Не само морковите са полезни…
Вероятно сте чували, че морковите и други оранжеви плодове и зеленчуци насърчават здравето на очите и предпазват зрението и това е вярно: бета-каротинът, вид витамин А, който придава на тези храни оранжевия им нюанс, помага на ретината и на други части от окото да функционират добре.
Но правилното хранете за да подобрите зрението си включва не само бета-каротин. Въпреки че връзката им с визията не е толкова известна, няколко други витамини и минерали са от съществено значение за здравите ни очи. Направете тези пет храни част от диетата си, за да поддържате зрението си изрядно:
Листни зеленчуци
Те са пълни с лутеин и зеаксантин-антиоксиданти, които, според проучванията, намаляват риска от развитие на дегенерация на макулата и катаракта.
Яйца
Жълтъка е основен източник на лутеин и зеаксантин плюс цинк, който също спомага за намаляване на риска от дегенерация на макулата, според д-р Пол Dougherty, медицински директор на Dougherty Laser Vision в Лос Анджелис.
Цитруси и плодове
Тези плодове са пълни с витамин С, за който е доказано, че намаляват риска от развитие на макулна дегенерация и катаракта .
Бадеми
Те са пълни с витамин Е, който забавя макулната дегенерация, показват проучвания. Една шепа (една унция) осигурява около половината от дневната доза на витамин Е.
Мазна риба
Тон, сьомга, скумрия, аншоа и пъстърва са богати на DHA, мастна киселина, открита в ретината. Ниските нива на тази мастна киселина са свързани със синдрома на сухота в очите, казва д-р Джими Лий, директор на рефрактивната хирургия в Медицински център Монтефиоре, Ню Йорк.
Източник: Health.com