Кои са те и какви ползи може да донесе консумирането им?
Концепцията за храни с отрицателен калориен баланс (ОКБ) не е мит. Невъзможно е дадена храна да е с негативен калориен баланс (тъй като всяка храна съдържа поотделно или в определени съотношения белтъци, въглехидрати и мазнини, които са източници на енергия), но на практика се получава, че при храните с ОКБ са нужни повече калории за разграждането им, отколкото съдържат.
Какво е “отрицателен калориен баланс” (ОКБ)?
Калорийният баланс е съотношението между количеството енергия, която постъпва с приетата храна и количеството енергия, която изразходваме в тренировки, ежедневие и работа.
Когато приемаме по-малко калории, отколкото изразходваме, казваме, че тялото ни се намира в калориен дефицит. Това всъщност представлява отрицателният калориен баланс.
Храни с отрицателен калориен баланс
Важно е да подчертаем, че всяка храна има определени калории, защото съдържа макронутриенти, които са източници на енергия.
При храните с отрицателен калориен баланс се получава следното:
- Храна А има 50 ккал.
- За да бъде разградена тя в организма, тялото се нуждае от 100 ккал.
- Храната ни дава енергия под формата на 50 ккал, но тялото изразходва тези 50 ккал плюс още толкова. Аритметично 50 – 100 = -50 ккал.
Критерии, СПОРЕД КОИТО една храна е с ОКБ:
Накратко, това са зеленчуци, които имат:
- Високо съдържание на фибри;
- Малко количество смилаеми въглехидрати;
- Никакви мазнини;
- Протеин в количество над 2%;
- Голямо съдържание на вода.
Ползи от консумирането на храни с ОКБ
Помощници в хранителни режими за редуциране на теглото
Храните с отрицателен калориен баланс съдържат голямо количество фибри. Това ги прави по-трудни за храносмилане и е необходима повече енергия за разграждането им, отколкото те носят.
Някои хора вярват, че ако приемат повече от тези зеленчуци, ще свалят драстично от телесното си тегло. Това, разбира се, не е така, защото стойностите на необходимите допълнителни калории за храносмилане не са чак толкова големи.
Свалянето на тегло зависи от общите приети калории за деня – те трябва да са по-малко от изразходваните такива.
Храните с ОКБ са чудесен вариант за гарнитура към основното ястие. И както се казва – можем да ги ядем на корем!
По-добро усвояване на хранителни вещества
Храните с ОКБ се задържат в храносмилателния тракт по-дълго, отколкото други по-калорични храни. Необходимо е повече време на храната да се разгради, и веднъж вече влязла в тънките черва, тя започва да се движи по-бавно. Това дава възможност на повече микронутриенти и други вещества да се усвоят пълноценно.
Пречистващ ефект
Зеленчуците с отрицателен калориен баланс имат голямо количество несмилаеми фибри, които прочистват храносмилателния тракт и стимулират перисталтиката, като профилактика на лениви черва.
Топ 10 от храните с негативен калориен баланс
Избрала съм ги според процентното съдържание на белтък, ниска енергийна стойност и никакво количество мазнини.
На първо място е храната с най-висок процент съдържащ се протеин (тоест най-висока хранителна стойност):
Калории на 100 г | Белтъци /гр | Въглехидрати /гр | Мазнини /гр | Протеин /% | Фибри /гр | |
---|---|---|---|---|---|---|
№10 Листа от ряпа | 20 | 1.14 | 4.36 | 0.23 | 0.912 | 3.5 |
№9 Зеле | 25 | 1.28 | 5.8 | 0.1 | 1.28 | 2.5 |
№8 Аспержи | 20 | 2.2 | 3.88 | 0.12 | 1.76 | 2.1 |
№7 Карфиол | 25 | 1.92 | 4.97 | 0.28 | 1.92 | 2 |
№6 Спанак | 22 | 2.2 | 3.9 | 0.3 | 1.936 | 2.8 |
№5 Къдраво зеле | 27 | 2 | 6.1 | 0.1 | 2.16 | 3.1 |
№4 Целина | 42 | 1.5 | 9.2 | 0.3 | 2.52 | 1.8 |
№3 Тиквички | 21 | 2.71 | 3.11 | 0.4 | 2.28 | 1.1 |
№2 Кресон | 32 | 2.6 | 5.5 | 0.7 | 3.33 | 1.1 |
№1 Броколи | 34 | 2.82 | 6.64 | 0.37 | 3.84 | 2.6 |
От таблицата става ясно, че това са зеленчуци с изключително ниска калорийна стойност, предимно около 20-25 ккал на 100 грама.
Отсъстват мазнините, а количеството въглехидрат е представено предимно от фибри.
- Листата от ряпа и като цяло ряпата са чудесни източници на витамин C. Въпреки по-ниския процент протеин те имат по-голямо количество фибри, а вече споменахме тяхната роля в храносмилателния процес.
- Зелето е широко разпространен зеленчук, който има чудесни вкусови качества с ниска калорийна стойност и сравнително добро количество белтък и фибри.
- Аспержите са източници на много минерали и са богати на растителни влакна.
- Карфиолът е вид зеле, който е една от най-разпространените храни с ОКБ. Добро съдържание на протеин и фибри и само 25 ккал на 100 гр.
- Храната на Попай Моряка – спанакът, е богат на минерални соли и много витамини. Хубаво е да присъства и във вашето меню.
- Къдравото зеле има над 2% съдържание на протеин, а половината от количеството въглехидрат е под формата на фибри. Добри показатели за типичен представител на храна с отрицателен калориен баланс.
- Целината е най-калоричният зеленчук от примерната класация, но доброто количество протеин и фибри, както и ценните лечебни свойства, го поставят на по-челна позиция.
- Тиквичките вземат заслужено бронз с цели 2.28% протеин и пренебрежителните 21 ккал на 100 гр.
- Второ място за кресона – зеленчук, богат на витамини от групите B и C, както и на калциеви соли и магнезий, а процентът протеин е над 3.
- Негово величество – броколи. Чудесни вкусови качества и изключително добри показатели за храна с ОКБ.
Източник: https://www.bb-team.org