15 неща, които всички бащи на дъщери трябва да знаят

Не ти завиждам, като станат тийнейджърки.“

„Пич, заобиколен си от жени.“

„С какво си заслужил това?“

Като баща на четири дъщери (имаме също и един син) чувам подобни реплики почти всеки ден. И честно, съжалявам хората, които мислят така.

Да имаш дъщери, е сред най-големите радости, които мога да си представя. У дома си имаме поговорка, която гласи следното: „Днес те обичам повече от вчера“. Да отглеждаш дъщери, е привилегия, не бреме.

Може би не съм сметнал всичките, но съм научил

15 неща за отглеждането на момичета през последните 11 години.

1. Тя иска да е обичана. Тя иска да я обичаш много повече, отколкото иска нещата, които можеш да ѝ купиш, или нещата, на които можеш да я научиш. Никой на света не може да поеме ролята ти на баща. Дъщеря ти ще те разочарова, ще прави сериозни грешки и може би дори ще се случи да ти обърне гръб за известно време, но дори за миг не ѝ позволявай да се усъмни в любовта ти към нея. Поглеждай я в очите и ѝ казвай, че я обичаш. Често.

2. Оказваш влияние на избора й на бъдещ партньор. Плашеща мисъл, но това, какъв мъж си в нейните очи, ще повлияе пряко на този, за който тя някой ден ще избере да се омъжи. В продължение на години нашата трета дъщеря ме умоляваше да се оженя за нея, когато порасне. Трябваше да ѝ обяснявам, че вече съм женен за чудесната ѝ майка. Ако постъпваш както трябва, един ден тя ще поиска да се омъжи за някой като теб.

3. Слушай нейната музика. Когато моите момичета са в колата ми, можете да ни хванете да куфеем на някоя от следните радиостанции: Taylor Swift, One Direction, Cody Simpson, Kidz Bop Radio, Katy Perry, схващате идеята. Не са станции, които бих слушал, когато съм сам (с едно изключение — харесвам Taylor Swift), но това, което радва тях, радва и мен.

4. Тя наблюдава как се отнасяш с майка ѝ. Ако трябва да избереш само едно нещо от целия списък, нека е това. Едно от най-добрите неща, които можеш да направиш за дъщеря ти, е да обичаш майка ѝ. Лесно е да си съсредоточен в децата. Да търчиш от едно детско занимание към друго. Но трябва да се бориш за брака си и да го превърнеш в приоритет. Периодите от живота ми, през които изгубих от фокус срещите с Брук (съпругата ми), са същите тези периоди, през които децата ни имаха най-много проблеми. Не мисля, че това е съвпадение. Обичай жена си, отделяй време за срещи с нея, води я на пътешествия и показвай на децата ти, че тя е по-важен приоритет от тях.

5. Не се отдръпвай, когато започне да пораства. Нашата най-голяма дъщеря е почти на 11, така че не сме достигнали до всяващите ужас тийнейджърски години, но аз съм готов за предизвикателството. Бащите, които вече са преминали този етап, съжаляват, че не са били по-емоционално ангажирани с техните дъщери тийнейджърки. Ще е трудно за всички ни, но аз съм готов. Месечен цикъл, гаджета, бръснене на мишници, SnapChat, за каквото и да е. Дъщерите ми няма да усетят никаква разлика, татко им ще се занимава с тях, когато са на 15, също толкова, колкото и когато са били на 5. Не изчезвай, когато емоциите и телата им започнат да се променят.

6. Научи я как да тренира здраво. У дома гледаме сериозно на здравето и здравословния начин на живот. Момичетата ми не са слабачки. Те знаят как да тренират здраво. Те тренират усилено. Мислят, че „да хвърляш като момиче“ е комплимент, не обида. Стараят се. И освен физически здрави ние отглеждаме умствено жилави момичета. Като майка им. В един свят, в който женствеността много често се свързва с рокли за принцеси и приказки, моите момичета са здрави като стомана.

7. Създайте си спомени. Един приятел ми каза веднъж, че моята работа е да бъда Главен създател на спомени на семейството. Страшничко е, но ми остават 50–60 години на този свят, най-много. Това не е толкова много, така че ще се постарая да създам възможно най-много спомени с момичетата ми. Празнуваме важни поводи като годишнина от сватбата. Организираме си семейно кино в петъчните вечери. Дълга закуска в съботите. Разходки в неделя. Не е нужно да е нещо скъпо или трудоемко, но трябва да е смислено. Запълни емоционалния дневник на дъщеря ти със спомени за време, прекарано с татко ѝ.

8. Научи я, че не е център на Вселената. Нещо изумително се случва, когато разберем, че светът не се върти около нас. Стараем се да покажем на нашите момичета, че се живее най-добре, когато се раздаваме. Когато служим на другите. Когато оставаме до края. И невинаги е нужно да сме прави.

9. Присъствай на важните за нея събития. Като бащи на малки дъщери повечето от нас същевременно градят кариера. Така че невинаги е възможно, но се постарай да присъстваш на нейните „неща“. Дори ако те не са сред любимите ти. Мразя рекламата за бащата, който е на концерт по танци на дъщеря си и гледа футболен мач на мобилния си. Обичам футбола като повечето мъже, но ръкопляскай на концерта на дъщеря ти, както би го направил и докато си на дивана и гледаш спорт.

10. Близостта не е равнозначна на присъствието. Виновен съм, че често го забравям. Само фактът, че си там физически, не означава, че наистина си там. Особено в това време на непрестанна информация и забавления. Изключи телефона си, когато се прибереш у дома след работа. Или поне го остави в друга стая. Дъщеря ти не може да е по-маловажна от профила ти в Twitter, твоите имейли, виртуалния ти футболен отбор или груповите ти чатове. Тя обича да прекарва време с теб. Да играе с теб. Да бъде с теб.

11. Прави ѝ прически и маникюр. Брук го прави в 99 от 100 случая, но отбелязах червена точка, когато казах на моите момичета, че татко може да прави убийствена конска опашка. И мога да лакирам ноктите им като професионалист. Е, те също са лакирали моите няколко пъти. Покажи ѝ, че мъжът може да е нежен.

12. Излизай на среща с нея. Бих искал да кажа, че го правя постоянно, но дори веднъж на няколко месеца е по-добре от нищо. Да излизаш на среща с дъщеря ти, е особено важно, за да ѝ покажеш как мъжът трябва да се отнася към жената. Наречете ме старомоден, но по време на срещите с дъщерите ми аз отварям вратите, плащам сметките, гледам ги в очите и ги карам да се чувстват специални. Не е нужно това да струва една камара пари. Разходка около блока. Кратко колоездене. Пътешествие до будката за сладолед. Не е нужно да е нещо луксозно, но още веднъж – трябва да е смислено.

13. Сърцето ѝ е по-красиво от външността ѝ. Познай какво, татенце? Твоя работа е да кажеш на дъщеря ти и след това да ѝ го припомняш хиляди пъти, че това, което носи в себе си, е това, което ще ѝ помогне да успее в живота. У дома го наричаме сърцето, но може да е нейният характер, нейната самооценка, нейният вътрешен свят. Да отглеждаш момичета в този плътски свят, не е лесно, но те не трябва да свикват с идеята, че да си хубава, означава да се напъхаш в размер нула или да изложиш почти цялото си тяло на показ, когато влизаш в дадено помещение.

14. Не мигай*. Kenny Chesney се оказа прав. Тя те нарича тате. Наслаждавай се на тази роля – ще отлети бързо.

* Заглавие на песен.

15. Ще ми простиш ли? Прощавам повече, отколкото ми се иска да призная. Правя най-доброто, на което съм способен. Но когато прецакам нещата, когато нараня чувствата ѝ и когато се окаже, че намеренията ми са били по-добри от действията ми, съм се научил да я моля за прошка. Не просто извинение, а искрена молба за прошка. Създавам образ на баща, който слиза до нейното ниво и приема, че няма всички отговори. Тя ще ти прости за това.

Бащи, вашата роля е безценна. Обичайте силно дъщерите си.

Със специалното съгласие на автора: Джъстин Риклефс – съпруг на Брук, баща на 4 момичета и 1 момче. Писател. Търговец. Мечтател. Фотограф.

http://www.justinricklefs.com/