5 технологии, които ще променят облика на медицината

5 технологии, които ще променят облика на медицината | Диана image 1

Технологиите помогнаха изключително много за напредъка на медицината в последните няколко десетилетия. Голямо развитие се отбелязва в сферата на имплантите и на скенерите, чрез които специалистите получават необходимата информация за състоянието на своите пациенти.

Висок успех се регистрира и в ортопедията, където се разработват различни роботизирани крайници или различни пособия за рехабилитация. TechFlesh представи кратко описание на най-значимите постижения в областта на медицината, които използват технологични устройства.

1. RFID чипове

Тези чипове представляват миниатюрни антени, които предават информация щом доближат специализиран RFID четец. Те се използват широко в индустрията, като обикновено се програмират да изпълняват ролята на заключващ механизъм. Инсталиран в компютър например, този чип може да го отключи само ако засече движение. В медицината те се използват да изпращат информация за състоянието на отделни органи.

1_400_102

2. Сензорни импланти

Сензорните импланти се използват за да се отчете промяна в средата, в която са поставени. Обикновено хората ходят на лекар само, когато почувстват болка и неразположение. С помощта на тези сензори може да се следи състоянието на един организъм, особено ако той е изложен на рискови фактори или е нестабилен. Преди две години, учен от MIT разработи сензор с размер от 5мм, който може да засече образуването на ракови клетки.

2_400_117

3. Пиезоелектрична гума

Оплакванията на някои пациенти могат да се обяснят с акумулирането на голямо количество електроенергия в човешкия организъм. За да се събира това електричество е нужно имплантирането на пиезоелектрична гума с малки размери. Тя може да превърне механичната енергия в електрическа и с помощта на специален проводник, тази енергия се отделя от организма. Всъщност лекарите смятат, че пациентите могат да зареждат телефоните си като просто ги допират до гумичката под кожата си.

Вижте още:   Ако твоето желание не се изпълнява, значи то още не е платено

3_400_96

4. Дистанционно управление в мозъка

Скоро управлението на различни устройства у дома ще може да бъде осъществено само чрез сигнали в мозъка. Intel в момента работят по нова технология, която с помощта на импланти в мозъка, ще може да разграничава отделните сигнали като команди и ще изпълнява отделни операции като реакции на вашите мисли.

4_400_94

5. Роботизирани крайници

Изследователите се опитват да разработят все по-функционални роботизирани крайници, които да могат да изпълняват определени движения полуавтоматично.  Всъщност, някои хора, които загубват възможността да движат ръката си например, желаят да я ампутират, за да се сдобият с нов роботизиран крайник. В отделни случаи той може да бъде много по-полезен, поради факта че може да се завърта на 360 градуса и да изпълнява сложни движения, които са непосилни за човешката ръка.

5_400_91

По материали от Digital.bg

Ако статията е била интересна - моля, споделете я.


Благодарим Ви!!!
х
This window will automatically close in 20 seconds