Самочувствие – силата, която ни е нужна

Самочувствие – силата, която ни е нужна | Диана image 2

Обичам да използвам тестове, за да проверя определени страни от себе си. Вчера например, направих бърз тест за самочувствие. Попълних табличката според скалата, сумирах набраните точки, а след това прочетох интерпретацията на резултатите.

Разбрах две неща.

Първо, че съм самоуверен човек, вярвам в собствените си способности и благодарение на това мога да се справям с различни проблеми.

Второ, че това не бива да ме успокоява.

Има упражнения, които не просто подобряват степента на самочувствие, а помагат в определени сфери. Една такава моя сфера се нуждае от волевите ми усилия – това е сферата на физическия живот – здраве, физическа форма. А освен това, ако се придържам към препоръките на експерта по самочувствие, чийто тест реших, следва да мисля по-целенасочено по важни за мен въпроси. Например, кое е това, което ми дава основание да мисля, че от всичко 7 сфери на самоуверения живот, в 3 от тях се оценявам малко по-ниско, отколкото в останалите 4. Както и защо и какво мога да променя в тези 3 сфери.

Общото ми заключение от теста за самочувствие, разработен от д-р Робърт Йънг, ме накара да се замисля, а на тази основа и да предприема някои стъпки.

Не е ли точно това основното предназначение на всеки тест?

Какво е самочувствието?

Самочувствие. Някои хора не харесват тази дума. Считат, че е прекалено неискрено, невъзпитано и некрасиво да изтъкваш високо самочувствие. Донякъде са прави, защото обикновено човекът с ниско самочувствие се опитва да го прикрие чрез агресивни действия – думи, постъпки, отношение към околните.

Според д-р Робърт Йънг – експерт по лични постижения на основа на самочувствието и автор на “Самочувствието. Силата да вземеш нещата в свои ръце и да живееш живота, който си избрал”, доброто самочувствие е способност да се справяме добре с различни ситуации или възникнали проблеми, благодарение на увереността, която изпитваме спрямо себе си. Робърт Йънг счита че самочувствието не е вродена способност и независимо дали сме на 18 или 88 години можем да се научим да израснем и да достигнем максималния си потенциал.

“Убеден съм, чували сте за хора – казва Робърт Йънг – които са преодолели страшни затруднения. Хора, които са живели в крайна нищета, сред жестокости и малтретиране, пострадали са от физически недъзи и смъртоносни болести и въпреки това са победили несгодите и са успели. А можеше да изпаднат в самосъжаление и да се жалват… Но не са постъпили така.

И от тях можем да извлечем поука – можем да успеем, независимо от обстоятелствата.

Много хора произлизат от ужасяваща среда, но успяват да изплуват от нея. И ако вие искате да се развиете и израстете – можете. Станете капитан на собствената си съдба. Просто решете да действате!”

От къде идва самочувствието?

Няма никакво съмнение, че самочувствието идва от собствените ни мисли и убеждения. Ако съдя и по себе си, това е наистина така.

Когато започнах работа в туризма, бях на 19 години. Казаха ми, че работата с туристи не е толкова проста и изисква някакви умения. Какви са те не уточниха, но аз веднага си помислих, че не ги притежавам. Уплаших се и си казах, че няма да се справя.

Първата задача, която ми възложиха, беше пълен провал. Но то по друг начин нямаше как да се получи – така необходимото въвеждащо обучение за новия служител липсваше.

След като изживях провала си, си казах, че няма кой друг да ми помогне, освен аз самата. Започнах да разпитвам по-стари в работата колеги, може и да съм им досаждала, но разбрах какво и как следва да се прави.

Мислите, страховете или оптимизмът са основни източници на самочувствие. Останалите са устремът към действия, ясните цели, издържливостта. Както и желанието да черпим от собствените си ресурси.

А кои ресурсите, с които разполагаме, за да увеличаваме самочувствието си?

Ето един универсален списък с ресурси, съставен от Робърт Йънг, който можете да прочетете и в книгата му “Самочувствието”:

 • Среща-разговор с близък приятел
 • Приготвяне на любимо ястие
 • Горещ душ, гореща вана, ароматни свещи
 • Пеене
 • Слушане на вдъхновяваща музика
 • Гледане на любим филм
 • Фокусиране върху душевността и вярата
 • Спомени за хубави мигове
 • Разходка сред природата
 • Четене на книги, цитати, истории
 • Фитнес, любим спорт
 • Компютърна игра

От всичките 12 ресурси, аз ползвам 11, като се опитвам се да ги редувам.

Имам още два ресурса.

Все по-често се сещам за определени мисли, съвети и разсъждения на моите родители. И докато преди като че подценявах този важен личен ресурс на самочувствие, сега все по-често се връщам към него. Много ценя и определени убеждения на моите две деца. С оптимизъм ме зарежда и общуването ми с внуците – толкова свеж и прекрасен е детския свят, че няма как да не се настроиш на вълната на оптимизма и радостта от живота.

Колкото до това, можем ли на работа да ползваме определени източници на самочувствие, аз съм убедена, че можем. За целта са нужни усилията не само на служителите, но и на работодателя.

Автор: Татяна Христова