3 стъпки за управление на вашето мислене: Приемете, Пуснете, Освободете се

Нашите мозъци мразят промяната.

Мозъкът се опитва да бъде възможно най-ефективен, преминавайки през деня по предвидими, познати, автоматични начини. С други думи, мозъкът е някак мързелив! Всяка промяна – особено промяна, която е внезапна и нежелана – се възприема от мозъка като заплаха.

Когато мозъкът ни вижда нещо в нашата среда като заплашително, ние сме склонни или да избягаме, да се бием или да замръзнем, парализирани от страх. Не харесваме промяната, така че в крайна сметка се опитваме да й се противопоставим по някакъв начин.

Чувстваш ли се така напоследък?

Открили ли сте, че се съпротивлявате или дори сте разстроени от промените, случващи се около вас?

Може да преминавате през цикъл на скръб, тъй като промяната често може да бъде съчетана с чувство на загуба. Какво е било и какво вече не е така и колко време трябва да отделим, за да обработим промените?

Ако се окажете на място на чувство на неудовлетвореност, тъга или гняв заради промените, случващи се в живота ви, или сред несгоди, пред които сте изправени или през които работите в момента, надявам се, че днешната публикация в блога ви говори.

За първи път научих за това трио от фрази от автора на бестселъри д-р Рик Хансън, който е написал книги като Hardwiring Happiness и Resilient , наред с други. Баща ми и аз имахме възможността да се срещнем и да се учим лично от Рик преди няколко години в курс за положителна невропластичност. Изкарахме се заедно!

Надявам се, че това, което научих от Рик и което приложих в нашия постпандемичен свят, ще ви бъде полезно, докато продължавате да обработвате този период на преход и всички други, които ви предстоят в бъдеще.

Задайте си три въпроса:

 1. Какво трябва да оставя да бъде ?
 2. От какво трябва да се откажа ?
 3. Какво трябва да пусна ?

Когато се научим да приемаме това, което е, да се откажем от това, което вече не служи, и да пуснем доброто около нас, ставаме по-устойчиви и сме по-добре подготвени да реагираме на бъдещи предизвикателства и несгоди.

Приемете

За много от нас е трудно да приемем това, което е . Голяма част от енергията ни се изразходва в съпротива срещу реалността, защото не сме съгласни с нея, не я харесваме, разстроени сме от нея или ни се иска да не е вярно.

Приемането не означава толериране на дадена ситуация, но освобождава цялата енергия, която изразходваме, за да се съпротивляваме на това, което е. Писах за това тук в публикация в блог за петте черти на устойчивите хора. Последният етап от процеса на скръбта е приемането и интегрирането – поемането на нашата загуба и осмислянето й.

Докато мислим за „оставянето да бъдем“ или приемането, откривам, че хвърлянето на честен поглед върху аспектите на себе си, които сме склонни да отхвърлим, е полезна практика. Разгледайте списъка по-долу и помислете какво бихте добавили въз основа на вашия опит:

„Приемам частта от мен, която…“

 • Приемам частта от мен, която не довършва списъка ми със задачи
 • Приемам частта от мен, която се чувства изтощена, уморена или изгоряла
 • Приемам частта от мен, която се чувства тъжна, ядосана или разочарована
 • Приемам частта от мен, която се тревожи за повторно влизане
 • Приемам частта от мен, която се чувства виновна, че не съм направила „повече“
 • Приемам онази част от мен, която „изчезва“ и гледа прекалено много Netflix

Какви твърдения „Приемам частта от себе си, че…“ бихте добавили към този списък? Запишете ги (или споделете в коментарите!).

Ако можем да се научим да приемаме, вместо да се съпротивляваме на това, което е, ние освобождаваме огромно количество емоционална и дори физическа енергия и можем да преминем към втората стъпка на пускане.

Освободи се

Ако сте гледали филма на Дисни, Замръзналото кралство , знаете колко е важно да го „пуснете да си отиде“.

Но пускането не е лесно. Понякога имаме смъртоносна хватка за „това, което беше“ и се стягаме, неспособни да продължим напред, чувстваме се заседнали в миналото или скърбим за неудовлетворени очаквания или взаимоотношения.

Колкото повече се учим да пускаме това, което вече не ни служи, толкова по-възприемчиви и достъпни можем да бъдем за всичко, което иска да си проправи път в живота ни в бъдеще.

За да се освободите, ви каня да помислите върху тези въпроси и да действате по съответния начин:

 1. Какви начини на мислене, съществуване или действие вече не ми служат или ми тежат?
 2. От какво трябва да се откажа, за да направя място за нещо друго (в отношенията, психически, физически )?
 3. На какво трябва да кажа НЕ, за да мога да кажа ДА на най-важното за мен?

Пусни

Няколко дни след като ми поставиха диагнозата COVID-19 през пролетта на 2020 г., загубих усещането си за вкус и обоняние. Тъй като обичам храната и обичам да ям, бях разстроен, когато това се случи, и се тревожех дали и кога способността ми да вкусвам и обонявам ще се възвърне.

Един вторник вечер със съпруга ми приготвяхме вечеря и изпекохме тава с броколи във фурната, поляти със зехтин, морска сол и черен пипер. Извадих тавата от фурната и взех малко цветенце за проба.

Изведнъж осъзнах, че усещам хрупкавостта в устата си и леко соления и горчив вкус на броколите. „Мога да го ВКУСЯ!“ Танцувах из кухнята заедно с вкусовите си рецептори и празнувах вкуса на броколите по начин, който никога досега не съм правил. Това беше момент на пълно оценяване и „приемане на доброто“.

В течение на даден ден всеки от нас преживява моменти на доброта, щастие и благодарност. Понякога ги забелязваме и ги оценяваме, но през повечето време сме склонни да пропускаме тези моменти. Ние живеем живота си на автопилот и бързо се движим от него, вместо да го погълнем напълно и да го „приемем“.

Докато преминавате през оставянето да бъдете и пускането, вие създавате пространство за „допускане“ на добротата в живота си, без значение колко малки са тези моменти на доброта.

Седнете със своите светли точки и щастливи моменти само няколко секунди повече, за да ги вземете наистина. Вместо да сте твърде заети, за да забележите добротата около вас, бъдете преднамерени да спирате, забелязвате и оценявате моментите, които имат значение – независимо дали са големи или малки.

Докато размишлявате върху „допускането“ на доброто, помислете за тези въпроси и подкани:

 • Какво е малкото удоволствие, което ви носи голяма радост? Помислете върху това и ми кажете мислите си в коментарите по-долу!
 • Помислете за момент от живота си, когато сте се чувствали живи, свързани и/или благодарни. Затворете очи, сложете ръка на сърцето си и седнете с този момент малко по-дълго от обикновено, правейки всичко възможно да пресъздадете преживяването в ума и тялото си. В бъдеще, когато се случат добри неща, опитайте тази практика, за да усвоите по-добре преживяването в момента.

Можем да обучим отново мозъка да „възприема доброто“, като го превърнем в редовна част от нашия ден и всеки рефлексивен процес.

Ако искате да бъдете по-издръжлив, обнадежден и настоящ човек, бъдете внимателни и преднамерени да оставите да бъдете това, което е, да се откажете от това, което е било или очакванията за това, което ще бъде, и да позволите на доброто в света около вас.