6 съвета за по-дълбока медитация

6 съвета за по-дълбока медитация | Диана

Може да сте практикували медитация редовно, но забелязали ли сте, че от време на време, когато седнете да медитирате, умът ви като че ли си взема почивка в един свят на мисли? Да се научиш как да медитираш е първата стъпка, но не искате ли да се придвижите нагоре по стълбата и да научите повече начини за получаване на по-дълбоко преживяване? Следвайки съветите по-долу може да си помогнете да постигнете това.

#1 Допринеси за усмивката на някой друг

Как се чувствате, когато помогнете на някой? Щастливи, доволни? Чувствате ли също и прилив на положителна енергия, като нещо, което се разширява във вас? Знаете ли защо? Това е така, защото, когато изпълняваш някаква служба и допринасяш за усмивката на лицето на някого, добри вибрации и благодат идват към вас.

Да служиш също така носи и заслуги. Именно те са тези, които ви позволяват да имате по-дълбоко преживяване в медитацията.

“Когато служа, аз директно съм облагодетелствана с чувство на удовлетворение, което ме прави щастлива и спокойна. Когато съм и двете- в мир и щастлива, дълбоката медитация ми е гарантирана”, споделя Шилпи Мадан.

#2 Преживейте звукът на тишината!

Представете себе си стоейки на терасата рано сутрин, гледайки нагоре към необятното червено небе, напълно хипнотизирани от красотата на изгряващото слънце. Чувствате ли тази дълбока тишина и единство с красотата – красота, която ви отведжда отвъд думите? Умът ви е толкова спокоен и уреден. Чудили ли сте се защо?

В тишината има по-малко мисли и ума се установява.

През по-голямата част от времето, когато ние бърборим, нашият ум също продължава да работи. Сетивата ни са заети със събиране на информация и ни засипват с толкова много мисли и впечатления.

Тишината допълва медитацията. Когато си в тишина, умът ти се успокоява и по-лесно навлизаш в медитация.

Един лесен начин да преживееш тишина и медитация заедно е курсът на Изкуство да живееш- част 2, програма, която се води всеки уикенд в Международния център на Изкуството да живеш в Бангалор, Индия.

“Понякога се чувствам изгубен в една безкрайна пътека от мисли. Тишината ми помага постепенно да намаля тази бомбардировка на мисли и наградата е много по-дълбока медитация ” споделя Хитанши Сачдев.

#3 Поглезете тялото си с някои йога пози

Наблюдавали ли сте как някои дни се чувствате много неспокойни по време на медитация и не сте в състояние да навлезете по-дълбоко?

Това е така, защото дългото застояване на работното място води до скованост на тялото и болките дължащи се на тази скованост ви правят неспокойни. Практикуването на някои йога асани (пози) ви освобождава от тази скованост и премахва безпокойството. С това, умът ви се установява и ви позволява да имате по-дълбоко преживяване по време на медитация.

#4 Отдавайте приоритет на храната

Помислете за дните, в които сте медитирали след обилна, тежка, мазна, пържена, не-вегетарианска храна, и дните, в които сте медитирали, след прием на лека и здравословна храна. Чувствате ли разлика в медитацията си? Това е така, защото храната има пряко въздействие върху състоянието на ума.

Като медитиращ, идеалната диета (режим) трябва да включва зърна, зелени зеленчуци, пресни плодове, салати, супи и т.н. – основно храни, които са леки, лесни за храносмилане и богати на “прана”.

#5 Пейте си

Забелязали ли сте как различните видове музика пораждат различни емоции у вас?

Ние сме направени от 90 или повече процента пространство, така че звукът има много дълбок ефект върху нас. Пеенето по време на сатсанг пречиства емоциите и води до чувство на разширяване в нас. “Малкият ум”, който работи непрекъснато бива заглушен и когато медитирате, вие имате по-дълбоко преживяване.

#6 Определи точно време за своята ежедневна медитация

Поддържането на дисциплина и уважение към практиката са ключовете към по-дълбоко преживяване по време на медитация. Така че, определи едно и също време за медитация всеки ден и се докосни до магията на по-дълбока такава.

“По-рано медитирах по различно време на деня. Последните няколко месеца, медитирам всеки ден преди обяд и забелязах, че имам по-добра и по-дълбока медитация” споделя Дивия Сачдев.

Вдъхновено от лекции на Шри Шри Рави Шанкар.

Източник: www.artofliving.org