Как да разработим 5-годишен план за кариера

Наличието на дългосрочен план за вашата кариера може да ви помогне да намалите стреса, свързан с кариерата, да повишите възприеманата от вас пригодност за заетост и да ви позволи да се свържете по-дълбоко с вашата цел. Но как да преминете отвъд годишните кариерни цели и да създадете петгодишен план?

  1. Брейнсторминг. Започнете, като помислите как искате да се развива кариерата ви и какво трябва да направите, за да стигнете до там. Това изисква саморефлексия. Ще трябва да идентифицирате основната си цел, страстите си, как съществуващите ви умения допринасят за тези неща и областите ви за подобрение.
  2. Съберете обратна връзка. Ние не сме най-добрите съдници за собствените си способности и силни страни. Ето защо може да е важно в началото на процеса на планиране да съберете обратна връзка от началниците, менторите и колегите си. Те могат да ви помогнат да откриете възможности за кариера, които никога не сте обмисляли за себе си, да ви насочат към силните страни, които може да пренебрегвате, и да споделят прозрения относно вашите области за растеж и развитие.
  3. Картирайте го. След като направите малко саморефлексия и съберете обратна връзка, е време да организирате информацията, която сте събрали. Помислете дали да следите плана си в PowerPoint. Например, слайд 1 трябва да очертае кариерните цели, които сте идентифицирали във вашата саморефлексия. Слайд 2 трябва да изброява уменията, които вече имате, и тези, от които ще се нуждаете, за да постигнете крайните си кариерни цели. Слайд 3 трябва да подчертае дейностите за развитие, които планирате да предприемете през следващите пет години, за да ви помогне да постигнете целите си. А слайд 4 трябва да представи всички възможни пречки, които могат да ви попречат да постигнете целта си и как да се справите с тези предизвикателства.
  4. Итерация. За разлика от едногодишното поставяне на цели, процесът на създаване на петгодишен план никога не е завършен. Един от начините да сте сигурни, че поддържате плана си актуализиран, е да зададете тримесечно напомняне в календара. Това ще ви помогне да се справите с всяко ново развитие в живота или кариерата си и да направите промени, когато е необходимо.

„Къде се виждате след пет години?“

В даден момент учител, член на семейството или интервюиращ вероятно ви е задавал този въпрос. Първият ви инстинкт може да е бил да завъртите очи. Какво клише, нали?!?

Оказва се, че наличието на дългосрочен план за вашата кариера може да бъде от полза. Отделянето на време за активно обмисляне на вашия път може да намали стреса, свързан с кариерата , да повиши възприеманата ви пригодност за заетост и да ви помогне да се свържете по-дълбоко с целта си . И все пак проучване на Gartner, проведено през март 2022 г., установи, че по-малко от един на всеки трима служители знае как да развие кариерата си през следващите пет години.

Ако сте един от тези хора, знайте, че има начини да придвижите кариерата си напред. За да се възползвате от предимствата на създаването на дългосрочен план за кариера, първо трябва да се откажете от навика да си поставяте само годишни кариерни цели.

Защо едногодишните кариерни цели не работят

Благодарение на неща като новогодишни обещания и годишни прегледи, може да останете с впечатлението, че най-добрият начин да мислите за кариерата си е на годишна база. Но ето нещо: кариерата не се гради за една година. Ето няколко причини, поради които едногодишните планове не винаги работят.

Някои умения изискват много години работа за усъвършенстване, като прозрачна комуникация, предоставяне на конструктивна обратна връзка, ефективно преговаряне и вземане на решения във времена на несигурност. Тези поведения са склонни да изискват постоянна практика , за да се научат и поддържат. Разбира се, можете и трябва да си поставяте нарастващи цели, за да постигнете напредък в тези умения, но е важно да помислите предварително как ще продължите да развивате тези способности.

Също така може да бъде по-лесно да се демотивирате и да загубите представа за голямата картина. Подобно на уменията, постигането на големите цели обикновено отнема няколко години. Завършването на програма за диплома или сертификат, например, може да изглежда непреодолимо, когато мислите за кариерата си само една година в даден момент. Ако планирате да постигнете по-голяма кариерна цел, трябва да планирате предварително и да обмислите най-добрия момент да продължите напред.

И накрая, краткосрочните цели могат лесно да бъдат нарушени, което води до провал. Помислете за всички неочаквани обстоятелства, които могат да възникнат след една година. Вашият съотборник може да напусне компанията, изисквайки от вас да пренасочите ролята си. Вашата компания може да не постигне финансовите си цели, принуждавайки вътрешните приоритети да се изместят. Или може да преживеете нещо по-лично, като здравен проблем или смърт в семейството. Само едно от тези събития е достатъчно, за да изхвърли напълно солиден едногодишен план.

Защо петгодишните планове работят по-добре

Казано по-просто, петгодишните планове ви отварят вратата да мислите по-задълбочено за себе си и кариерата си. Ето защо петгодишните планове работят.

Наличието на дългосрочен план може да ви помогне да се съсредоточите върху развитието на вашите преносими умения, за разлика от уменията само за вашата текуща роля и организация. Когато сте наясно с дългосрочните си цели, е по-малко вероятно да попаднете в капана да преминавате през ежедневните движения на работата си. Ще ви помогне да идентифицирате възможностите, които желаете да преследвате, да кажете „не“ на задачи и проекти, които не са в съответствие с целите ви, и да изградите уменията, от които се нуждаете, за да успеете в дългосрочен план.

Петгодишните планове също ви дават гъвкавостта да промените това, което вече не е подходящо за вашите дългосрочни цели, без да дерайлира напредъка ви. По този начин вие винаги работите за това, което наистина искате да постигнете. Гъвкавостта също така прави по-малко вероятен провал (известен още като дерайлиране на вашите цели), тъй като допълнителното време ви дава възможност проактивно да адресирате проблеми, когато се случат, и да коригирате целите си, когато е необходимо.

А многогодишният план може да ви помогне да се почувствате по-пълноценни в настоящата си роля. Когато сте фокусирани върху дългосрочните цели, към които работите, всеки ден и всяко действие, което предприемате, има смисъл. Можете да видите по-голямата картина, което може да ви улесни да се чувствате мотивирани на работа.

Как да разработите своя петгодишен план

Целта на петгодишния план е да се мисли по-мащабно и по-широко. Става въпрос за създаване на систематичен подход към кариерата ви, който е изграден да се огъва, когато животът стане хаотичен. Това може да звучи непосилно, но просто го направете стъпка по стъпка:

1) Мозъчна атака.

Започнете, като помислите как искате да се развива кариерата ви и какво трябва да направите, за да стигнете до там. Това изисква саморефлексия. Ще трябва да идентифицирате основната си цел, страстите си, как съществуващите ви умения допринасят за тези неща и областите ви за подобрение. Няколко въпроса, които можете да си зададете, включват:

  • Какво ме интересува?
  • Какво бих смятал за мечтана работа?
  • Какъв опит и умения вече имам?
  • Какво мога да подобря? Какви умения трябва да развия?
  • За какви роли мога да бъда квалифициран, за които никога не съм мислил да се стремя?
  • Кое е едно нещо, което ме спира, за да мога да действам точно сега?

Тези въпроси ще ви помогнат да се задълбочите и да разкриете целите, които наистина имате за кариерата си. Ако все още се чувствате изгубени, може да е полезно да направите оценка , която да ви помогне да разберете по-добре себе си и своите ценности.

2) Съберете обратна връзка.

Ние не сме най-добрите съдници за собствените си способности и силни страни. Ето защо може да е важно в началото на процеса на планиране да съберете обратна връзка от началниците, менторите и колегите си. Те могат да ви помогнат да откриете възможности за кариера, които никога не сте обмисляли за себе си, да ви насочат към силните страни, които може да пренебрегвате, и да споделят прозрения относно вашите области за растеж и развитие. Някои въпроси, които можете да зададете по време на тези разговори, за да разкриете тази обратна връзка, включват:

  • За да развивам кариерата си, какви поведения смятате, че трябва да развия или да изоставя?
  • Ако бяхте на мое място, върху кои области бихте се съсредоточили върху развитието?
  • Кое е умението, което бихте препоръчали да овладея, за да стигна до следващото ниво в кариерата си?
  • Има ли умение, което смятате, че ще има значение за преминаването към [моята целева роля/отрасъл]?

Въз основа на тяхната обратна връзка можете да се върнете към информацията, която сте събрали по време на вашата саморефлексия. Техните отговори съвпадат ли с вашите или има неща, които се различават?

3) Начертайте го.

След като направите малко саморефлексия и съберете обратна връзка, е време да организирате информацията, която сте събрали. Има много различни начини да концептуализирате своя петгодишен план и е важно да намерите подхода, който ще ви държи ангажирани. Ако сте човек с писалка и хартия, може да искате да го запишете на поредица Post-Its или в дневника си. Ако искате нещо по-лесно актуализирано, обмислете използването на слайд или електронна таблица на PowerPoint. Какъвто и метод да изберете, опитайте се да следвате тази обща структура:

Слайд 1:

Използвайте първия слайд или страница, за да очертаете кариерните си цели. Прегледайте саморефлексията си около вашите страсти и интереси, за да затвърдите видовете работа и роли, които биха ви харесали.

Това е вашият шанс наистина да си представите своя идеален сценарий. Какво бихте правили, ако нямахте ограничения във времето и парите? Как бихте прекарали дните и нощите си? Какво влияние бихте искали да окажете в света? Бъдете смели и амбициозни. Не се ограничавайте от това, което е реалистично или осъществимо. Винаги можете да коригирате плана си по-късно, но започнете, като се оставите да мечтаете.

Примерен формуляр, показващ стъпките, които да следвате (и примери), за да помогнете за създаването на план.<br /> Едно.  Идентифицирайте вашите страсти и интереси: Моята страст е да използвам технологии, като AI или чатботове, за да трансформирам изживяването на клиентите.  Обичам да виждам как екипът ми намалява времето за изчакване на клиентите, като същевременно подобрява натовареността ни.  Бих искал да науча как да въведа анализ на настроенията в нашия екип.  Можем да проучим нашите имейли, текстови съобщения и обаждания, за да преценим дали разговорите ни са положителни, неутрални или отрицателни.  две.  Представете си вашия идеален сценарий: Ако времето и парите не бяха ограничение, бих въвел тази водеща технология във всички сервизни екипи в нашата компания.  Бих се върнал в училище, за да разбера как неврологията може да подобри изживяването на клиентите.  Три.  Бъдете смели и амбициозни: Бих искал да бъда главен маркетинг директор.  Бих бил експерт по водещи технологии и трансформиране на клиентското изживяване.  Щях да спечеля награди в индустрията и да бъда поканен да говоря на национални конференции и водещи университети. Източник: Мери МикНевин.<br />

Слайд 2:

На втория слайд или страница избройте уменията, които вече имате, и тези, от които ще се нуждаете, за да постигнете крайните си кариерни цели. Можете да се върнете към обратната връзка, която сте получили от другите, относно вашите силни страни и области за подобрение. Това ще ви помогне да идентифицирате вашите настоящи и бъдещи пропуски в уменията.

Примерен формуляр за идентифициране на вашите усвоени умения и уменията, които трябва да развиете, за да получите мечтаната работа.  Усвоени умения: Управление на проекти, Лидерство, Маркетингови анализи, Финансов анализ и Разбиране на потребителското поведение.  Умения за развитие: Изключителни презентационни умения, умения за водене на преговори, стратегическо планиране, ръководене на множество функции, стратегическо управление на марката и невронауки за потребителите. Източник: Мери МикНевин.

Слайд 3:

На третия слайд или страница запишете дейностите за развитие, които планирате да предприемете през следващите пет години. Един инструмент, който можете да използвате, за да направите това, е диаграма на Гант – инструмент за управление на проекти, предназначен да ви помогне да визуализирате задачите си във връзка с времето.

„Дейност за развитие“ може да бъде всичко, което ви помага да постигнете целите си или да научите уменията, от които се нуждаете, за да продължите напред. Например можете да включите някоя от следните цели за развитие във вашия план:

  • Присъединяване към сдружение
  • Вземане на уебинар
  • Електронно обучение
  • Наблюдение на работата
  • Служи в съвет с нестопанска цел
  • Университетски класове
  • Книги
  • Менторство
  • Официално обучение в класната стая
  • Възлагане на екип по проекта или надзорна роля
  • Кръстосано обучение

Тази диаграма ще ви помогне да приоритизирате и балансирате професионалните и личните си цели. В допълнение, това ще ви разубеди да не се ангажирате прекалено или недостатъчно, докато се стремите да развиете своите способности.

Примерна диаграма на Гант, за да запишете дейностите за развитие, които планирате да предприемете през следващите пет години.  В този пример от 20 24 до 20 28 са показани различни видове дейности, блокирани в различни часове всяка година.  Видовете дейности включват изграждане на опит, онлайн курсове, лични курсове, конференции и четене.  Някои примери включват: „служа в борда на маркетинговата асоциация“, дейност за изграждане на опит, планирана за януари 2024 г.;  „Регистрирайте се, за да говорите на две индустриални конференции“, планирани за март 2025 г.;  И „Уикенд MBA програма“, присъствен курс, планиран за септември и октомври 2026 г. Източник: Мери МикНевин.<br />

Слайд 4:

На последния слайд трябва да се представите с „най-лошия“ сценарий. Помислете за всички възможни предизвикателства или пречки, които могат да ви попречат да постигнете целта си.

Трябва също така да предложите някои решения или алтернативи за преодоляване на тези трудности, като коригиране на вашата времева линия или намиране на по-достъпна развойна дейност. По този начин можете да си напомните, че сте подготвени за всяка ситуация и сте готови да се адаптирате към променящите се обстоятелства.

Ако можете да си представите, че следвате няколко различни пътя или роли, може да искате да създадете план за всеки от тези сценарии. Въпреки това, за да защитите плана си в бъдеще, трябва да се опитате да се съсредоточите върху умения и дейности за развитие, които могат да бъдат прехвърлени към множеството пътища, от които се интересувате.

Примерен формуляр за идентифициране на потенциални пречки пред вашия план и вашите решения за справяне с тях.  Показани са 4 примера.<br /> Потенциална пречка: Цената е твърде висока за курсове и моята компания не одобрява инвестицията.<br /> Решение: Ще търся подобни курсове на по-ниски цени, потенциално онлайн.< br /> Потенциална пречка: Преместват ме в нов отдел.<br /> Решение: Отложете началото на новата роля с една година, за да позволите плавен преход.<br /> Потенциална пречка: Имам семейна ситуация, която изисква моето време.<br /> Решение: Дайте приоритет на дейности за развитие, които отнемат по-малко време, като четене, за да мога да се съсредоточа върху семейните задължения.<br /> Потенциална пречка: Моята компания ме съкращава или губя работата си.<br /> /> Решение:

4) Повторете.

За разлика от едногодишното поставяне на цели, процесът на създаване на петгодишен план никога не е завършен. Вашият план трябва да е достатъчно гъвкав, за да се коригира непрекъснато през цялата ви кариера. Един от начините да сте сигурни, че поддържате плана си актуализиран, е да зададете тримесечно напомняне в календара. Това ще ви помогне да се справите с всяко ново развитие в живота или кариерата си и да направите промени, когато е необходимо.

Докато привеждате плана си в действие, задайте си следните въпроси, за да сте сигурни, че сте на прав път:

  • Как ми е това темпо? Бях ли твърде амбициозен или агресивен с графиките си или трябва да ускоря нещата?
  • Какво научих, че мога да добавя към баланса на уменията и способностите си?
  • Моят план съвпада ли с целите на настоящата ми организация, като същевременно обслужва дългосрочните ми стремежи?
  • Този план вдъхновява ли ме или ми дава повече енергия да продължа да уча?
  • Този план отнема ли енергията ми или ме кара да се чувствам така, сякаш не е съвсем правилният път?

Тези корекции също трябва да вземат предвид обратната връзка от вашия мениджър, ментори и колеги, както и външни треньори, експерти и академици. Споделете плана си и им задайте следните въпроси:

  • Виждате ли нещо, което липсва в този план?
  • Има ли допълнителен опит или умения, които препоръчвате да усвоя на този етап?
  • Има ли по-добър начин да овладея умение от моя списък?
  • Имайки предвид това, което знаете за мен, смятате ли, че мога да постигна тези цели своевременно? Планът ми твърде агресивен ли е или твърде бавен?
  • Има ли други роли, които трябва да обмисля?

След като обмислите плана си и съберете обратна връзка, отделете време за коригиране. Например, може да се наложи да настроите фино времето за придобиване на определени умения, които са критични за следващия ви ход в кариерата. Или може да се наложи да изоставите клас или опит, ако няма да ви служи в дългосрочен план.

. . .

Когато тръгнете по пътя на кариерното си развитие, трябва да приемете начин на мислене за растеж и да мислите отвъд краткосрочния план. Време е да преформулирате кариерното си планиране от годишна скучна работа в полето за отметка към постоянен процес на развитие, който ви приближава към целите ви. Планирането за пет години вместо за една ви дава пространство да разширите възможностите си и ви помага да сте в крак с промените. Имате един живот — поемете го и се стремете към величие.

  • Мери Макневин, изд. D. е треньор, съветник по таланти и бивш CLO и изпълнителен директор. Тя е ориентиран към растежа изпълнителен директор по управление на таланти с 20+ години опит в ученето, управление на таланти, планиране на приемственост и разработване на стратегии. Д-р Макневин получава своята докторска степен (EdD) от Университета на Пенсилвания чрез интердисциплинарна програма между Висшето училище по образование и Бизнес училището Уортън. Нейната дисертация се фокусира върху коучинга на изпълнителни директори в C-suite. Д-р Макневин също има MBA от Университета на Уисконсин – Медисън и магистърска степен по образование от Университета на Пенсилвания.