6 начина да направиш страхотно първо впечатление

Какво си мислят хората, когато те срещнат за първи път?

Проучванията показват, че решаваме дали харесваме някой и дали може да му имаме доверие в рамките на първите няколко секунди от срещата ни. Независимо дали става въпрос за интервю за работа или първа среща с непознат, увери се, че оставяш добро първо впечатление.

Стъпка 1: Използвай ръцете си

Изследванията доказват, че кандидатите за работа, които използват повече жестове по време на интервюто, са по-склонни да бъдат наети. Ръцете показват намерение. Когато някой вижда ръцете ти, се чувства по-спокоен и е по-склонен да се сприятели с теб, съветват от cosmopolitan.bg. Но в никакъв случай не ръкомахай енергично като на пазара.

Стъпка 2: Направи перфектното ръкостискане

Най-важното нещо, което трябва да знаеш (звучи малко грубо, но е истина) – няма нищо по-неприятно от потното ръкостискане. Ако от нерви и напрежение дланите ти се потят, използвай този лесен трик. Когато стигнеш до мястото, поръчай напитка от бара и обвий салфетка около чашата. Също така при ръкостискане винаги дръж ръката си вертикално с палеца насочен нагоре. Обръщането на дланта нагоре е покорен жест, който издава слабост и примирение, а когато сочи надолу се разглежда като доминиращо и контролиращо.

Стъпка 3: Заеми по-голямо пространство

Ако искаш да покажеш позиция в първите няколко секунди на срещата, дръж ръцете си отстрани, а докато разговаряш, може да ги поставиш върху масата или стола. Изправи раменете си и дръж гърдите, и брадичката си напред.

Стъпка 4: Представи си, че това не е първата среща

Първите впечатления са механизъм за оцеляване. Когато се срещнеш с един човек, трябва бързо да решиш дали го искаш в живота си или не. Може да звучи глупаво, но винаги поздравявай някого сякаш сте стари приятели. Кажи му колко се радваш да го видиш и, че имаш възможност да разговаряш с него.

Стъпка 5: Съсредоточи се в контакта с очите

Опитвай се да поддържаш контакт с очите, докато говориш и когато отбелязваш нещо важно.

Стъпка 6: Превърни нервността си във вълнение

Вместо да мислиш, че да си нервен е нещо лошо напомни си, че да си развълнуван е хубаво нещо и това означава, че те е грижа какво се случва. Всеки път, когато чувстваш “нервни пеперуди”, ги приветсвай и мисли как те ти дават енергия!