Какво е силно чувствителен човек (HSP)?

Силно чувствителен човек (HSP) е невродивергентен индивид, за който се смята, че има повишена или по-дълбока чувствителност на централната нервна система към физически, емоционални или социални стимули. Някои наричат ​​това чувствителност към сензорна обработка или накратко SPS.

Докато силно чувствителните хора понякога се описват негативно като „твърде чувствителни “, това е личностна черта, която носи както силни страни, така и предизвикателства.

Терминът силно чувствителна личност е въведен за първи път от психолозите Илейн Арон и Артър Арон в средата на 90-те години на миналия век. Илейн Арън публикува книгата си “The Highly Sensitive Person ” през 1996 г. и оттогава интересът към концепцията продължава да расте.

Как да разберете дали сте HSP?

Някога казвали ли са ви, че сте „прекалено чувствителни“ или че „не трябва да мислите толкова много“, особено от хора, които ви се струват прекалено чувствителни или които смятате, че трябва да мислят малко повече? Може да сте силно чувствителен човек или HSP.

Важно е да запомните, че няма официална диагноза за високо чувствителен човек и това, че сте HSP, не означава, че имате психично заболяване. Високата чувствителност е личностна черта, която включва повишена чувствителност към положителни и отрицателни влияния.

Високата чувствителност се прилага в няколко различни категории. Има няколко черти или характеристики, общи за HSP, според изследователите, които са идентифицирали тази личностна черта:

  • Избягвайте филми или телевизионни предавания с насилие, защото се чувстват твърде интензивни и ви карат да се чувствате неспокойни
  • Да бъдеш дълбоко развълнуван от красотата , изразена в изкуството, природата или човешкия дух, или понякога дори добра реклама
  • Претоварване от сензорни стимули като шумни тълпи, ярки светлини или неудобно облекло
  • Чувство на нужда от престой (не просто предпочитание), особено когато имате забързани дни; трябва да се оттегли в тъмна, тиха стая
  • Имате богат и сложен вътрешен живот , пълен с дълбоки мисли и силни чувства, които вървят с тях

Arons също така разработиха силно чувствителен тест за личност или въпросник за личността, за да помогнат на хората да се идентифицират като HSP. Известна е като скала на силно чувствителните хора на Aron (HSPS).

Колко често срещани са HSP?

Смята се, че силно чувствителните хора съставляват приблизително 20% от общото население.

По-рядко е да си силно чувствителен човек и обществото обикновено се изгражда около хора, които забелязват малко по-малко и са засегнати малко по-малко.

Силно чувствителните хора могат да се възползват от намирането на начини да се справят със стреса, с който често се сблъскват. Това важи за тези, които се признават за силно чувствителни, както и за тези, които имат любим човек, който е по-чувствителен от обикновения човек.

Какво причинява висока чувствителност?

Това, което прави човек силно чувствителен, вероятно зависи от различни фактори като еволюция, околна среда, генетика и опит в ранното детство.

Висока чувствителност съществува при най-малко 100 други вида, освен хората. Изследванията показват, че високата чувствителност е еволюционна черта, която увеличава вероятността за оцеляване, тъй като HSPs са нащрек за потенциални хищници или опасни ситуации. Разбира се, постоянното да сте нащрек, когато няма непосредствени заплахи, често води до безпокойство .

Изследванията показват също, че липсата на родителска топлота при израстването може да накара детето да развие висока чувствителност и да пренесе тази черта в зряла възраст. Същото важи и за негативните преживявания в ранна детска възраст. Ако сте преживели травма като дете, може да е по-вероятно да станете HSP като възрастен.

Генетиката може да допринесе за високата чувствителност. По-конкретно, допаминовата система може да играе роля. Това засяга личността и може да направи някои хора по-склонни от други да станат силно чувствителни. Високата чувствителност също е наследствена.

Има по-голям шанс да бъдете силно чувствителни, ако във вашето семейство има висока чувствителност.

В допълнение, гените на човек могат да се развият в отговор на негативни ранни преживявания, което ги прави по-податливи да станат HSP.

Подобни условия и черти

Хората често бъркат високата чувствителност с други личностни черти или психични състояния.

  • Интровертност : Както силно чувствителните хора, така и интровертите могат да бъдат претоварени, когато са изправени пред твърде много стимули. Но интровертите са завладени конкретно от социални стимули, като големи тълпи или партита. HSP също могат да бъдат претоварени от социални стимули; Въпреки това, HSPs са чувствителни към всички различни видове сензорни стимули, като ярки светлини и силна музика.
  • Разстройство на сензорната обработка (SPD) : Вярно е, че някой с SPD и някой, който е силно чувствителен, може да не желае сензорно въвеждане. Разликата е, че SPD може да причини намалена двигателна функция, което не е характеристика на HSP. В допълнение, SPD може да причини недостатъчна чувствителност към сензорни стимули, докато за HSP е характерно да реагират прекалено много.
  • Аутизъм : Високата чувствителност не е форма на аутизъм. Отново, докато HSPs са затрупани от сензорна информация, индивидите с аутизъм могат да изпитат или свръхчувствителност, или хипочувствителност (недостатъчна реакция) към сензорна информация. 
  • Разстройство с дефицит на вниманието/хиперактивност (ADHD) : HSP може също да се заблуди, че има разстройство с дефицит на вниманието/хиперактивност (ADHD). Докато както HSP, така и хората с ADHD проявяват свръхчувствителност към стимули, хората с ADHD също проявяват когнитивни симптоми, които HSP не проявяват, като затруднено фокусиране или обръщане на внимание. 

Докато високата чувствителност често се бърка с други състояния на психичното здраве, важно е да запомните, че високата чувствителност може да се появи заедно с други състояния на психичното здраве. Например, човек може да има ADHD и да бъде HSP, или да има SPD и също да бъде HSP.

Влияние от това да си HSP

Да си HSP носи както предимства, така и предизвикателства. Възможно е да бъдете твърде лесно обидени от хора, които не искат нищо лошо или които се опитват да бъдат мили. Също така е възможно да реагирате прекомерно на ежедневни стресови фактори или проблеми във взаимоотношенията, особено ако станете емоционално агресивни като отговор.

Да сте HSP обаче не означава непременно, че си представяте негативни мотиви, когато ги няма. По-скоро ги възприемате по-лесно. Или може да бъдете по-силно засегнати от негативни преживявания, което не е непременно слабост.

Някои от начините, по които да си HSP може да повлияе на живота ти, включват:

  • Може да избегнете ситуации, които ви карат да се чувствате претоварени . Силно чувствителните хора може да бъдат по-засегнати от определени ситуации като напрежение, насилие и конфликт, което може да ги накара да избягват неща, които ги карат да се чувстват неудобно.
  • Може да сте силно трогнати от красота или емоционалност . Силно чувствителните хора са склонни да се чувстват дълбоко развълнувани от красотата, която виждат около себе си. Те могат да плачат, докато гледат особено стоплящи сърцето видеоклипове.
  • Може да имате близки отношения с другите . HSP се интересуват много от приятелите си и са склонни да създават дълбоки връзки с хората. Отново, емпатията, която един силно чувствителен човек носи на масата, е мощен инструмент да бъдеш подкрепящ приятел и любим човек.
  • Може да сте благодарни за живота, който имате . Силно чувствителните хора оценяват хубавото вино, добрата храна или красивата песен на ниво, до което повечето хора не могат да достигнат. Те може да изпитват по-голям екзистенциален страх, но също така могат да изпитват повече благодарност за това, което имат в живота, знаейки, че е възможно да е мимолетно и нищо не е сигурно.

Основно предимство да бъдеш HSP е способността да съчувстваш. Емпатията е инструмент, който може да насърчи силни взаимоотношения и дълбоко пълноценен емоционален живот. Разбира се, важно е да правите разлика между вашите чувства и чувствата на другите.

За HSP ниските може да са по-ниски, но високите също имат потенциал да бъдат по-високи.

Ако знаете как да управлявате уникалните характеристики на HSP, можете да го превърнете в повече сила и по-малко предизвикателство в живота си. За да направите това, помага да разберете с какво се сблъсквате, независимо дали правите това за себе си или се опитвате да изградите по-задълбочено разбиране на някой в ​​живота си, който може да е силно чувствителен.

Потенциални капани

Не е изненадващо, че силно чувствителните хора са склонни да се стресират повече, когато са изправени пред трудни ситуации. Те също могат да бъдат стресирани от неща, които могат да се търкулнат от гърба на други хора.

Социалният стрес се възприема като по-натоварващ за повечето хора от другите видове стрес. Този вид стрес може да бъде особено труден за някой, който може да възприеме много различни начини, по които нещата могат да се объркат в конфликт, например, или може да възприеме враждебност или напрежение, когато другите може да не го забележат. Конкретни неща, които могат да бъдат значително стресиращи за силно чувствителните, включват:

Забързани графици

Не всеки обича да е твърде зает, но някои хора процъфтяват от вълнението и радостта от натоварения живот. HPS, от друга страна, се чувстват претоварени и разтърсени, когато имат много работа за кратко време, дори ако технически имат достатъчно време да свършат всичко, ако бързат. Необходимостта да жонглираш с несигурността, че може би не можеш да накараш всичко да работи, и натиска на подобни ситуации се чувства изключително стресиращо.

Очаквания на другите

Силно чувствителните хора са склонни да улавят нуждите и чувствата на другите. Те мразят да разочароват хората. Да се ​​научат да казват „не“ е предизвикателство и необходимост за HSP, защото те могат да се почувстват смазани от изискванията на другите, особено защото могат да почувстват разочарованието на приятелите си, ако HSP трябва да кажат „не“.

Силно чувствителните хора са склонни да бъдат най-лошите си критици. Те се чувстват отговорни за щастието на другите или поне го осъзнават ясно, когато наоколо витаят негативни емоции.