Кои семки на плодове да ядем и кои да избягваме

Семена, костилки, семки и костилки. Както и да ги наречете, има само един въпрос в съзнанието на всеки фен на плодовете. Мога ли да ям това?

Част от това, което прави един плод плод е, че той служи като важна част от репродуктивната система на растението, от което расте. Ботанически казано, това е нещо като яйчник. Месестата и вкусна част от плода всъщност е защитната бариера на природата за семето на растението. 

Яжте семената!

Когато животно като нас откъсне зряла праскова, ние бързо изяждаме сочната и питателна част и изхвърляме костилката, за да може тя да израсне в ново прасковено дърво. По същия начин, когато птица изяде цяла малина и в крайна сметка разпръсне семената в полето, новите малинови растения имат по-голям шанс да процъфтяват.

Подобно на прасковата и малината, всяко плодово семе е уникално. Някои плодови семена са напълно годни за консумация и добавят хрупкава текстура към изживяването при хранене. Само си помислете за киви, нарове, къпини, ягоди и драконови плодове! 

Семената на маракуята са изключително вкусни. Други семена са едва забележими, като нашия приятел от тревистите плодове – банана. Семената от папая дори се харесват заради тяхната пиперлива, подобна на хрян пикантност. Малки, тънки, бледожълти или бели семена, открити в плодове като гуава, мангостин и диня, обикновено са годни за консумация и лесно се дъвчат.

Не яжте тези семена!!!

Други плодови семена не са безопасни за ядене от хора или животни, тъй като съдържат химикали, за които е известно, че са отровни, което може да доведе до тежко заболяване, стомашно-чревни проблеми или по-лошо. Много костилки от костилкови плодове попадат в тази категория, включително праскови, череши, сливи и нектарини. Вътре в костилката на тези и други плодове има по-малко семе, което съдържа амигдалин, който се превръща в циановодород (да – прословутия цианид) в храносмилателния процес.

Амигдалин и други естествено срещащи се химикали се намират в много плодови семена, дори в ябълки и круши. Добрата новина е, че като цяло не е нужно да се притеснявате прекалено много от поглъщането на едно семе или две. И ако няколко костилки от череши си проправят път във вашето смути, не се паникьосвайте. Може да остави горчив вкус, но нивата на вредни вещества са доста ниски в отделните семена. Ще са необходими адски много костилки или семена, за да се разболеете сериозно, но е най-добре да ги избягвате напълно.

Яжте семената… ако ги сготвите!

От друга страна е известно, че много от тези химикали изчезват при готвене! Ето защо семената на някои плодове се консумират само след варене или печене. Черешовите костилки, едно от семената, които най-често се смятат за отровни, могат да бъдат изпечени и превърнати в сладки конфитюри и глазури. Семената на дуриана стават меки и нишестени при готвене, но не са годни за консумация, когато са сурови. 

Резюме

Работата около премахването на семената е малка цена, която трябва да платите, когато можете да се насладите на зряла, сочна и ароматна продукция. В някои случаи плодовете ни улесняват да ги ядем цели, със семена и всичко! Други семена са малко по-упорити и ще ви трябва малко работа, за да ги избегнете, когато ядете. За да премахнете семената от вашия плод (ядлив или друг), ето няколко професионални съвета:

  • Нарежете плода си на филийки и с помощта на върха на остър нож за изрязване внимателно отрежете или изтръгнете семките от месестата част 
  • Определете чаша като ваш личен съд за семена. Просто дъвчете плодовете си и ги сложете направо в чашата! 
  • Надстройте кухненските си инструменти, за да включите костилка за череши и машина за премахване на сърцевината и резачка за ябълки.