Срещата, запознанството и разговорът с нови хора могат да бъдат смущаващи, особено за хората, които са интроверти, които са срамежливи или необщителни по природа.

Дори да сте екстроверт – ако сте имали лош ден, едва ли ще имате желание да направите добро първо впечатление на новия си познат. А първото впечатление е много важно, особено в бизнес средите (ако се срещате с нови колеги или клиенти). В статията си, сайтът Business Insider предлага седем много полезни съвета за създаване на мигновено положително впечатление.

Ето и какво трябва да направите следващия път, когато срещнете някого за първи път и искате да му се харесате веднага:

1. Усмихвайте се много.

Усмихвайте се често и искрено, докато говорите с новия си познат. Така ще изглеждате по-достъпни и положително настроени. Усмивката създава една позитивна нагласа за целия разговор. Освен това тя Ви помага да се чувствате по-щастливи от новото си взаимодействие.

2. Използвайте името на новия си познат поне няколко пъти в разговора.

Хубаво е, когато се запознавате с нови хора мигновено да запомняте имената им (трудно е, но трябва да си го наложите). Освен това е добре да използвате името на събеседника си по време на беседата ви. Хората са така програмирани, че обичат да чуват собствените си имена – това действа добре на егото им.

3. Разчупете леда помежду ви, с чувството си за хумор.

Дори да водите бизнес разговор с непознат досега човек, опитайте се да пуснете някоя премерена шега, за да разчупите леда по-бързо. Дори Вашата шега да остане неразбрана и събеседникът Ви да не се разсмее – факта, че се опитвате да се забавлявате, ще ви направи по-симпатичен в неговите очи.

4. Мислете за езика на тялото си.

Не скръствайте ръце пред гърдите си или на талията си, нито пък ги пъхайте в джобовете си. Правете контакт с очите на събеседника си, дръжте гърба си изправен и стойте с двата си крака стъпили здраво на земята (и не пристъпвайте от крак на крак). Така ще изглеждате по-надеждни и достъпни.

5. Правете движения с ръцете по време на разговора.

Жестикулирането с ръце демонстрира ентусиазъм и прилив на енергия. Хората, които ръкомахат по време на разговор изглеждат по-живи и получават повече положителни реакции от събеседниците си, в сравнение с тези, които не жестикулират – на практика, те изглеждат скучни и резервирани.

6. Оставете събеседника си да говори за себе си.

Задавайте въпроси на събеседника си и обърнете внимание на това, което той/тя ви казва. Насърчавайте новия си познат да говори за себе си, за своите страсти и хобита. Това ще Ви гарантира задаването на един добър, положителен тон на вашия разговор.

7. Започвайте разговори с непознати по-често.

Практиката ни прави по-перфектни, дори и когато става въпрос за да разговори с непознати. Затова завързвайте по-често такива непринудени контакти, дори и на места като магазини, пазари, в градския транспорт, на улицата и др. Просто го практикувайте  – това ще Ви е много полезно и в кариерата!