10 от най-предпочитените от международни студенти страни в света

193 различни държави, от които да избирате, как намирате най-добрите страни в света за обучение, дипломиране и започване на изцяло нов живот?

Добро място да започнете е да видите най-популярните избори, направени от 6,4 милиона студенти, които са направили скока да напуснат страната си, за да учат в чужбина през 2022 г.

За щастие, независимо дали търсите големи или малки градове, горещо време или по-хладен климат, наистина има място за всеки. 

Но с таксите за обучение, достигащи до 73 460 щатски долара на година, струва ли си да учите в най-добрите страни в света за международни студенти?

Ползите от обучението в най-добрите страни в света

Не ни вярвайте просто на думата. Чуйте го от Мая Теро , която следва три магистърски степени в продължение на пет години в Ливан, Италия и Обединеното кралство.

„Ученето в чужбина промени живота ми към най-добро и лесно беше едно от най-добрите решения, които съм вземала“, казва тя.

Подобно на Теро, Сам Хенторн намери времето си в Рим през първата си година и в Гърция по време на пътуване в клас за потапяне, за да промени живота му.

„Ученето в чужбина промени живота ми. Станах по-уверен в себе си, по-наясно със света извън САЩ и много от моята кариера и лични цели бяха оформени от времето ми в Италия и Гърция“, казва той. 

По време на финансовата криза чилиец напусна работата си като финансист, продаде колата си и взе заеми, за да учи магистърска степен по финанси в Манчестър.

Когато се върна у дома, той получи по-висока роля в централата, която плащаше 50% повече, отколкото преди, и успя да изплати заема си. Той каза, че нивото му на английски и дипломата му от Манчестър го „отличават“.

Това са само два гласа от милиони, които са видели и изпитали предимствата на обучението в чужбина:

 • Около 95% от международните висшисти (които не са от страни от ЕС) биха препоръчали на други да учат в Обединеното кралство и/или в техния университет
 • Над 80% от международните студенти казват, че дипломата им в Обединеното кралство им е помогнала, изцяло или частично, да си намерят нова работа или да се върнат на старата си работа
 • Проучване в университет в САЩ установи, че 65% от международните студенти казват, че са намерили общност от приятели
 • Повече от 95% от чуждестранните студенти казаха, че опитът им ги е направил по-зрели и уверени в сравнение, както и е оказал трайно въздействие върху мирогледа им ( IES Abroad 50-Year Alumni Survey ).
 • Те също са получили работа в рамките на шест месеца след дипломирането си в сравнение със само 49% от студентите, които не учат в чужбина ( IES Abroad )

Ако искате да се насладите на същите тези предимства, ето кои са най-добрите страни в света за това и най-добрите университети, които да разгледате:

10 най-добри страни в света за международни студенти

най-добрите страни в света

САЩ са най-добрата дестинация за обучение в чужбина за международни студенти. Източник: AFP

1. САЩ

От десетилетия САЩ са най-популярната дестинация за обучение в чужбина за международни студенти по целия свят. 

С над 5000 университета и колежа САЩ са дом на престижни институции, които постоянно доминират в глобалните университетски класации.

Страната има толкова много да предложи, включително различни академични програми. Където и да се интересувате, ще намерите предмет, който отговаря на вашите нужди, от инженерство и компютърни науки до управление на бизнеса и музика.

Освен академичните среди, има толкова много за изследване. Независимо дали сте любител на храната или човек, който обича приключенията, САЩ предлага всичко. Посетете музеите в Ню Йорк или потопете зъбите си във вкусната храна от Ню Орлиънс или обуйте ботушите си и се изкачете до Големия каньон в Аризона.

Не е изненада защо я наричат ​​„Земята на възможностите“.

Готови ли сте да постигнете своята „американска мечта“? Ето най-добрите университети за това:

 • Харвардски университет 
 • Масачузетски технологичен институт (MIT)
 • Станфордски университет 

най-добрите страни в света

Обединеното кралство има дълга история на предоставяне на образование от световна класа с университети, които се класират високо в световен мащаб. Източник: AFP

2. Великобритания 

Обединеното кралство остава най-добрият избор за международните студенти поради известната си образователна система, богато културно многообразие ( шест милиона души, живеещи в Обединеното кралство, не са с британска националност през 2021 г.) и глобална академична репутация (с четири университета, класирани в глобалните топ 20 според QS World University Rankings 2023).

С много престижни университети и институции Обединеното кралство предлага висококачествени курсове и степени в различни дисциплини. Те включват счетоводство, финанси, психология, медицински сестри в спортните науки, анимация и много други. 

Обединеното кралство има богата история на висшето образование и тук се намират много от най-старите и най-възхищаваните университети в света. Оксфордският университет например е на над 900 години.

Междувременно университетът в Манчестър беше дом на математика, компютърния учен и разбивача на кодове Алън Тюринг. По време на престоя си в университета той проектира Manchester Mark 1, един от първите компютри със запомнена програма, който полага основите на съвременната компютърна архитектура.   

Освен университетите от световна класа, има много повече за изживяване отвъд висококачественото образование. Представете си, че пиете чай в средата на Лондон, след като сте се разхождали из руините на Стоунхендж или може би да вземете халба в кръчмата след следобед в разглеждане на музеи. 

Започнете своето обучение в чужбина в най-добрите университети в Обединеното кралство за международни студенти:

 • Оксфордски университет 
 • Кеймбриджкия университет 
 • Университетски колеж в Лондон

най-добрите страни в света

Канада е една от най-гостоприемните страни за обучение на чуждестранни студенти. Източник: AFP

3. Канада 

О, Канада, земята, известна със своите природни чудеса, разнообразни култури и кленов сироп. Нещо повече, Канада има репутация на една от най-добрите страни в света за международни студенти. 

Всяка година студенти пътуват от надлъж и шир, за да учат в Канада. Страната може да се похвали с впечатляваща система за висше образование и много от канадските университети фигурират в глобалните класации, включително Университета на Торонто, Университета Макгил и Университета на Британска Колумбия.

Като двуезична страна, френският и английският са широко разпространени, което прави Канада една от най-добрите страни за обучение в чужбина, за да научите нов език. 

Политиките на канадското правителство, като Програмата за разрешително за работа след дипломиране (PGWPP), улесняват преминаването на студентите към работната сила и потенциалната имиграция.

Ето най-добрите университети в Канада, от които да избирате:

 • Университет на Торонто
 • Университет на Британска Колумбия
 • Университет Макгил

най-добрите страни в света

Китай е популярна дестинация за обучение в чужбина за чуждестранни студенти, като посреща хиляди чуждестранни студенти всяка година. Източник: AFP

4. Китай

Китай се превърна в топ избор за чуждестранни студенти поради своите университети, които бързо се издигат в глобалните класации, ненадминатата си икономика и богатото си културно наследство с 56 езика и етнически групи . 

Икономиката на Китай процъфтява и ще изпревари САЩ през следващите години. Обучението тук ще предостави ценна информация за това, което ще стане най-голямата икономика в света. 

Мандаринът е най-разпространеният език в света и става важен в международния бизнес и политика. Потапянето в китайската култура също е най-добрият начин да изградите своето владеене на мандарин. 

Изберете от тези най-добри университети в Китай, когато тръгнете на своето пътуване в чужбина: 

 • Университет Цинхуа
 • Пекинския университет
 • Шанхайски университет Jiao Tong

най-добрите страни в света

Австралия може да се похвали с образователна система от световна класа, предлагаща висококачествено образование срещу справедливи такси за обучение. Източник: AFP

5. Австралия 

Известни с висококачественото си образование, австралийските университети постоянно се нареждат сред най-добрите страни в света, предлагайки широка гама от авангардни курсове и изследователски възможности в различни дисциплини. 

Изследователи от Австралийския национален университет са направили много открития, включително най- бързо растящата черна дупка, откритието на „изгубен свят“  на древни организми и най-старите цветове в света.  

Зашеметяващите природни пейзажи на Австралия, оживените градове и спокойният начин на живот предоставят множество възможности за изследване и приключения. 

Австралия има най-висок процент чуждестранни студенти спрямо нейното студентско тяло. Освен златните плажове и гарантираното слънце, студентите са привлечени от отличните университети и колежи в страната.

В Австралия изучаването на почти всеки предмет, за който се сетите, е възможно. Независимо дали искате да бъдете клоун в цирк, да варите бира или да изучавате културата на аборигените, Австралия е мястото, където трябва да бъдете. 

Таксите за обучение са по-ниски, отколкото в повечето англоговорящи страни – около 20 000 до 45 000 австралийски долара такси за обучение на година – така че обучението тук също няма да разбие банката. Университетът на Южен Куинсланд има годишна такса за обучение от около 25 038 австралийски долара . 

Ето най-добрите университети в Австралия за международни студенти:

 • Университет на Мелбърн
 • Университет на Сидни 
 • Университет на Куинсланд

най-добрите страни в света

Влюбете се под Айфеловата кула, когато учите в страна, известна със своята романтика. Източник: AFP

6. Франция

Когато мислите за Франция, първото нещо, за което се сещате е любовта. Въпреки че страната е известна със своята романтика, знаете ли, че тя постоянно оглавява списъка като една от най-добрите страни в света за международни студенти? 

Въпреки че оживеният нощен живот, вкусната храна и дългите разходки по Сена със сигурност правят Франция най-добър избор за студенти, страната също така има какво да предложи в академично отношение. 

Достъпните такси за обучение, стипендиите и многобройните възможности за чуждестранни студенти увеличават привлекателността на страната. Стипендията Erasmus Mundus, например, покрива разходите за обучение и живот.

Франция може да се похвали с някои от най-добрите университети и институции в света, предлагащи различни програми и дисциплини. Ангажиментът на страната към научните изследвания и иновациите допълнително подобрява академичния опит. 

Започнете своето образователно пътуване в тази красива страна в един от най-добрите университети, които Франция може да предложи: 

 • Университет Сорбона
 • Парижкия университет
 • Университет Париж Сакле

 7. Русия

Руските университети бързо изкачват висините на глобалните класации благодарение на своите водещи в света програми по наука, технологии, инженерство и математика (STEM). 

Московският държавен университет “Ломоносов” (MSU), класиран на 75-та позиция в QS World University Rankings 2023, предлага следните програми: управление на бизнеса, науки за живота и медицина, антропология и много други.

Обучението в Русия също ви позволява да се потопите в академична среда. Русия има най-високо образованото население в света, като повече от половината руски граждани притежават университетска диплома.

Друго голямо предимство на обучението в Русия са наличните възможности за стипендии. Всяка година руското правителство отпуска хиляди стипендии на международни студенти. Тази схема доведе до неимоверен ръст на популярността на страната.

Сравнително ниските такси за обучение и разходите за живот правят Русия привлекателна дестинация за бюджетни студенти, търсещи качествено образование. 

Това са най-добрите университети в Русия за международни студенти:

 • Московски държавен университет “Ломоносов”.
 • Московски институт по физика и технологии
 • Национален изследователски ядрен университет МИФИ 

най-добрите страни в света

Отдайте се на прочутите германски колбаси братвурст, когато учите в една от най-добрите страни в света. Източник: AFP

8. Германия 

Въпреки че Германия има вкусни колбаси, това не е причината страната да е най-добрият избор за международните студенти всяка година.

Германия е ненадмината дестинация за студенти, търсещи първокласно образование в разнообразна и динамична среда. Известна със своите академични постижения, Германия предлага широка гама от университети и изследователски институции от световна класа с безплатно или достъпно образование. 

Тук университетите редовно получават награди за преподаване и научни изследвания, така че със сигурност ще имате обогатяващо образователно изживяване. Неговият акцент върху иновациите и авангардни изследвания насърчава ученето и предоставя възможности за практически опит и професионално израстване. Все пак това е страната, която произвежда BMW, Adidas и гумени мечета.

Ангажиментът на Германия към качествено образование, разнообразна култура и перспективи за кариера я правят отличен избор за международни студенти.

Ако искате да учите в Германия, помислете за тези университети: 

 • Технически университет в Мюнхен
 • LMU Мюнхен
 • Хайделбергски университет

най-добрите страни в света

Япония е не само една от най-добрите страни в света за обучение в чужбина, но и една от най-красивите. Източник: AFP

9. Япония

Япония е дом на университети, които постоянно се нареждат сред първите в световен мащаб, осигурявайки висококачествено образование. 

Акцентът на японското общество върху дисциплината, уважението и гостоприемството насърчава безопасна и подкрепяща атмосфера за международните студенти. 

Япония има едни от най-високите образователни стандарти в света, а нейните университети са известни с отличните си програми.

Увеличеният брой програми с преподаване на английски език и ниските такси за обучение и разходи за живот в страната доведоха до нарастване на международната популярност на Япония.

Освен академичните среди, японската отличителна култура, изискана кухня и вдъхваща страхопочитание природна красота я правят изключително място за лично израстване и културно обогатяване. 

Интересувате ли се? Вижте най-добрите университети в Япония за международни студенти:

 • Университет на Токио
 • Университет Киото 
 • Университет в Осака 

най-добрите страни в света

Испания е една от най-добрите дестинации за обучение сред европейските страни за придобиване на диплома за международни студенти. Източник: AFP

10. Испания

Испания е известна със своята храна, музика, сиести, битки с бикове, изкуство и архитектура. Но знаете ли, че тази красива страна е една от най-добрите страни в света за международни студенти?

Испания е идеална страна за международни студенти да продължат образованието си. Страната предлага академични постижения, културно потапяне и жизнен начин на живот. Испанските университети предлагат разнообразна гама от висококачествени програми, които привличат студенти по целия свят. 

Освен академичните среди, оживените градове на Испания и спиращите дъха пейзажи предлагат уникално и обогатяващо изживяване. От оживените улици на Барселона до историческия чар на Гранада, студентите могат да се потопят в богатата култура. 

Испания е пълна с фантастични университети и колежи, включително: 

 • Университет на Барселона
 • Автономен университет в Барселона
 • Университет Помпеу Фабра