6 неща, за които лекарите промениха мнението си

6 неща, за които лекарите промениха мнението си | Диана

Това се случи заради напредъка на медицината и преосмислянето на редица остарели теории.

Всичко се променя, дори и утвърдени от науката разбирания. Медицината е една от най-развиващите се науки през последния век. Заедно с това развитие настъпват и много промени в мнението на лекарите по различни въпроси и за различни състояния.
Кои са най-известните медицински въпроси, за които лекарите са променили мнението си през последните години?

Честотата на мамографията

Преди се смяташе, че мамографско изследване се налага при определена симптоматика при жени над 40-годишна възраст, последвана от ежегодни прегледи след това. Днес обаче с оглед на зачестяването на случаите на рак на гърдата при млади жени, лекарите драстично промениха мнението си.

Препоръчително е да се прави ехографски преглед на гърдите при гинеколог поне 2 пъти годишно като при фамилна обремененост и хормонални проблеми, честотата на мамографското изследване може и да зачести.

Медицинска марихуана

Марихуаната дълги години е смятана единствено за наркотик. Но в последно време лекарите преосмислиха нейното потребление. Вече в много държави се допуска употребата й с медицински цели при болни в терминален стадий на рак или пациенти със заболявания, чиято симптоматика предполага наличие на силна болка.

Транссексуалност

Транссексуалността доскоро се класифицираше като психическо и личностно разстройство поради невъзможността на индивида да се причисли към рождения си пол. В Американската психиатрична асоциация транссексуалността е била наричана още „разстройство на половата идентичност“.

Този етикет на „разстройство“ обижда хората в подобно положение и затова през 2013 година терминът се заменя с нов – „полова дисфория“, който е по-малко заклеймяващ, смятат специалистите в областта.

Стойността на наситените мазнини

През 70-те години на 20 век, наситените мазнини са сочени като основен причинител на коронарна болест на сърцето и свързаните с нея усложнения, причинени от повишените нива на холестерол в кръвта. Това схващане се лансираше и до съвсем скоро.

През тази година са проведени редица изследвания по този въпрос, споделя изданието HowStuffWorks, според които все по-ширещото се схващане, че обезмаслените продукти са по-полезни може да доведе до по-големи щети за общото здраве на човечеството.

През последните години обезмаслените продукти биват страстно промотирани като полезни и с по-нисък риск от повишаване нивата на холестерола и теглото. Това става така заради нарастващия проблем със затлъстяването в световен мащаб.

Продължителната консумация на промишлено обработени и обезмаслени храни обаче крие редица рискове за здравето и не намалява сърдечносъдовия риск, пише още изданието.

Наситените мазнини са нужни на организма, но в определени количества.

Прилагането на хормон-заместителната терапия започва в началото на 20 век. Тя се прилага най-вече при жени в менопауза, както и при такива с намалена функция на някоя жлеза с вътрешна секреция, предимно щитовидната.

Тази терапия се назначава с оглед намаляването на дискомфорта и симптомите, които възникват при хормонален дисбаланс, най-вече по време на менопаузата.

Според последните проучвания, хормон-заместителната терапия крие редица рискове за развитие на злокачествени заболявания, особено при жени в напреднала възраст.

Синдром на Аспергер и аутизъм

До 1994 година синдромът на Аспергер е причисляван към психичните разстройства и често е определян като високофункционална форма на аутизъм. Но след дългогодишни изследвания този синдром бива обособен като отделна категория разстройство.

Той се характеризира с трудности при взаимодействието с други хора и нормалното общуване. Обикновено хората със синдром на Аспергер са силно заинтересувани от дадена тема и могат да говорят без прекъсване за нея с часове.

Докато аутистите са по-склонни да се затварят в собствен свят и това често им пречи в нормалното общуване с други хора. При тях може да се наблюдава смущаващо поведение като люлеене, кършене на пръсти, пляскане с ръце, което пречи на пълноценното взаимодействие с околните.

www.az-jenata.bg