Станете по-силни след връзката с труден партньор: 10 прозрения

Прегърнете невропластичността и грижата за себе си, за да улесните своето израстване.

Ключови точки:

  • Трудните взаимоотношения могат да предизвикат пътуване на лична трансформация и самоосъзнаване.
  • Използването на невропластичността позволява на мозъка да расте и да се адаптира след трудности в отношенията.
  • Състраданието може да подобри регулирането на емоциите и да насърчи положителните емоции.

Намирането на силата ви след предизвикателна връзка може да се почувства като изкачване на планина, но може да бъде и пътуване на себеизследване и лична трансформация.

Целта е да се освети пътят към възстановяване на автентичното аз и насърчаване на личностното израстване.

Растете чрез състрадание, неврология и самосъзнание

Работата с озаглавени, егоистични и антагонистични партньори може да ни доведе до безмилостен цикъл на реакция и самопотискане, което ни отдалечава от истинската ни същност. Въпреки това, сред тази трудност се крие сребърна подплата – положителна невропластичност. Когато се използва умишлено, той се превръща в мощен инструмент за насърчаване на растеж след болка и ни насочва към възстановителна връзка със себе си.

Какво е невропластичност?

Невропластичността се отнася до способността на мозъка през целия живот да се развива, расте, учи и променя в отговор на преживявания, мисли или химикали (напр. лекарства или вещества). Докато операциите на мозъка се простират отвъд невропластичността, включително възможностите за прогнозиране, нашата дискусия ще се съсредоточи основно върху този аспект на неврологията.

Концепцията за невропластичност може да се прояви в положителна или отрицателна форма. Например, симптомите на посттравматично стресово разстройство показват отрицателна невропластичност, при която мозъкът се променя в отговор на тревожни преживявания. Тази промяна се счита за “негативна”, защото кулминира в симптоми, които увреждат мисленето, емоционалното и социалното функциониране.

10 ключови области, които трябва да имате предвид по пътя към излекуването

Загубата на връзка с автентичното ви аз в отношенията с трудни партньори не е необичайно. Светлата страна обаче е, че можете да възвърнете изгубената си идентичност и да израснете посттравматично чрез положителна невропластичност и грижа за себе си. Ето десет ключови области, които трябва да имате предвид:

  1. Разпознайте кога да прекратите тази връзка: Хората понякога може да обмислят да се помирят с партньор, който им е причинил вреда. Важно е обаче да се признае, че истинската самоотдаденост не може да бъде постигната, докато не бъде взето окончателно решение относно връзката: влизане или излизане. Манипулативните тактики, често използвани от насилници, могат да замъглят тази линия. Например, препъващи чувството за вина твърдения като: „Никога не си ме обичал; дори няма да се бориш за тази връзка.“

Няма доблест в понасянето на насилие или страдание. Вие не сте лош човек, защото искате болезнената връзка да приключи. Споделените истории и емоционалните връзки, особено травматичните връзки, могат да бъдат използвани, за да ви принудят да останете. Но е от съществено значение да се прави разлика между здравословните предизвикателства в отношенията и продължаващата вреда. Да осъзнаете кога е време да се отклоните от разрушителна ситуация не е провал.

  1. Невропластичност и емоционална регулация : Упражненията за самонасочена емоционална регулация са начин за целенасочено активиране (и понякога за понижаване на свръхактивните) мозъчни системи. Тези, които се занимават с домашни дейности, обикновено се фокусират върху успокояване на ума, повишаване на вниманието , насърчаване на самосъзнанието и засилване на изпълнителните функции .

Примери за упражнения за подпомагане на регулирането на мозъка включват внимание , йога, дълбоко дишане, водене на дневник, изкуство, ароматерапия ( обонятелна ) и някои когнитивни игри. Психологът може да ви помогне да изберете специфични за вас подходи у дома. Също така се съсредоточавам върху тази тема на моя уебсайт за хора, които имат трудни партньори.

  1. Невропластичност и професионално лечение : Има няколко подхода, като когнитивна рехабилитация/мозъчно обучение, светлинна терапия /близка инфрачервена светлина, аудиология/звукова терапия, речева терапия и неврофийдбек. Психологичните и психиатричните лечения могат да създадат промени в различни мозъчни системи (напр. когнитивно-поведенческа терапия, EMDR, медикаменти).
  1. Самосъстрадание: Изместете фокуса от самокритиката и вижте себе си чрез доброта и разбиране. Не е необходимо да бъдете самокритични, за да улесните промяната; това може да попречи на напредъка. Заменете негативния саморазговор с нежен език. Помислете за обучение на самосъстрадание, ако е необходимо.
  2. Състрадание : Помислете как да включите състраданието в ежедневието си. Състраданието стимулира мозъчните системи, свързани с регулирането на емоциите, социалните връзки и положителните емоции. Страничен продукт от състрадателни действия и самосъстрадание може да бъде чувство на овластяване и смелост.

Ето два подхода, които могат да помогнат за развиване и практикуване на състрадание:

  • участвайте в обучение по състрадание
  • участвайте в (безопасна/незадействаща) кауза, която е важна за вас

Например, помогнете на деца или животни, които са били малтретирани, или нахранете хора, нуждаещи се от храна, чрез организация с нестопанска цел. Заемайте се с такива дейности само ако сте в момент от своето изцеление, където можете да наблюдавате страданието на друг, без това да ви повлияе негативно.

  1. Грижа за себе си : Намерете какво ви подхранва, вълнува, успокоява и подхранва и се занимавайте редовно с тези дейности. Грижата за себе си ще трябва да бъде приоритет, тъй като може да ви помогне да се свържете отново с автентичния, истински себе си. Разбира се, оптимизирането на съня, диетата и упражненията и справянето с навиците, които биха могли да навредят на мозъка и тялото (напр. пушенето ), ще бъде от съществено значение.
  1. Излезте сред природата и на открито: Един често подценяван, но мощен ресурс за възстановяване се намира в нашата естествена среда. Да се ​​отдам на привидно прости забавления, като да наблюдавам живота на птиците от хранилките в моята градина, е едно от любимите ми ежедневни дейности. Потапянето в спокойствието на природата осигурява значителни възстановителни ползи за мозъка. Намирането на спокойно място сред природата може да намали безпокойството , да подобри настроението ни и да насърчи ясно мислене.
  2. Околна среда : Организирайте обкръжението си, дълбоко почистете и създайте атмосфера на уют и мир в дома си. Тези дейности активират много области на мозъка извън невронните мрежи, свързани със заплаха, стрес и болка. Участието в тези задачи може да доведе до изживяване на положителни емоции, чувство за постижение, удоволствие, подобрено познание и саморегулация .
  1. Прецизирайте своя доверен кръг и се предпазете : Решете кого ще допуснете в най-близкия си кръг и създайте свой подход за проверка на безопасността на хората. Никой няма право на вашата история за травма или болка от минала връзка, особено когато излизате наскоро . Не всеки държи на сърцето най-добрия ви интерес. Някои са манипулатори. Някои имат разстройства на личността , които ги карат да експлоатират другите. Избягвайте да разкривате твърде много информация, особено ако идва от желание да угодите на другите. Винаги трябва да имаме различна степен на достъп до личния си живот; ти си този, който определя границите.
  2. Разпознавайте червените флагове: Бдителността в бъдещите взаимоотношения е важна част от възстановяването и грижата за себе си. Идентифицирането на потенциални червени флагове, които биха могли да показват нездравословна динамика или наличие на нарцистични черти в евентуален партньор, е от съществено значение. Настройването на тези знаци може да бъде мощен инструмент за защита от попадане в подобни модели на взаимоотношения.

В заключение:

Преминаването към пътя на самоизрастването, след като сте претърпели връзка с труден или злоупотребяващ партньор, може да изглежда обезсърчително, но е постижимо. Красотата на мозъка, който се развива през целия живот, е свободата, която ви дава да оформите бъдещето си. Не става въпрос за изтриване на историята, а за това да станете по-силни и по-мъдри от преживяванията и да използвате тези уроци, за да направите избор със състрадание към себе си.

Въпреки че някои предизвикателства, причинени от неблагоприятни инциденти или травми, може да останат непроменени, има потенциал за значително подобрение.

© 2023 Ронда Фрийман, д-р.

Публикацията е адаптирана от поредицата от 4 части на д-р Фрийман, публикувана с Global Compassion Coalition и нейния уебсайт Neuroinstincts.