Ползите от редовната медитация

Думата загуба се свързва предимно с нещо негативно, тъй като се асоциира с липса. Когато става дума за промяна в начина на живот или здравословно хранене, обикновено искаш да разбереш каква е положителната стойност, която ще получиш. Днес сменям гледната точка, за да ти обърна внимание на загубата като необходимата стъпка преди получаването и древната техника, наречена медитация, като инструмент да се освободиш от ненужното.

Да, медитацията може да ти донесе повече фокус, яснота и спокойствие, но също така е ефикасен инструмент за премахване на някои неща от живота ти, от които просто нямаш нужда.

Критика към себе си и другите

Едно от първите нещата, които ще научиш от редовното практикуване на медитация, е да наблюдаваш мислите, които се прокрадват из главата ти, без да ги осъждаш. Най-общо казано започваш да идентифицираш какво се случва вътре в теб без да се фиксираш върху него. Този вид наблюдение, без последващо действие (наречено още медитация с открит мониторинг или “open monitoring meditation”) постепенно ще се пренесе и в останалите аспекти от живота ти и ще промени начина, по който мислиш за себе си и околните.

Когато трансформираш критичните мисли в самонаблюдение без осъждане, ще започнеш да виждаш потенциал за промяна на това, което не ти харесва и сила да действаш в посоката, която искаш.

Стрес и тревожност

Има много проучвания, доказващи че практикуването на медитация намалява стреса и безпокойството. Същото важи и за йога, която е форма на активна медитация.

Основният проблем на много хора е неподвижността. Ако се чувстваш некомфортно да останеш на едно място за по-дълго, дай шанс на някоя активна форма на медитация (йога, арт терапия, редене на мандала). Малко повече по темата може да прочетеш тук.

След като се научиш да се съсредоточаваш върху дишането си, докато преминаваш през различни йога асани, ще можеш по-лесно да влезеш в състояние на медитация, докато седиш спокойно. Едва когато успокоиш съзнанието и тялото си ще усетиш допълнителните ползи от медитацията – подобрена памет и концентрация, мотивация, повишена продуктивност, удовлетвореност и др.

Негативност

Медитацията наистина може да те превърне в оптимист. В основата на практикуването на медитация е свързването с чувствата и усещанията дълбоко в теб. Именно тези чувства са извор на мотивация и сила, стига да бъдат осъзнати. Проучване на HHS Public Access показва, че след водена медитация с фокус върху любовта към себе си и другите, участващите усещат увеличаване на девет положителни емоции: забавление, благоговение, радост, удовлетворение, гордост, любов, благодарност, надежда и интерес. Тези емоции не могат да съществуват съвместно със страх, гняв, негодувание или завист.

Състояние на безизходица

Бил ли си някога толкова задълбочен в даден проблем, че да не можеш да намериш решение? Безизходицата е точно това състояние, в което сякаш нямаш пространство да разгърнеш мисълта си, защото си твърде напрегнат, стресиран или зает.

Не, медитацията не решава проблеми сама по себе си, точно както и положителното мислене не сбъдва мечтите ти, но има научно доказан ефект. Проучване в Frontiers in Psychology сравнява ефектите от медитация с открит мониторинг (наблюдаваш мислите си без да им реагираш) и медитация с фокусирано внимание (фокусиране върху един обект през цялото време). Практикуването на медитация с открит мониторинг ти помага да настроиш съзнанието си към креативни решения и да видиш допълнителни опции за действие чрез механизма на приемането. Когато умът ти не е фокусиран в борба с дадена мисъл, той е свободен да се заеме с решението.

Излишни килограми

И тук отново не, медитацията няма да те отърве от излишните килограми, но това което ще направи е да ти помогне да станеш по осъзнат за това, какво и защо хапваш. Ще започнеш да обръщаш внимание не само на избора си на храна, но ще се научиш да се наслаждаваш на ароматите и текстурата и. Чрез техниките на медитация ще си в състояние да проследиш емоциите и желанията си и осъзнавайки ги да направиш по-добрия избор.

Не очаквай начинът ти на хранене да се промени като с магическа пръчица. Бъди отворен да преминеш през процеса на трансформация. Здравословно хранене не е нещо статично, което веднъж за винаги постигаш. То е процес на промяна и разбиране на собствените нужди.

И ако все още не си опитал сам какво е медитация, не мисли дълго, а пробвай. Това е едно от тези неща, които се разбират много по-добре ако ги направиш.

Автор: Весела Петрова, veselapetrova.com