12 известни ползи от Тамаринд (включително детокс от флуорид)

12 известни ползи от Тамаринд (включително детокс от флуорид) | Диана

Тамаринд е тропически плод, за който много хора не знаят нищо. Този плод с формата на боб, обаче, е фаворит сред онези, които живеят в по-слънчевите части на света. Той е обичан не само заради отличния си вкус, но и за своите силни лекарствени и здравни качества.

Тамаринд отдавна е част от традиционните лечебни техники в Африка и Азия. Като цяло, той е ценен за подобряване на сърдечно-съдовата система и за успокояване на стомашно-чревния тракт. Той обаче предлага и разнообразие от допълнителни ползи за здравето, които го правят един наистина невероятен природен лек.

Ето и някои от най-известните му приложения:

Тамаринд може да помогне за нормализиране на изхождането и намаляване на запек. Просто се смилат няколко плода и се ядат по няколко лъжици. Бързо ще почувствате известно облекчение.

Този плод може да намали нивото на киселинност в тялото  и да подобри функционирането на жлъчката и черния дроб.

Тамаринд е известен като средство за лечение на дизентерия.

Маларийната треска може да бъде намалена, като просто се пие чай от листа на тамаринд.

Огромното количество витамин C, съдържащо се в тамаринда действа като мощен антиоксидант. Витамин С е важен за поддържането на множество телесни функции и за запазване на венците здрави.

Чрез намаляване  нивата на вредния холестерол (LDL), тамаринд може да подпомогне за здравето на сърдечно-съдовата система.

Листата на тамаринд могат да се използват за борба с чревни инфекции при деца.

Жълтеницата може да се ограничи, просто чрез консумиране на тамаринд.

Възпаления и кожни обриви също могат да бъдат ефективно преборени с него.

Антиоксидантите в тамаринд включват феноли и нарингенин, които се смятат, че помагат в борбата с някои видове рак.

Други важни хранителни вещества, открити в тамаринд са: тиамин, желязо, магнезий, фосфор, мед, фибри, калций и ниацин. Високите нива на тези хранителни вещества правят тамаринд истински “супер плод”.

И накрая – някои скорошни изследвания показват, че тамаринд може да помогне за повишаване на отделянето на флуорид от тялото. Това негово действие потенциално може да помогне за намаляване на флуорозата и по този начин да защити скелетната система.

Много здравословни проблеми могат да бъдат лекувани или намалени с естествени средства. Тъй като тамаринд расте само в тропически климат, той е слабо известен у нас, но поради многото ползи, чрез които той може да допринесе за здравето ни си струва да го включите в диетата си.

Макар че няма една единствена храна, която да може да реши всички заболявания, една балансирана диета, която включва тамаринд е добра стъпка към по-здравословен живот.

Автор: Heidi Kristoffer