10 фрази, които нарцисистите използват, за се престорят на жертва

Някога чудили ли сте се защо някои хора сякаш превръщат всеки разговор в ридаеща история, в която те са жертвата? Не си сам.

Когато си имате работа с нарцисист, често ще откриете, че той има умение да се превръща в център на вниманието, дори когато той е този, който причинява проблемите.

Какво е нарцисист?

Нарцистичното разстройство на личността е състояние на психичното здраве, при което хората имат неоправдано високо чувство за собствената си значимост. Те се нуждаят и търсят твърде много внимание и искат хората да им се възхищават. Хората с това разстройство може да нямат способността да разбират или да се интересуват от чувствата на другите. Те са големи манипулатори и постоянно притискат хората с цел получаване на някакъв контрол върху тях.

Защо го правят?

Това е манипулационна тактика. Играта на жертва им позволява да отклонят вниманието от собственото си поведение и да поставят светлината на прожекторите върху себе си.

Това е начин да спечелите съчувствие, да избегнете отговорност и да контролирате разказа.

И нека бъдем реални, това е вредно – не само за вас, но и за връзката като цяло.

В тази статия ще разбием 10 фрази, които нарцисистите обикновено използват, за да играят ролята на жертва.

Познаването на тези фрази може да ви помогне да забележите манипулацията и да се предпазите от емоционално увреждане.

1. „Не мога да повярвам, че ме обвиняваш в това!“

Представете си това: най-накрая събирате смелост да говорите за нещо, което ви е безпокоило.

Може би са забравили рождения ви ден или са направили подигравателен коментар, който не ви е харесал.

Готови сте за зрял разговор, но преди дори да стигнете до въпроса си, те ви прекъсват с: „Не мога да повярвам, че ме обвинявате в това!“

Изведнъж светлината на прожекторите се измества. Вече не става дума за вашите чувства или за разглеждания проблем; става въпрос за това как сте ги онеправдали, като дори намекнахте, че могат да направят грешка.

Откривате, че се отдръпвате, извинявате се и се чудите дали не сте сгрешили, като го повдигнахте на първо място.

Звучи ли ви познато?

Това е класически ход от книгата на нарцисистите, предназначен да ви превърне в злодей, а тях в неразбран герой.

2. „Ти си просто твърде чувствителен!“

А, класическата тактика на отклонение на вниманието… Да речем, че ги извикате за обиден коментар, който са направили. Вместо да го признаят, те обръщат сценария и казват: „Ти просто си твърде чувствителен!“

Сега фокусът е върху вашето емоционално състояние, а не върху тяхното поведение.

Сякаш ви нанасят двоен удар – първо, нараняват чувствата ви, а след това ви карат да се чувствате глупаво, че изобщо изпитвате тези чувства.

Ако някога сте чували тази реплика и сте чувствали, че вие ​​сте този, който трябва да се втвърди, направете крачка назад. Не си ти; те се опитват да избягат от отговорност.

3. „Всички останали също смятат, че грешиш.“

Това е интуиция, защото въвежда въображаемия — или понякога реален — съд на общественото мнение.

Нарцисистът не се задоволява само с това да ви кара да се чувствате малки; искат да повярваш, че и целият свят е против теб.

Това е мръсен ход. Те не просто отклоняват вината; те ви изолират, карат ви да се съмнявате в собствената си преценка и дори в приятелствата си.

Започвате да се чудите: „Наистина ли само аз? Аз ли съм лудият тук?“

Spoiler alert: Със сигурност не сте. Това е манипулационна тактика – ясна и проста. Те се опитват да сринат самочувствието ви, за да сте по-лесни за контрол.

4. „Правя това за твое добро“.

Не трябва ли някой, който се грижи за най-добрите ви интереси, да е добро нещо? Това прави тази фраза толкова подла.

Нарцисистът го използва като прикритие, за да оправдае своите действия, без значение колко нараняващи или контролиращи могат да бъдат.

Може да чуете тази реплика, когато ви дават непоискани съвети, критикуват избора ви или дори нахлуват в личното ви пространство.

И тъй като са го формулирали като нещо, което е „за твое добро“, започваш да се съмняваш в собствените си инстинкти. Може би са прави? Може би имате нужда от тяхното ръководство?

Не се поддавайте на това. Това е игра на власт, прикрита като загриженост. Те не се опитват да ви помогнат; те се опитват да ви контролират, докато се представят като добронамерен герой.

5. „Ако наистина ме обичаше, щеше да ме разбереш.“

Ах, картата за емоционално изнудване. Вероятно сте чували това във връзка или приятелство, където нарцисистът се опитва да ви накара да се съгласите с него.

Сякаш казват: „Докажи любовта си към мен, като ми позволиш да имам моя път.“

Спомняте ли си онзи път, когато искахте да прекарате уикенда със семейството си, но те настояха вместо това да сте с тях?

И когато се опитахте да обясните, те ви удариха с тази реплика. Изведнъж поставяте под въпрос собствената си любов и отдаденост, всичко това, защото сте искали малко време със семейството.

Тази фраза е капан. Любовта не означава сляпо съгласие или жертване на вашите нужди заради егото на някой друг.

Това е двупосочна улица и тази фраза е техният начин да я превърнат в еднопосочна задънена улица, с тях зад волана.

6. „Прекаляваш с това.“

Ах, любимата фраза на газовите запалки. Когато нарцисистът ви каже, че прекалявате с нещата, това, което той наистина казва е: „Спрете да ме разпитвате“.

Това е начин да отхвърлите притесненията си и да ви накара да се съмнявате в собствената си преценка.

Прекаленото мислене може да доведе до парализа на решенията, но също така е естествена реакция, когато имате работа с непоследователно или объркващо поведение.

Вашият мозък се опитва да реши пъзел и нарцисистът знае това.

Като ви казват, че прекалявате с мислите, те се възползват от психологическа тенденция да ви накарат да се съмнявате.

Така че следващия път, когато някой ви каже, че „прекалявате с мислите“, не забравяйте, че може просто мозъкът ви да върши работата си – опитвайки се да ви предпази от потенциално токсична ситуация.

7. „Просто се шегувах! Не можеш ли да приемеш шега?“

Това е класика. Нарцисистът казва нещо обидно или обидно и след това се крие зад щита на хумора.

Когато реагирате, те се държат така, сякаш вие имате проблема, а не те. „Това беше просто шега“, казват те, сякаш това ги освобождава от всякакви неправомерни действия.

Истината е, че хуморът често се използва като маскировка за по-дълбоки, по-вредни намерения.

Ако нечии „шеги“ постоянно ви карат да се чувствате зле за себе си, това не е шега; това е тактика да ви омаловажат, като същевременно избягват отговорността.

Така че не ги изпускайте от куката толкова лесно. Шегата, която боли, не е шега; това е червен флаг.

8. „Правиш голяма работа от нищо.“

Това ужилва, защото е явно отхвърляне на вашите чувства и притеснения.

Споменавате нещо, което ви притеснява – може би са ви игнорирали или са казали нещо, което наистина ви е наранило – и те просто го отхвърлят, сякаш не е нищо.

Ако това е голяма работа за вас, тогава трябва да е голяма работа във връзката, точка.

Като минимизират притесненията ви, те по същество казват, че чувствата ви нямат значение. Това не е просто грубо; това е емоционално вредно.

Тази фраза е ясен знак, че те не се интересуват от вашето емоционално благополучие; те се интересуват от поддържането на собствения си комфорт, дори ако това е за ваша сметка.

9. „Защо винаги си толкова негативен?“

Ах, играта на обвиняване. Вместо да се заеме с проблема, който повдигнахте, нарцисистът ви обвинява, че сте негативни. Сякаш посочвайки проблем, вие сте този, който го създава.

Тази тактика е предназначена да отклони вниманието от техните действия и да постави фокуса върху предполагаемата ви „негативност“.

Иронията тук е, че като ви етикетират като „отрицателни“, те са тези, които разпространяват негативност.

Те не се интересуват от решаване на проблеми или подобряване на връзката; те се интересуват от запазване на статуквото, където са свободни да действат както си искат, без да бъдат държани отговорни.

10. „Никога не съм казвал това. Ти си въобразяваш разни неща.

Били ли сте някога толкова сигурни в нещо, което са казали, само за да го отрекат по-късно? Сякаш живееш в две различни реалности.

Започвате да се съмнявате в паметта си, чудейки се дали може би сте си го въобразявали. Но дълбоко в себе си знаеш, че не си.

Бил съм там и нека ви кажа, че не паметта ви е грешна, а тяхната честност.

Това е форма на газова светлина, манипулативна тактика, използвана, за да ви накара да се съмнявате в собствените си възприятия и спомени.

Те пренаписват историята, за да отговарят на техния разказ, и това е голямо червено знаме.

Ако установите, че проверявате двойно текстове или преигравате разговори в главата си, само за да сте сигурни, че не си „въобразявате неща“, приемете го като знак. Доверете се на инстинкта си; обикновено е правилно.

Заключение

Ако сте чували тези думи повече пъти, отколкото можете да преброите, знайте, че това не сте вие; това са те.

Тези фрази са инструменти в техния инструментариум за манипулиране, предназначени да ви накарат да се запитате, за да могат да поддържат контрол.

Не забравяйте, че здравата връзка се гради върху взаимно уважение, открита комуникация и отчетност.

Ако си имате работа с някой, който постоянно използва тези фрази, може би е време да преоцените тази връзка.

Доверете се на инстинктите си; познаваш себе си по-добре от всеки друг.