14 невероятни факти от психологията, които всеки трябва да знае

14 невероятни  факти от психологията, които всеки трябва да знае | Диана

Всички човек се смята за рационален и здравомислещ. Така ли е наистина? Вижте тези 14 факти за това как работи човешкия мозък. И те доказват, че не всичко…

Така ли е наистина? Вижте тези 14 факти за това как работи човешкия мозък. И те доказват, че не всичко е толкова просто, колкото си мислим.

1. Любимата ви песен е тази , която ви напомня за
емоционално важно събитие в живота.

И това се потвърждава от научните изследвания.

2. Музиката може да повлияе на вашето решение

Изследователи от университета в Грьонинген знаят, че ако по радиото звучи ритмична музика, вие определено ще започнете да карате по-бързо и по-агресивно.

Те също така са установили , че веселата музика наистина може да ви направи по- щастливи, а тъжната – тъжни. Т.е. музиката ви създава настроение, а не вие избирате какво да слушате според настроението си.

3. Колкото повече пари харчите за други хора, толкова по-щастливи ставате.

Това е доказано от многобройни изследвания. Здравият разум диктува, че спечеленото трябва да се харчи за себе си, а биологията изисква от вас да се грижите за семейството, и именно тя определя правилата!

4. За да станете по-щастлив е необходимо да се харчат пари за преживявания, а не за вещи

Отново здравият разум продължава да повтаря: Ако се харчат пари за развлечения, след това ще съжалявате, а вещите може да се използват дълго време. И дълго време ще получавате удоволствие от това.

Но истината е, че ние свикваме с новите вещи по-бързо, отколкото си мислим; удоволствието от тях преминава в рамките на няколко дни.

5. По-голямата част от днешните деца щяха да бъдат изпратени в психиатрична болница през 1950 г.

Около половината от населението на света в момента страда от хронична депресия и синдром на тревожност. Същия процент от хората е зависим от използването на определени психоактивни вещества. Ако стандартите за пращане в психиатрични болници не се бяха променили от средата на XX век, половината от нас сега щяха да бъдат затворени в лудница!

6. Някои религиозни практики наистина намаляват стреса

Изследванията показват, че хората, които редовно се молят и медитират, са по-малко податливи на стрес и депресия.

7. Парите могат да купят щастие, но само ако печелите 75 000 $ на година


Парите носят удовлетворение толкова дълго , докато те не са достатъчни, за да отговарят на вашите основни нужди. Ако вие сте представител на средната класа, а след това изведнъж сте забогатели, те няма да ви донесат щастие.

8. Стресът е заразен

Ако общувате с депресивни хора , скоро сами ще се превърнете в един от тях. Независимо от събитията, които се случват в собствения ви живот.

9. Ако сте в състояние да си внушите, че добре сте се наспали, мозъкът ви ще повярва в това!

За нашия мозък не съществуват различия между реалния свят и въображаемия. Ако поспите пет часа, но си повтаряте , че добре сте се наспали, това ще проработи! И вие ще почувствате прилив на сили.

10. Хората на възраст 18-33 години са най-депресирани

Семейство, образование, работа – всичко това предизвиква стрес, нали? Годините, които ние наричаме „най-добрите“ , всъщност са най-трудните.

11. Умните хора се подценяват, глупавите се надценяват

Това се нарича ефект на Дънинг-Крюгер.

12. Вашият мозък не помни събития от миналото. Той възпроизвежда спомените, като ги „измисля“.

Ето защо показанията на свидетели са ненадеждни! Всички, т.е. абсолютно всички спомени от живота ви, мозъкът ги видоизменя. Всеки път, когато се връщате към тях. Вие искате да запазите нещо в паметта си? Опитайте се да мислите възможно най-малко за дадено събитие!

13. Вашите решения ще бъдат по-рационални, ако мислите за тях на чужд език

Това се доказва от изследвания на университета в Чикаго. Когато хората разсъждават върху това, какво решение да вземат на чужд език, това в по-голяма степен се основава на логиката, а не емоциите.

14. Ако споделяте плановете си с други, шансовете за тяхното изпълнение спадат драстично

И това не е завист, както си мислите. Хората, които споделят плановете си, всъщност се самоуспокояват. Мозъкът, както казахме, не вижда разлика между реалния и въображаемия свят. Споделили сте плановете си? Веднага чувствате радостта от несбъднатите събития, успокоявате се и се отпускате.

higherperspectives.com