5 начина да се справите с гнева

Защо хората се ядосват? Разбирането на причините защо това се случва може да помогне за ефективното управление на гнева.

Гневът е често срещана емоция, която е много важно да разберете и да осъзнаете. Начинът, по който човек реагира на провокация, може да варира от потискане през подходящо твърдение до насилие. В предишната си публикация очертах как гневът следва доста предвидим модел, базиран на настроението, провокацията и интерпретацията на тази провокация, която се влияе от настроението. Ако откриете, че се увличате от гневни емоции, разберете моделите, които ги задействат. Възможно е да се намесите по много различни начини в различни моменти от преживяването на гняв, за да управлявате емоциите по-ефективно.

Ето пет различни начина да управлявате гнева си, които са насочени към различни точки от процеса на гняв.

1. Сън

Управлявайте настроението си преди провокация, често наричано „състояние преди гняв“. Получаването на редовен, здрав сън е важна част от управлението на гнева. Умората кара негативните преживявания да се чувстват по-лоши, отколкото биха се случили иначе. Освен това липсата на сън намалява активността в челният дял, който е свързан с контрола на импулсите. Следователно, лишаването от сън затруднява контролирането на вашите гневни импулси – и е по-вероятно да направите нещо, за което съжалявате, когато се ядосате.

2. Обмислете алтернативни интерпретации

Имаме малък контрол върху нещата, които ни провокират (въпреки че ще проуча начините, по които можем да упражним някакъв контрол върху тях в по-късна публикация). Ние обаче можем да контролираме как интерпретираме тези провокации. Обмислете алтернативни интерпретации на провокацията, за да облекчите гнева. И се запитайте какви доказателства имате в подкрепа на гневното си тълкуване.

Представете си например, че някой ви засече на пътя. Можете да тълкувате това по няколко различни начина:

  • Беше умишлено – “Той ме видя и го направи нарочно.”
  • Беше неволно — „Той не ме е видял“.

Въпреки че и двете обяснения предизвикват раздразнение, първия вариант (че е било умишлено) вероятно ще подхрани по-голям гняв. Опитайте се да обмислите други начини за разглеждане на ситуацията и може би дори да опитате да тествате тези алтернативни интерпретации.

3. Поемайте дълбоко въздух

Понякога гневната интерпретация е правилна и вие се ядосвате. Когато сте ядосани, вие се възбуждате физиологично (пулсът ви се ускорява, мускулите ви се напрягат и т.н.). Реагирайте, като поемате дълги, бавни и дълбоки вдишвания, като използвате диафрагмата, а не само гърдите. Дълбокото дишане е един от най-добрите начини да се отпуснете, когато сте в напрегнат момент.

4. Знайте, че катарзисът не работи

„Митът за Катарзиса“ твърди, че изливането на гнева, агресивните действия , гледането на агресивно съдържание и т.н. освобождават гнева ни по начин, който е полезен, здравословен и безопасен. За съжаление, това не работи и е контрапродуктивно. Изследванията върху катарзиса показват, че той увеличава гнева, вместо да го намалява. Според Bushman и колеги (1999), това увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и вероятността да станете агресивни към хората около вас, включително невинни минувачи.

5. Знайте, че е добре да се ядосвате

На гнева се гледа негативно; хората говорят за гнева, сякаш никога не трябва да го изпитваме и със сигурност никога не трябва да действаме спрямо него. Но нито едно от двете не е вярно. Има моменти, когато е не само разумно, но и правилно да се ядосвате. Ако сте били онеправдани, третирани несправедливо или провокирани, трябва да се ядосате. Всъщност бих се тревожил повече за някой, който не се чувства ядосан при тези обстоятелства. Въпреки това всички знаем, че гневът може да излезе извън контрол. Начинът, по който се справяте с него, е различен от това дали го усещате или не. Добре е да действате спрямо гнева. Но бъдете учтиви – по-скоро настоятелни, отколкото агресивни, и спокойни, когато изразявате себе си.