4-те най-важни минути, които спасяват брака

Знаете ли кои са най-важните минути за брака? Това са първите 4 минути след събуждане и онези 4 след завръщане на партньорите от работа, смята психиатърът Леонард Зунин.
Според него неподходящ жест или забележка в диапазона на тези четири минути взривяват атмосферата в дома. Конфликтите се разпалват много по-лесно, отколкото през което и да е друго време на деня.

Зона с високо напрежение

Какво виждаме обичайно към 17-18 часа, ако таткото е бил на работа. Майката е взела децата от детската градина, купила е това-онова и с прибирането вкъщи опитва да сложи ред и да сготви нещо за вечеря. Таткото се прибира и се стоварва на канапето, готов да почива.
И върху него се изсипва водопад от упреци.

Всички очакват нещо

Жената – да е напазарувал най-важните неща за следващия ден,
да е занесъл пердетата на химическо…

Децата – да донесе сладолед, да сглоби новия самолет или трансформър, да си играе с тях…

И от всеки упрек: „А ти, не донесе ли…? А ти не направи ли…?“, избухва скандал.

Таткото все пак е човек. (И майката също.)

Смяна на темпото

И таткото, и майката имат нужда от малко време за „превключване на скоростта“, за да минат на по-ниска „предавка“. Нужно им е време за отдих.

Измислете си ритуал по посрещането, съветва психиатърът Ярослав Капр, автор на „Книга за младия баща“.

Нека всеки да се включи с доброволен труд в подготовката на този момент. И независимо кой се прибере пръв – майката или таткото, ритуалът се спазва от всички и всички участват.

Татко налива на мама един студен сок, майка му сервира бира, децата измиват ръце и се занимават кротко – рисуват или разказват как са прекарали деня в детската градина.
Разговорът плавно преминава към вечерята, когато всички се събират около масата.
Може и да е просто. Пробвайте дори на игра.
В един момент тя ще се превърне в навик, твърди Капр. И той ще стане част от ежедневието. Ритуал, който може да ви спести един скандал.

Източник: http://poznanieto.com