4 неща, които ще спрат да ти се случват, когато спреш да се сравняваш с другите

Да сравняваш себе си с другите е неминуемо, но все пак може да се избегне в някаква степен. Най-добре е да се опитаме да го избегнем, ето защо:

Лесно е да бъдеш голяма риба в малък аквариум. Сравнително атрактивна млада жена през 18 век е могла да мисли за себе си като за богиня, но за добро или лошо в наши дни подобна мания за величие вече е невъзможна.

Мнозинството от нас вече гледат на себе си като на малка риба в огромния океан от хора. Ние сега виждаме повече от света в неговата човешка форма отколкото когато и да било. Накъдето и да се завъртим има много риба – големи и малки акули и цаци, с които да се сравняваме.

Няма нищо по-потискащо от това тъкмо да откриеш малко увереност в собствените си възможности и талант, привлекателност и индивидуалност и да „налетиш“ на някой, който изглежда да има всичко, което имаш и ти, но повече и по-добро.

След това са хората, на чието място ти не си и никога не можеш да бъдеш.

Ти си тук след милиарди години борба за оцеляване чрез еволюция. Ти, във вида и формата, в които си, си си прокарал с воля пътя към съществуванието.
Неизбежно е в този свят на безкрайно многообразие никой да не може да се задържи на върха за дълго. Независимо дали си някой или никой, винаги ще има някой по-добър от теб. Това е смазващо прозрение, ако гледаш на собствените си ценности, измервайки ги чрез другите.

Завистта води към омраза при това двупосочна – към този, който ти разваля щастието и към теб, защото усещаш, че губиш в сравнението.

Ако започнеш да мислиш за израз на собствената си индивидуалност, която никой друг не би могъл да има, тогава ще спреш да страдаш ненужно.

Престани да изпитваш несигурност и завист

Когато харесваш двама музиканти, независимо дали са подобни или напълно различни, ти не ги сравняваш, не избираш най-добрия от тях и не отхвърляш другия. Ти искаш разнообразието. Двамата са еднакво ценни за теб по техен си собствен начин. Защо трябва да причиняваш това на себе си? Защо трябва да мислиш за себе си като за недостоен, докато друг е достоен?

Спри да бъдеш бледо подобие на някой друг
Когато престанеш да бъдеш затворник в света на страничния блясък, който другите притежават и да се чувстваш победен при всеки ход, ще започнеш да изразяваш себе си по по-автентичен начин. Ти си нещо уникално. Най-доброто, което можеш да направиш е да го разбереш. Тогава ще спреш да си губиш времето в размисли какво не ти достига в сравнение с другите. Започни да разбираш, какво можеш да предложиш само ти. Не се оставяй да бъдеш воден(а) от медиите, които те карат да се обличаш като Х, да имаш устни като Y и т.н.

Откажи се от изкуствените връзки
Всички сме наясно, че вкусът за музика, литература, храна и т.н. е нещо безкрайно субективно. Тези, които те харесват, ще те харесват повече, когато си себе си. Имитацията може да даде краткосрочни облаги, но дълбоките взаимоотношения са базирани на автентичен израз на това, което си в действителност.

Естествено, трябва да се стремиш вадиш на преден план най-добрата версия на себе си. Никога не се поддавай на изкушението да бъдеш себе си до степен, в която това ти пречи да се развиваш. Връзките се базират и на дълбоко уважение към индивидуалността на другия. Най-важното е, че когато се опитваш да бъдеш най-добрата версия на себе си, вместо да имитираш версията на някой друг, имаш по-добри шансове за истинска, удовлетворяваща връзка.

Престани да влизаш в капана на илюзиите за другите
Дори да не можеш да изпитваш състрадание към онези, които смяташ, че са по-добри от теб, трябва да си сигурен, че всеки страда по собствен начин. Дори най-благословените, най-надарените сред нас страдат от същите чувства на несигурност и непълноценност като останалите.

Не се заблуждавай от собствените си илюзии за щастието на другите и не ги превъзнасяй в ума си. Хората обикновено крият своите страдания, не ги вадят на показ. Често откровено се лъжем едни други как наистина се чувстваме.

Никой не иска другите да видят нещата, които го карат да се чувства несигурен.

В крайна сметка махни си погледа от нещата, които стават вляво или вдясно от теб. Вдигни си очите напред към това, което ти можеш да направиш в собственото си пътуване през живота. Ще се чувстваш по-добре, това е обещание.

Home