите от изследването  доказват, че консумацията на мляко не предпазва жените от остеопороза. Точно обратното. Ниската на протеини и мазнини диета улеснява значително усвояването на калция. Увеличаването на двойно повече протеини в храната, увеличава с 50% загубата на калций в урината. Докато тялото разгражда протеина, това причинява киселинност в кръвта. За да го неутрализира, тялото извлича калций от костите. Следователно, колкото по-големи количества протеин се консумира, толкова повече калций се извлича от костите. Също така, след като млякото бъде подложено на термична обработка, минералите в него се йонизират и въздействието от алкално се превръща в киселинно. Това води до образуването на камъни, мускулна слабост, възпаление на стомашно-чревния тракт и други състояния. Колкото повече токсини се натрупват, поради консумирането на голямо количество киселинообразуващи храни, като млечени и месни продукти, толкова повече отслабва ендокринната система в организма. Ако се пречистят и регенерират жлезите, усвояването на калций ще се подобри значително.

За да бъде усвоен правилно калцият, той се нуждае от магнезий. В плодовете и зеленчуците, калцият и магнезият са в правилното съотношение и така калцият се усвоява пълноценно. Тъмно зелените листни зеленчуци са изключително богати на калций, магнезии и флавоноиди. Такива са броколи, зеле, кресон, маруля, морски водорасли и други.

В кравето мляко например, калцият е много повече от магнезия. В резултат на това съотношение, по-малко от 10% от този калций се усвоява от организма. Калциевите добавки, които хората взимат, също не са адекватно решение за усвояването му. Природата е дала естествен органичен калций в растенията, в синергична формула, която тялото да може да усвои пълноценно. Други много богати на калций продукти са: сусамово семе, бадеми, бразилски орех, сушени смокини, фурми. Почти всички пресни и сурови плодове и зеленчуци съдържат калций, който ще осигури нужния прием за организма. Колкото повече се алкализира тялото, достигайки нужния алкално-киселинен баланс (80/20), толкова по-качествен и усвоим калций ще достига до костите.

За усвояването на калций, много важна роля играят витамини D и К. Само с 10-15 минути излагане на тялото на слънце всеки ден, ще се запълни нуждата  от Витамин D в организма. Така по естествен начин може да си набавите витамин D3 и да спестите пари от закупуването на хранителни добавки. Витамин D3 се намира също в слънчогледа и мандарините. Витамин К се намира в зеленолистните зеленчуци, най-много в зелето.

Препоръки на Лечебен център Vita Rama  за хранене за здрави кости, предназначени за всички групи хора, от 0 до 101 години:

  • Пречистване на организма за период от 3 до 20 дни всеки сезон и последващо правилно захранване и хранене. Не трябва да се пропускат пресните сезонни и добре узрели плодове и зеленчуци. Няма никаква вреда, ако за такъв период от време, човек консумира само плодове, зеленчуци и соковете от тях.
  • Нека основните групи храни в ежедневното меню са: 60-65% плодове и зеленчуци, 10% кълнове, семена и ядки, 10% задушени зеленчуци,10 -15% зърнени и бобови храни, 5% мазнини. Препоръчваме максимално 2-3 пъти седмично да се консумират животински продукти в правилна комбинация – само 1 вид животински продукт със зелена салата.
  • Изключване на всякакви животински продукти за определен период от време. Това може да варира от 2 до 6 месеца за година. Целта е да се даде възможност на организма да се разтовари и да се регенерират и заздравят костите.
  • Консумиране на следните храни с най-много съдържание на качествен и усвоим калций: кресон, китайско зеле, глухарче, ряпа, рукола, бамя, броколи, зелен боб, магданоз, маруля, портокали, стафиди, мандарини, киви, боровинки, келп, бадеми, бразилси орех, сусам,  амарант, киноа и други.
  • Движение и прекарване на повече време сред природата.

Лечебното хранене, което Лечебен център Vita Rama предписва, осигурява здравето на костите чрез набавянето на качествен и усвоим калций, витамин Д и К и нужната алкална среда за организма. Всички хора, които имат проблеми с костната система, особено жените и възрастните хора, могат да се възползват от природосъобразното хранене и да се радват на пълноценен дълъг живот.