10 простички неща, от които да се откажем, за да сме по-щастливи

Няма пряк път към щастието, точно както няма една-единствена рецепта за добър секс или здрава връзка.

Но всички можем да се съгласим с поговорката, че за някои хора чашата е наполовина празна, а за други – наполовина пълна. Според науката, 40% от щастието зависи от състоянието на ума. А какво всъщност означава това? Казано с прости думи, ако ние самите полагаме усилия да бъдем отпимисти и да променим собствената си нагласа за света, задачата е почти наполовина изпълнена.

Ето от къде да започнем:

Откажете се от нуждата винаги да сте прави

Много от нас не понасят идеята да сбъркат в нещо. Дори това да сме прави да ни коства връзки и приятелства, а след това да ни носи много болка и стрес, понякога просто не можем да отстъпим, но е време да разберем, че не си струва. Винаги, когато сте готови да влезете в спор с някой, си задайте въпроса “Искаш да си прав или искаш да си любезен?”, а след това си помислете и как ще се чувствате след ненужната караница.

Откажете се от нуждата си за контрол

Не е задължително всичко да става така, както вие сте решили. Хората, ситуациите и събитията не могат да се подчиняват на вашата воля непрекъснато. След като веднъж започнете да приемате всичко около себе си такова, каквото е, самите вие ще се почувствате по-добре.

Откажете се от вината

Започнете да поемате отговорност за живота си. Спрете да вините останалите около вас за това, което ви се случва и това, което не ви се случва, за начинът, по който се чувствате и т.н.

Откажете се от самокритиката

Много хора са в състояние да натякват на себе си за едно-единствено нещо или един-единствен провал, и това им пречи да са щастливи. Без значение преди колко време се е случило, време е да го преглътнете и да продължите напред.

Откажете се от “ограничените” мечти

Когато мечтаете, колко често си казвате, че целите ви са невъзможни за постигане? Ето това поведение е пагубно за реализацията ви. Ние сами си поставяме граници и сами спираме себе си от това да ги преодолеем. А за да постигнем желанията си, това е първото нещо, от което трябва да се откажем.

Спрете да се оплаквате

Много неща могат да ни направят нещастни: хора, ситуации, работа, семейство. Но всъщност не са самите те, които ни носят тъга, а начинът, по който ние гледаме на тях. Не подценявяйте силата на позитивното мислене и не се поддавайте на нуждата си да се оплаквате от всичко, което ви се случва. Вие сами го правите да изглежда негативно.

Откажете се от лукса да критикувате

Хората са различни от вас, но това не ги прави по-лоши. Фактът, че поведението на останалите не ви харесва не значи, че постоянно трябва да го коментирате и да ги критикувате. Замислете се, че те най-вероятно се чувстват по същия начин спрямо вас.

Източник: http://www.missbloom.bg