12-те закона на Карма

Те влияят на живота ти по много начини. Един от тях например казва, че от всяко действие произтича реакция. Поради сложното естество на вселената обаче, не е възможно да се предскаже каква ще е реакцията. Това е като „Ефекта на пеперудата“, научната теория, илюстрирана с трепкането на крилата на пеперуда, което може да окаже влияние на времето в другия край на света.

Не можем да предскажем реакциите на Карма, но може би можем да повлияем на това как Карма действа в нашия живот. Всяко действие има определена енергийна вибрация и Карма ще реагира със същата вибрация. Затова е важно да разбираме потенциалните последствия от нашите действия, за да не привличаме негативни реакции

Ако нашите действия са хармонични, състрадателни и мотивирани от любовта, то кармичната реакция ще доведе подобни енергии обратно до нас. Ако нашите действия обаче причиняват болка, страх или омраза, можем да очакваме подобен кармичен отговор.

Карма често е недоразбирана или бъркана с някакъв вид бог, който раздава наказания за лоши деяния в този или друг живот, което всъщност е напълно невярно. Карма не е толкова лична. То е повече като състояние на природата, подобно на магнетизма. Харесването привлича харесване. Но също като Ефекта на пеперудата Карма работи в огромен мащаб. По тази причина даването на пари например, не води задължително до получаването на пари, особено като се има предвид и енергията, която стои зад подаръка. Ако парите се предлагат по користни подбуди, с желанието да се получат повече пари, тогава кармичната реакция, пратена обратно към теб, при това на друго, кармично ниво, също е егоистична.

Нашите намерения и действия не са без значение, всеки един от нас влияе върху света по някакъв начин. Това е важно, защото променя начина, по който правим разни неща. Например, ако искаш да има мир на света, не отстояваш на всяка цена гледната си точка, докато накараш другите да се съгласят с нея, не водиш война, заради това, в което вярваш. Според законите на Карма, ако искаш да видиш повече мир по света, най-добрият начин за това е да действаш миролюбиво самият ти.

 1. Закон за причината и следствието

Този е вероятно главният и най-добре познат от законите на Карма. По същество той гласи, че това, което излъчваме към вселената се връща обратно при нас. Ако искаме мир, радост и любов, трябва да даваме мир, радост и любов.

 1. Закон на съзиданието

Животът изисква активното ни участие. За да получаваме живота, който искаме, трябва активно да го създаваме, не просто да чакаме да се случи. Започни с конкретни малки действия да постигаш живота, който искаш и тези действия ще се върнат с увеличена сила.

 1. Закон на смирението

За да се развиваме, трябва да приемем това, което е, вместо да оспорваме, че не трябва да е. Когато съдим другите, съдим себе си. За да постигнем по-високо състояние, трябва да спрем да съдим и да приемем живота, докато същевременно полагаме усилия да превърнем света в по-добро място.

 1. Закон на растежа

Единственият начин да променим света е да променим себе си. Не трябва да се опитваме да контролираме поведението на другите. Когато променим в сърцата си това кои сме и какво сме, тогава и животът ни също започва да се променя.

 1. Закон на отговорността

Трябва да приемем отговорност за действията си. Когато нещо се обърка, трябва да погледнем себе си, вместо да търсим вината у другите. Това, което ни заобикаля, е просто огледало на нас самите. За да променим въгшния свят, трябва да поемем отговорността за това, което сме създали и да променим себе си към по-добро, за да можем да видим същата промяна да се отразява в света около нас.

 1. Закон на връзката

Всяко действие, което предприемем, допринася за цялото. По тази причина действията не са нито малки, нито големи – всички те влияят върху цялото.

 1. Закон на фокуса

Не можеш да мислиш за две неща едновременно. Когато сме фокусирани върху по-високи ценности, за нас ще е невъзможно да мислим ниско долу, да изпитваме алчност или страх.

 1. Закон на даването

Трябва да живееш с ценностите, които са ти най-важни. Не е достатъчно да говориш за търпение, любов и хармония, а действията ти да са продиктувани от нетърпение, омраза или страх.

 1. Закон за тук и сега

Ако живеем в миналото или в бъдещето, не сме в състояние да действаме в единствения момент, в който е възможно да се действа, а именно СЕГА.

 1. Закон на промяната

Историята се повтаря, докато не научим уроците, които са ни необходими, за да променим пътя в живота си. За да можем да продължим напред, трябва да приемем миналото и да научим неговите уроци. Само тогава, можем напреднем.

 1. Закон за търпението и наградата

Трябва постоянно да предприемаме действия в посока създаване на живота, който искаме и света, за който се надяваме. Наградата може да не дойде веднага, но не трябва да се предаваме. В крайна сметка да правим това, което обичаме, работата ни да носи смисъл за нас, е награда само по себе си.

 1. Закон за значимостта и вдъхновението

Истинската стойност на нещо е директен резултат от енергията и намеренията, които си вложил в него.

Източник: http://megavselena.bg