Как да премахнем лошата карма и да бъдем щастливи

Как да премахнем лошата карма и да бъдем щастливи | Диана

Всичко, което правим, по някакъв начин се отразява върху самите нас.

Милиони хора по света вярват в законите на кармата. Въпреки че никой не разбира тези неща напълно и естествено не може точно да ги обясни, много философи смятат, че независимо вярата в кармата е положителна, защото страхът от обратен ефект възпира хората от извършването на зли дела.

Всяко зло дърпа друго по себе си… Ние непрекъснато, изпращаме и получаваме енергия от и към космоса. В зависимост от това каква енергия сме изпратили – такава и ни се връща.

Ако си мислите, че кармата ви е лоша и искате да вземете предпазни мерки – имаме много подходящи съвети за вас. Тези насоки могат да свършат работа абсолютно на всеки един човек.

– Не търсете отмъщение! Този, който ви е наранил, ще получи заслуженото наказание. Но не от вас!

– Обмисляйте внимателно действията си! Ако с тях ще нараните други хора, по-добре не ги извършвайте.

– Помагайте на другите, без да чакате молби и подсещане. Добрините направени по принуда, не правят кармата добра, нито вас по-добър човек.

– Носете отговорност за своите действия, не я прехвърляйте на другите.

– Правете поне по едно добро дело на ден.

– Не мислете лошо на другите! Дори и на тези, които мислите, че го заслужават. Тази негативна енергия ще ви се върне с двойна сила.

– Не бъдете егоистични. Погрижете се за слабите. Не всички са силни като вас.

– Извинете се на тези, които сте наранили. В това няма нищо срамно.

– Правете нещата от сърце, не от разум.

Освобождаването от кармата, т.е. от последиците на вредните действия е възможно само чрез “освестяване” т.е. – прозрение. В един от текстовете, свързани с будизма, е записано как един човек пита Буда:

“Защо някои жени са грозни, но богати?

Защо някои жени са красиви, но бедни?

Защо някои жени са бедни, но здрави?

Защо някой жени са богати, но болни и имат кратък живот?

Буда му отговорил така:

Тази жена, която е грозна, но богата в предишния си живот е била избухлива, лесно се е вбесявала, но също така е и много щедра, уважавала е Буда и помагала на много хора.

Тази, която е красива, но бедна, в миналия живот, била милостива, винаги засмяна и мед ѝ капел от устата, но не е помагала на други хора.

Жената, която е слаба, но е здрава и има дълъг живот в предишния си живот е била много немощна, но от друга страна на никой не причинила зло.

Но жената, която е богата, но често е болна или и в предишния си живот е била много щедра и помагала на другите, но е имала страст към лова и убиването и с това е предизвиквали други хора да изпитват страх и несигурност в близост до него”.

С тези отговори, преданието ни показва, че всичко, което правим, независимо дали е добро или лошо, по някакъв начин ще се отрази върху нас.