5 неща, които не трябва да правим на празен стомах

Нека си признаем, не сме себе си, когато сме гладни. Да, когато гладът натисне червения бутон на паниката, сме готови да посегнем към абсолютно всичко. Храни, решения, настроения, които са вредни, когато ги консумираме на празен стомах.

Гладът афектира не само настроението и спонтанните ни хранителни пристрастия, но и здравословното състояние на стомашната лигавица и храносмилането. Вижте кои са най-вредните неща, които не трябва да правите на празен стомах, както и отговор на въпроса – защо!

Пикантна храна

Chili

Някои хора понасят повече лютивата и пикантна храна в сравнение с друг. Яденето на люто на празен стомах обаче причинява „изгарящ“ ефект върху нежната ви стомашна лигавица. Няма друга храна наоколо, която да действа малко или много като буфер. Преди да посегнете към някоя любима пикантна храна уверете се, че сте хапнали нещо преди това, за да избегнете болката и киселините в стомаха.

Кафе

Coffee

И вие ли обичате да пиете ободрителна чаша кафе сутрин? На гладно? Кафето съдържа киселина, която провокира т.н. киселинен рефлукс в стомаха. Какво можете да направите, за да избегнете това? Просто хапнете нещо малко преди да отпиете от кафето си.

Алкохол

coctails

Консумацията на алкохол на празен стомах може да ви накара да се отпуснете, но също така и да се почувствате замаяни, уморени и дори може да припаднете. Това е така, защото алкохолът понижава кръвната захар. Ако не сте яли нищо с часове, вероятно вече имате ниска кръвна захар, което създава потенциално опасна ситуация. Когато нивото на кръвната ви захар е твърде ниско можете да загубите съзнание.

Витамини

Vitamin

Някога усещали ли сте дискомфорт в стомаха, когато приемате витамините си на празен стомах? Трябва да имаме предвид, че някои витамини са кисели и могат да разстроят стомаха. Освен това, много витамини се усвояват по-добре когато се приемат с храна. Затова наблюдавайте тялото си и ако усетите дискомфорт след приемане на витамини просто хапвайте нещо преди това.

Решения

Décision

Гладът не само ни прави раздразнителни и импулсивни, но може да ни накара да вземем прибързани и следователно грешни решения. Според ново проучване, гладният човек взима решения, базиращи се на моментното му състояние, а не на дългосрочните му цели. Затова избягвайте да взимате решения, когато сте гладни и вместо това хапнете нещо вкусно, съветват ни специалистите.

Източник: https://frida.bg