20 житейски урока, които няма да научите в училище

Животът има свое собствено училище. Преподава без почивка, всеки ден. Често не дава ясни резултати дали сме се справили или сме сгрешили. Рано или късно ни дава да разберем, че колкото и да упорстваме, да се противопоставяме и да негодуваме, правилата важат за всички от първия до последния ни ден тук.

Бъдете мили

Това е смелост. Много по-лесно е да отвърнете с агресия, но никога не знаете каква битка води човекът срещу вас. Не добавяйте още негативни емоции към живота на другите. Проявявайте съчувствие и разбиране към всеки. Някой ден така ще постъпят и с вас. Неочаквано…

Не спорете и не се карайте

Преговаряйте. Това означава да водите диалог, като използвате нашия, човешки език. Диалогът означава компромис, зачитане на правата, в духа на помирението се намира истинското решение на конфликта. Няма изцяло победител и изцяло губещ – всичко е наполовина. Такива победи носят кратко удовлетворение и дълготрайно разочарование.

Прощавайте

Опрощението е освобождаване. В никакъв случай не казваме да приемате, че лошите постъпки са норма. Изхвърлете негативните мисли и енергия и продължете напред. Иначе обидата може да ви разболее.

Заявете себе си

Вие държите ключа към отношението на другите. И напълно във вашата власт е да определяте как хората ще се отнасят към вас. Отношенията са като огледало и неслучайно хората отвръщат именно по начина, по който сте се отнесли с тях. Затова и силата е във вашите ръце.

Животът невинаги е справедлив

Това е неоспорим факт и може би най-трудно приеманият житейски урок, независимо колко дълго сме на този свят. Лоши неща се случват и на добрите хора. Важно е как ще преминете през тези периоди и какво ще научите от тях.

Плачете

Изразяването на емоции не е слабост. Сълзите ще ви накарат да се почувствате добре. Освен това е полезно за сърцето. Неравномерното вдишване и издишване прави един от най-ефективните масажи. Та плачете на воля. Особено от радост.

Пътят е истинската цел

Радвайте се на самия процес. Понякога сме толкова фокусирани върху крайния резултат, че често пропускаме малките чудеса по пътя. А именно те превръщат живота в приключение, за което да си спомняте дълго. Наслаждавайте се на всичко, което видите докато постигнете крайната си цел.

Грижете се за приятелствата и любовта

Отделяйте повече време и внимание на приятелите и любимите си хора. Те са тези, които вървят редом с вас по пътя и са готови да ви подкрепят, когато имате нужда. Избирайте моментите на близост пред допълнителната работа и споделените с близки емоции, пред служебните ангажименти.

Не се поддавайте на страха

Не пропускайте възможности, само защото ви е страх. Използвайте го като мотивираща сила, която да ви води към нови предизвикателства и израстване. Много по-често човек съжалява за нещо, което не е опитал, отколкото, че се е провалил.

Бъдете добри

Отнасяйте се към хората така, както бихте искали те да се отнасят с вас. Няма как човек, който сее омраза, да пожъне любов. Неестествено е. Ако искате хората да са добри с вас, бъдете и вие такива към тях.

Бъдете най-добрия си приятел

Човекът, с който неизменно крачите през живота, сте самите вие. Обичайте се, харесвайте се, бъдете внимателни със себе си. Бъдете доволни. В много случаи човек сам си причинява най-големите разочарования и проблеми. Без дори да го съзнава.

Забавлявайте се повече

Учете се на това от децата. Те знаят как. А ние сме забравили. Позволявайте на тези малки герои непрестанно да ви учат на забавление. Колкото по-малко вземате живота на сериозно, толкова по-леко и приятно ще пътувате през него.

Бъдете благодарни

За всичко. Огледайте се и вижте какво имате. Това е повод за благодарност. Вижте най-близките си хора – те са повод за благодарност. Дори най-дребните неща, които обикновено подминавате са повод да благодарите. Изненадващо е колко бързо и неусетно хората приемат всичко, което ги заобикаля за даденост. Но живота и за това има урок – може толкова бързо да си вземе нещата, които е дал, че на човек да му се завие свят.

Живейте в настоящето

Миналото е минало. Бъдещето все още не съществува. Градете планове, но не изграждайте живота си върху тях. Защото както се казва в една популярна житейска мисъл: „Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи му за плановете си“. Ако успеете да живеете без предварителни очаквания, ще създадете наистина щастлив живот.

Грижете се за здравето си

Здравето е основата на целия живот. Ако тя е нестабилна, всичко останало се разпада. Полагайте грижи за себе си всеки ден. Водете активен начин на живот. Не се лишавайте от нищо, но и не злоупотребявайте с нищо. Движете се, спете добре и при всяка удобна възможност си подарявайте почивка.

Промените са за добро

Нищо в света не стои на едно място. Всичко се движи и всичко се променя. Няма как да изживеете един и същи ден два пъти. Това е запазена марка на фантастичните филми. Със сигурност има дежа ву ситуации, но те също имат своя смисъл. Промените са нещо хубаво и разширяват мирогледа, възприятията и отношенията ни със заобикалящия ни свят.

Никой не ви дължи нищо

Както и вие на останалите. Всичко, което правите за другите е по ваше собствено желание и морални устои. Не бива да очаквате от другите да са като вас. Това е също един от най-тежко преподаваните от живота уроци, на който повечето хора биват късани нееднократно. Но колкото по-бързо го осъзнаете, ще си подарите много повече спокойствие и ще спестите доста разочарования заради постъпките на останалите.

Забавете темпото

Надбягването с времето носи само изтощение. Отделяйте си време, животът е по-приятен и смислен, когато не сте постоянно на педал. Ритъмът, в който днес се движи света е шеметен, но винаги има място за пет минути „нищоправене“ или недели, в които всичко се случва полека.

Не се опитвайте да променяте хората

Единственото, с което ще ви отвърнат е неподозирано противодействие. Приемете ги такива, каквито са. Опитайте да ги вдъхновявате със своите действия. Така е много по-вероятно да поискат да се променят, отколкото ако им го налагате.

Грешките са уроци

Грешките са неделима част от живота и най-сигурния начин да научите нещо за това как той функционира. Всяка стъпка по пътя може да донесе провал. Но не се фокусирайте над него, а над урока, който ситуацията ви носи. Грешете. Просто не повтаряйте една и съща грешка отново и отново.

Текст: Ивайла Влахова

Източник: http://fashioninside.bg