Хомеопатията подпомага имунитета, той е важният!

Хомеопатията подпомага имунитета, той е важният! | Диана

Д-р Томова: В организма ни е заложен потенциал сам да се лекува.

Хомеопатичното лекарство е количество и качество информация, извлечена от различни вещества. Всичко около нас може да бъде направено на хомеопатично лекарство, можем да направим лекарство от дървото, от минерала, от храната или от която и да е част на човешкия, растителния, минералния и животинския свят. Това обясни пред Dnes.bg хомеопатът д-р Пламенка Томова.

От 15 години тя е практикуващ хомеопат. 20 години преди това е работила в условията на стандартната медицина като пулмолог. Обръщането й към алтернативната медицина започва след като се разболява от системен лупус. Заради развитието на болестта е принудена да спре да практикува, а перспективата, която докторите й дават, е инвалидизация.

Специалистът разказа пред Dnes.bg какво представлява методът и хомеопатичното лекарство.

Първият човек, направил тази систематизация е основателят на хомеопатията Самуел Ханеман, един уникален човек, който е доказал принципа на метода, използвайки го първо върху себе си.

Правейки от веществото хинин хомеопатичното лекарство хинин се оказва, че то може да лекува симптомите на треска не само предизвикани от маларията. Знаем, че хининът успешно лекува малария, но лекува симптоми и на други заболявани, протичащи по същия начин, но предизвикани от друг причинител. На практика това е принципът на подобието. Ние разчитаме симптома и търсим сходната картина на това хомеопатично лекарство, което е приготвено от съответното вещество и има сходна картина, обяснява д-р Томова.

При тези лекарства няма доза, има честота на приемите и потенция на самото лекарство – тоест разреждане, което е съобразено с организма. Смята се, че над потенция 9С в хомеопатичното лекарство почти няма молекула от веществото, от което е направено. В него няма активно вещество, което да предизвиква в нашите клетки биохимична реакция в чисто физически план. Ние имаме и ниски потенции, които влияят предимно върху физическите състояния. Имаме бивалентни потенции – 9, 12, които са една преходна потенция за влияние както за физическото тяло, така и върху останалите функции в нашия организъм. Имаме и високи потенции – в Боарон това е 30, но в класическата хомеопатия е значително по-голяма – там се работи с милионни потенции.

По думите ѝ хомеопатичните лекарства могат да вървят паралелно с традиционните.

Основната цел на хомеопатията е да подкрепи жизнената сила, която работи в нас, т.е. нашия имунитет, с който се раждаме и има за цел да ни пази, “защото той е важният, той ще реши проблема ни”. Всеки трябва да знае, че в него е заложен потенциал да се излекува сам, уверена е докторката.

Лекарката обясни, че при хомеопатията лекарствата могат да се дават в няколко направления. При острите състояния се дава медикамент, който да преодолее за кратко време симптомите.

При хроничните заболявания се дават лекарства – първо, за да се преодолее острия момент, това което е на повърхността, но едновременно с това трябва да преценим хроничния тип на реакция на организма. Тогава се дава лекарство, което е различно за всеки един човек. В лечебния процес при хомеопатия има още една много важна част – подаване на лекарство за патогенетичните промени в организма в резултат на заболяването. Тоест когато имаме промени вече в структурата на органа и целта е да се подпомогне неговото възстановяване.

В първите си години като хомеопат д-р Пламенка Томова работи по стандартния начин – провежда интервю за преценка на състоянието, в резултат на което назначава хомеопатично лечение. От 13 години тя прави и нелинеен спектрален анализ чрез руска апаратура, разработена от Института по приложна психофизика (до преди няколко години засекретена, използвана само за космическата медицина).

“Не ми беше достатъчно да виждам само това, което виждах като реакции в хората. Исках да знам защо и как се случват нещата”, разказва тя.

“Един първичен анализ на състоянието на човека отнема около час, в началото го правех за едно денонощие. Апаратурата дава данни за състоянието на всеки един от органите, на всяка част от организма ни. Тя дава диагноза за всеки орган с определени коефициенти, които показват разликата между нормалното състояние на всяка една зона според пола и възрастта, и сегашното състояние на човека. Разликите между тези коефициенти ми дават информация за това колко и дали значимо сме отдалечени от нормите. Според резултатите може да се види в кои орган има проблем”, обяснява за работата си д-р Томова.

Ако апаратурата отчете по-голяма слабост в стомаха, не означава, че страда само той. Може да има страдание и в дванадесетопръстника, и панкреаса. При изследването те също дават степен на промяна във функциите си. Понякога първият, най-голям проблем, може да се скрие, казва хомеопатът

Например, ако имаме кожно заболяване. Знаем, че кожата е най-голямата чистеща повърхност в тялото ни и тя показва всичко, което трябва да бъде изхвърлено от него. На повърхността й ще се види това, което е вътре в нашите органи и което те не могат да елиминират в момента. Предимството на хомеопатичния метод е, че симптомът отвън ни дава информация за проблема във вътрешните органи. Давайки хомеопатичното лекарство, ние всъщност подобряваме техните функции.

По думите на д-р Томова хомеопатията дава много добри резултати при автоимунни и алергични заболявания. Бих казала, че почти няма заболявания, при които методът да не дава добър ефект. Разбира се за това се изисква време, търпение и внимание от страна на пациентите и лекаря.

Относно храната тя обяснява, че всяка храна има свое място в живота ни. В зависимост от състоянието и начина, по който функционира организмът на човека, могат да бъдат препоръчани различни типове хранения.

“Храната е нашето лекарство”, казал го е Хипократ. В този смисъл препоръчвам специфичен тип хранене, който е съобразен с необходимостите и възможностите на организма в момента. Апаратурата, с която работя, има възможност да прави вегатест, в който се препоръчват храните, които са най-подходящи към момента”, казва специалистът. В хранителните режими, които съпътстват хомеопатичното лечение, д-р Томова препоръчва хранене според кръвната група.

Отдавна се знае, че хората с различни кръвни групи имат сходни по химически състав ензими и всяка кръвна група може да разгражда едни храни по-добре за сметка на други. Нейните препоръки са за консумация на храни, които не затрудняват ензимната ни система, за да не се хаби енергия за храносмилане на неподходящите храни. Получавайки информацията от вегатеста и хранителния режим според кръвната група, всеки може да намери неговия тип хранене.

Много е важно при лечението да се правят и допълнителни неща като дихателна гимнастика, която е извън нашето подсъзнателно, ежедневно дишане. Ние сме аеробни същества и ни трябва кислород, за да се поддържат всички жизнени процеси за организма ни, припомня хомеопатът.

Автор: Анисия Иванова

Източник: Днес.БГ