10 симптома на отравянето с нитрати

Дали през пролетта или през зимата, плодовете и зеленчуците изобилстват от опасни за здравето ни нитрати. За съжаление разкриването им е като игра на руска рулетка. Тя може да бъде и забавна по метода „Око да види-ръка да пипне“ – гледаме дали формата на зеленчука е неправилна (набръчкана, къдровидна), има ли бели нишки при разрязване, азотен мирис, горчиво-трапчив вкус. Специалисти коментират, че това са доста субективни преценки със степен на достоверност под 15%. Все пак, ако нямаме тестер за нитрати под ръка, си струва да гадаем пред перспективата да рискуваме здравето, както своето, така и на семейството си.

От друга страна в световната практика не липсват случаи (особени при деца) на изпадане в тежки състояния след консумацията на много вкусни плодове и зеленчуци с висока степен на захарност и приятен аромат. В дългосрочен план системното тровене с нитрати се считат за отговорно за отключване на алергии, диабет, рак, Аутизъм в потомството, автоимунни заболявания, Алцхаймер, Паркинсон.

Нитратите всъщност са соли на азотна киселина – нитрати – тор, които допринасят за растежа на селскостопанските растения. Нитрати обаче мога да се съдържат и в питейната вода, както и в замърсени подпочвени или кладенчови води, с които селските стопани, поливат и торят своите растения. Нитратите проникват също толкова лесно и в големи количества в корените и в растенията, колкото и в човешкото тяло. Това става за минути и часове, заразявайки кръвта ни и могат да причинят опасни състояния на отравяне до хроничен недостиг на кислород в тъканите и отключването на множество здравословн проблеми.

След дъжд качулка

Можем да разберем, че системно се тровим с нитрати по това как се чувстваме през деня. Принципът е малко след дъжд качулка, защото отровата вече е поразила тялото ни. Но от друга страна, пак е нещо, защото тялото ни дава ясен сигнал, който ако разчетем правилно ще предотвратим последваща порция отрова. Ето няколко полезни „ако-симптома“, които говорят с известна степен на вероятност за нитратна интоксикация. Тя може да се прояви между 1 и 7 часа след консумацията на 1-5 г. нитратна храна. В горната граница вече говорим за опасност от летален изход.

1. Ако сутрин ставате недоспали, усещане замайване, а си лягате нормално вечер. През деня липсва тонус и енергия, сякаш нещо невидимо подяжда виталитета ни. Причината за това е, че тялото насочва силите си към обезвреждане  на отровите от храната и частичното им извеждане от организма ни.

2. Ако при дишане сякаш не ви достига кислород. Причината за това може да се крие във факта, че нитратите, които в тялото ни се превръщат в нитритни съединения изпомпват хемоглобина от кръвта ни. Организма и защитните сили на здрав човек могат да обезвредят за една нощ не повече от 500 милиграма нитрати. Всичко останало се натрупва в тялото, причинявайки сериозен риск за здравето.

3. Ако имате кожни обриви. Обикновено черният дроб се опитва да ни отърве от отровните съединения, а кожата ни променя цвета си като семафор, че там долу в организма ни се води люта битка. Нитратите, попаднали в организма (преди или след поглъщането им с храна или вода) могат да се превърнат в нитрозамини. Tе стават много опасно, ако в стомаха ни няма достатъчно солна киселина да ги обезвреди.

4. Ако наблюдаваме спад в кръвното налягане. Причината за това е, че нитрати и нитрити имат съдоразширяващо действие, което причинява спадане на кръвното налягане, и дори може да се наблюдава състояние на хипоксия.

Test_nitrati285. Ако страдате от хормонални или метаболитни нарушения, а сутрин между 8 и 10-30 часа имате тип гастритни бодежи в областта на стомаха. Те могат да бъдат съпътствани от диария с тъмно кафяв цвят със или без кръвни съсиреци. Това е един от признаците за натравяне. В дългосрочен план хормонални нарушения, объркване на метаболизма, трупане на килограми също се сочи за последница от системно тровене с нитрати.

6. Ако видим промяна на цвета на лигавиците и кожата. Нитритите се свързват с хемоглобина в кръвта, в резултат на което се образува съединение, наречено метхемоглобин. Метхемоглобинът е неспособен да пренася кислорода до органите и тъканите, вследствие на което се развива състояние, известно като метхемоглобинемия, характеризираща се с посиняване на кожата и лигавиците (цианоза).

7.  Ако усетим прилошаване без видима за това причина. Кръвното може да е в норма , и да сме закусили обилно.

8. Ако имаме по-висока степен на нервност, раздразнителност, безпокойство. Отравянето може да засегне нервната система, като доведат до нейния срив. При някои хора, изследвани на Запад се наблюдават още  болка в задната част на главата, световъртеж, сънливост или безпокойство, координационни нарушения, гърчове и дори кома.

9. Ако забележим увеличаване, болки в щитовидната жлеза или увеличаване на шията (т. нар ендемична гуша). Това е характерно за райони, в които наред с наднорменото съдържание на нитрати, се наблюдава и дефицит на йод. Тук подрастващите деца и ученици са изложени на по-голям риск.

10. Ако при деца се наблюдават поведенчески промени, ленивост, сънливост. За съжаление подрастващите са като лакмус и при тях по-бързо и лесно се проявяват отровите заради по-слабата чревна флора и стомашна киселина. Конкретно при  повишена нервна възбудимост, нарушения на сърцето и кръвоносните съдове, намалява имунитета на инфекциозни заболявания. Нитратите могат да доведат и до забавяне на умственото и физическото развитие, прояви на Аутизъм. Според данни на Световната здравна организация (СЗО) бременни жени са под риск от спонтанни аборти. Във ферми, където водата или фуражите са с високо съдържание на нитрати крави, свине и овце не дават здраво потомство.

Какво да направим

Според СЗО безвредното количество нитрати за възрастен човек е 5 мг на килограм тегло на ден, като допустимото дневно количество е до 500 мг. Вече има нови сравнително достъпни разработки на домашни уреди, които могат само при допир да покажат какво е количеството в салатата, водата, която пием или даден зеленчук или плод (Виж таблица с допустимите стойности за продуктите тук). Не всички обаче са с тази култура и съзнание да ги въведем в ежедневието си. Другият метод си остава субективната и рискова преценка око или замерване в лаборатория, което е скъпо , а и не можем да го правим преди всяка закупена партида от магазина.

За възрастни опасната доза от еднократна консумация е от 1 -4 г до 8-12 г. Симптоми при децата могат да се проявят и при по-ниски дози като загуба на координация, сънливост. От 1 до 4 г нитрат водят до 15% заразяване на кръвта от опасните азотни съединения. При дози от 8 и нагоре (12 г), 50% от кръвта вече става негодна да носи кислород и може да настъпи кома , гърчове и смърт.

Първа помощ за симптоми на отравяне с нитрати

Още при първите симптоми на отравяне с нитрати трябва незабавно да се изчисти стомаха. В домашни условия това може да се направи с  изпиването на няколко чаши бледо розов разтвор на калиев перманганат или вода със сол, а след това да се предизвиква повръщане по изкуствен път.

Препоръчително е да се повтаря тази манипулация няколко пъти. Може също така да се приеме и някакво слабително средство. Като средство, което може да помогне за облекчаване на симптомите на отравяне с нитрати се използва още активен въглен, сладък чай с лимон, кисело зеле, ударни дози витамин С, глюкоза.

След оказване на първа помощ е необходима, за да се потърси бърза помощ, тъй като вероятно, такъв пациент ще се нуждае от спешна хоспитализация.

Превенция на отравяне с нитрати

Добрата мярка за предотвратяване на нитрат отравяне е използването на устройство за количествено измерване на нитрати в продуктите. То, може да се употреби вкъщи или още в магазина, с  едно невинно убождане на ябълката или домата може да се разбере, дали партидата е безопасна за консумация.

Ако установите противното бъдете по-внимателни или сменете плод и зеленчука, от който пазарувате въпреки, че всички зареждат от едно и също място, а индустрията е тотално подчинена на нездравословното производство. Все пак не можем да се лишим от алкалните сурови храни, даващи ни живи фибри, витамини, и алкализиращи нашия организъм. Иначе чрез почистване (изрязване) на обелката и накисване в солена вода, част от нитратите могат да бъдат изведени от храната.

Валентина Мюлер,

Лечители.бг