5 технологии, които ще променят облика на медицината

5 технологии, които ще променят облика на медицината | Диана image 1

Технологиите помогнаха изключително много за напредъка на медицината в последните няколко десетилетия. Голямо развитие се отбелязва в сферата на имплантите и на скенерите, чрез които специалистите получават необходимата информация за състоянието на своите пациенти.

Висок успех се регистрира и в ортопедията, където се разработват различни роботизирани крайници или различни пособия за рехабилитация. TechFlesh представи кратко описание на най-значимите постижения в областта на медицината, които използват технологични устройства.

1. RFID чипове

Тези чипове представляват миниатюрни антени, които предават информация щом доближат специализиран RFID четец. Те се използват широко в индустрията, като обикновено се програмират да изпълняват ролята на заключващ механизъм. Инсталиран в компютър например, този чип може да го отключи само ако засече движение. В медицината те се използват да изпращат информация за състоянието на отделни органи.

1_400_102

2. Сензорни импланти

Сензорните импланти се използват за да се отчете промяна в средата, в която са поставени. Обикновено хората ходят на лекар само, когато почувстват болка и неразположение. С помощта на тези сензори може да се следи състоянието на един организъм, особено ако той е изложен на рискови фактори или е нестабилен. Преди две години, учен от MIT разработи сензор с размер от 5мм, който може да засече образуването на ракови клетки.

2_400_117

3. Пиезоелектрична гума

Оплакванията на някои пациенти могат да се обяснят с акумулирането на голямо количество електроенергия в човешкия организъм. За да се събира това електричество е нужно имплантирането на пиезоелектрична гума с малки размери. Тя може да превърне механичната енергия в електрическа и с помощта на специален проводник, тази енергия се отделя от организма. Всъщност лекарите смятат, че пациентите могат да зареждат телефоните си като просто ги допират до гумичката под кожата си.

3_400_96

4. Дистанционно управление в мозъка

Скоро управлението на различни устройства у дома ще може да бъде осъществено само чрез сигнали в мозъка. Intel в момента работят по нова технология, която с помощта на импланти в мозъка, ще може да разграничава отделните сигнали като команди и ще изпълнява отделни операции като реакции на вашите мисли.

4_400_94

5. Роботизирани крайници

Изследователите се опитват да разработят все по-функционални роботизирани крайници, които да могат да изпълняват определени движения полуавтоматично.  Всъщност, някои хора, които загубват възможността да движат ръката си например, желаят да я ампутират, за да се сдобият с нов роботизиран крайник. В отделни случаи той може да бъде много по-полезен, поради факта че може да се завърта на 360 градуса и да изпълнява сложни движения, които са непосилни за човешката ръка.

5_400_91

По материали от Digital.bg