Тишината лекува, и още няколко причини да оставаме в тишина

Тишината е полезна за здравето ни точно толкова, колкото здравословното хранене, физическата активност и редовните профилактични прегледи. Ново проучване в областта на неврофизиологията съвсем наскоро доказа, че всеки от има нужда от тишина като превенция на стреса, но също така и за лечение.

То доказва, че тишината има успокояващи, подхранващи и лечебни ползи за тялото, ума и душата, Тя отваря пространство в нас, в което се активират специални процеси за възстановяване на телесните функции, но и за успокояване на менталния и емоционален хаос.

На първо място изследването показва какви са отрицателните ефекти на стреса върху нашия мозък. Непрекъснатият шум, с който сме свикнали, предизвиква невидимо увеличаване на стресовите хормони в тялото ни. Дори да не преживяваме някакви стресови събития, ако живеем или работим в среда с много страничен шум вероятността да страдаме от отрицателните ефекти на стреса са значително по-високи.

Нашият мозък непрекъснато регистрира звуковите вълни, дори и когато спим. Те на свой ред активират амигдалата в мозъка, свързана с емоциите и паметта, което на свой ред води до освобождаване на букет от стресови хормони. Оказва се, че градският и промишлен шум никак не е безопасен и трябва да обръщаме внимание на това, особено когато избираме място за живеене.

От друга страна, се доказват полезните ефекти на тишината върху човешкия мозък. Какви са те?

Възстановяване на мозъка

Тишината стимулира новите нервни клетки да се диференцират в неврони и да се интегрират в системи, което макар на пръв поглед да звучи неразбираемо дови до осезаем ефект върху когнитивните ни процеси. В резултат, мозъкът ни се възстановява, когнитивните процеси се забързват, по-лесно взимаме решения и по-бързо се адаптираме към нова среда.

Освобождаване от стреса

Не е нужно дори да правим някакви специални практики, за да се освободим от стреса, а просто да изключим телевизора, за да бъдем в тишина.

Шумът предизвиква загуба на концентрация и забавя функциите на мозъка, а тишината прави точно обратното. Тя възстановява негативните ефекти, които шума предизвиква, и осигурява глътка пречистващ въздух за цялата ни нервна система.

Тишина за самолечение

Ако имате нужда да се възстановите физически, ментално или емоционално дайте си време в тишина! Много голяма част от нас опитват да избягат от собствените си преживявания, осигурявайки си още и още външен шум. Сякаш като заглушим вътрешния си глас той ще изчезне. Знаем, че този трик не работи.

Ако искате да се възстановите дайте си тишината, от която вашата нервна система се нуждае. По този начин ще намалите действието на симпатиковата нервна система /стреса/ и ще активирате действието на парасимпатиковата /спокойствието/.

Това на свой ред ще активира възстановителните процеси на тялото ви. Енергията ще се насочи към онова място, което най-много се нуждае от нея. Така тялото ви ще започне да се лекува само. Вместо да бягаме от тишината /и себе си/ нека си подарим тихо време всеки ден, за да сме здрави, будни и щастливи!

Източник: https://frida.bg