12 признака на това, че сте добри в разчитането на на другите хора

Казват, че повече от 50% от комуникацията е невербална.

Ето защо имате предимство, ако можете да четете добре лицата на хората.

Но откъде знаете, че наистина сте добри в това? 

В тази статия ще говоря за 12 признака, че естествено сте добри в разчитането на лицата на други хора.

1) Вие просто „хващате“ хората

Лесно ви е да се поставите на мястото на други хора, да разберете чувствата им и да им съчувствате, независимо дали сте съгласни с тях или не.

И хората не трябва изрично да ви казват какво чувстват или да оправдават защо се чувстват така, за да ги „хванете“. 

Всъщност изобщо не е нужно да чувате тези подробности. 

Всичко, което знаете, е, че те се чувстват разстроени, или щастливи, или съкрушени… и така коригирате поведението си към тях, за да ги накарате да се чувстват по-спокойни.

2) Хората казват, че сте добър слушател

Много пъти са ви казвали, че сте лесен за общуване или че сте добър слушател.

Може би дори не сте разбрали точно какво имат предвид с това, защото що се отнася до вас, вие просто сте себе си.

Има много причини, които могат да допринесат хората да продължават да ви казват, че сте добър слушател, но едно от най-важните неща е, че по природа сте добри в четенето на лицата на хората.

Можете да декодирате това, което наистина искат да ви кажат, защото не просто обръщате внимание на думите им, но и обмисляте техните невербални послания.

3) Добър сте в разчитането на обстановката

Всъщност вие сте толкова добри, че понякога можете да кажете, че настроението се е променило, преди някой друг да е разбрал.

Хората може да поддържат разговора както обикновено, но можете да разберете от винаги толкова леко напрегнатите погледи и все по-насилените усмивки, че нещата вървят бързо надолу.

Причината, поради която толкова много хора изглеждат забравили тези неща, които са съвсем очевидни за вас, е, че те всъщност не обръщат внимание на лицата на хората толкова внимателно, колкото вие.

4) Предпочитате да говорите очи в очи

Чувствате се неудобно да говорите с хора чрез текстово съобщение, гласово повикване или дори да говорите с някого през стена. 

Не смятате нито едно от тези неща за задоволителна комуникация . Просто се чувства… непълно.

Предпочитате да говорите лице в лице лично и, ако това не е възможно, поне да общувате чрез видео разговор. Просто нещо липсва без визуален контакт.

Това чувство на безпокойство е, защото разчитате много на това да видите израженията на хората, докато говорят, и се чувствате като риба навън, ако не можете да ги видите. 

Ето защо не обичате да говорите с хора, ако не ви гледат и са заети с други неща.

5) Хората могат да разчитат на вас, за да охладите нещата

Докато нещата не са стигнали до точката, в която вече лети олово, хората обикновено могат да разчитат на вас, че ще успокоите напрежението и ще успокоите хората.

Защо?

Заради това колко добре можете да разчитате емоциите на хората .

Обръщате внимание на това какво се казва и какво не се казва. Можете надеждно да идентифицирате и адресирате първопричините, вместо просто да мажете с мехлем повърхностните проблеми.

Освен това знаете правилните думи, които да кажете, защото можете ясно да видите как се чувстват и дори да разберете по-добре какво мислят.

6) Можете да четете усмивките на хората

Усмивката е нещо повече от усмивка, що се отнася до вас. 

Повечето хора просто мислят дали усмивката е фалшива или не, но можете да отидете отвъд това и точно да разчетете всички фини движения, които усмивката може да различи .

Можете да различите срамежлива усмивка от усмивка „упс, направих го отново“ и триумфална усмивка от усмивка „елате да ме опитате“.

Не винаги е лесно да различите тези усмивки, като разликата между някои от тях е толкова малка, колкото и най-лекото изтъняване на устните – и все пак можете да различите, благодарение на това как обръщате внимание на лицата на хората.

7) Можете да идентифицирате характерите на хората с лекота

Не ви отнема много време, за да добиете добра представа за това какъв е някой, след като го срещнете. 

Вероятно това е причината хората често да казват, че разбирате добре характера на отсрещните.

Можете да разберете по физиономиите, които правят, тона на гласа им и думите, които използват, точно какви са техните вярвания и обща личност .

Можете да започнете да говорите с някой, който изглежда срамежлив и отдръпнат, например, но можете да разберете от изражението на лицето му, че макар със сигурност да е срамежлив, може просто да има заложби на лидер.

8) Социализацията е изтощителна, но удовлетворяваща

Обичате да говорите с хора. Но в същото време не можете да отречете, че ви оставя абсолютно изтощен всеки път.

И интересното е, че това се случва дори и да не говорите толкова много. 

Може да се оттеглите от парти мъртво уморен и въпреки това да се борите да си спомните, че изобщо сте казали толкова много.

Това изтощение вероятно е, защото прекарвате твърде много време в опити да разчетете лицата на хората и да разберете какво чувстват. 

Вие просто поемате много повече информация от всяко взаимодействие в сравнение с хората, които не са добри в разчитането на езика на тялото.

9) Вие сте популярни и достъпни

Хората се радват да говорят с вас.

Казвали са ви, че сте достъпен и винаги сте канени на събирания.

Някак си просто се „вписвате“ независимо от тълпата. И през повечето време дори не се опитвате. Или най-малкото не чувствате, че се опитвате да се вместите съзнателно.

И това е така, защото четете и съчувствате на хората подсъзнателно, отбелязвайки емоционалните знаци, които те излъчват, и реагирате по подходящ начин.

10) Хората понякога си мислят, че прекалявате

Вие познавате и обръщате внимание на микроекспресиите , които са малки и фини промени в изражението на лицето, които понякога продължават само за части от секундата.

За съжаление това означава, че разбирате неща, които другите просто не разбират. 

Може да кажете, че някой има лоши настроения или че някой е депресиран и се нуждае от помощ, но не можете точно да се обясните, без да звучите луд.

Така че хората понякога просто предполагат, че прекалявате с нещата, дори ако в крайна сметка обикновено се окаже, че сте прави.

11) Хората ви слушат 

Разговорът с хора винаги е труден, когато имате противоречиви ценности, гледни точки и мнения. И все пак има нещо в начина, по който водите разговор, което кара хората да желаят да ви изслушат, вместо просто да ви изключат.

Не е защото си особено силен. Всъщност може дори да ви се стори доста стресиращо намирането на правилните думи , за да избегнете отбрана на хората.

Но самият факт, че можете да направите това, означава, че сте особено добри в разчитането на хората и знаете как да се адаптирате към настроението им в движение.

12) Хората не се изнервят около вас

Проблемът с хората, които не са толкова добри в разчитането на лицата на хората или се опитват твърде много, е, че в крайна сметка изглеждат страховито. 

Те биха се взирали прекалено силно или твърде дълго, за да се почувстват хората „прегледани“.

Някой, който е толкова добър в разчитането на израженията на хората до степен, в която това е естествено, няма да го направи. 

Те ще забележат израженията, които хората правят просто чрез бързи погледи, без особено очевидни погледи.

Това обаче не означава, че те не са направили своя справедлив дял от взирането в миналото. Това е умение и не всеки се ражда да знае всичко, което трябва да се знае.

Последни думи

Много хора се научават как да четат лицата на хората, без дори да го осъзнават, и затова често накрая ги мислим за естествено харизматични или „талантливи“ с хората.

Ако виждате себе си в тези 12 неща, които описах, тогава вероятно вече сте доста добри в разчитането на хората и сте се научили как да го правите от дълго време.

Но в крайна сметка това е умение и всеки може да се научи как да чете други хора с достатъчно усилия. 

Така че не се обезсърчавайте, ако не се свържете с всичко в тази статия, защото докато продължавате да опитвате, в крайна сметка ще стигнете дотам.

Хареса ли ви статията ми? Харесайте ме във Facebook, за да видите повече статии като тази във вашата емисия.