5 начина да блокирате стреса преди той да ви изненада

5 начина да блокирате стреса преди той да ви изненада | Диана

В края на бизнес пътуване през 2008 г. от Кения през Индия до Румъния, Елън Бърнард осъзнава, че има нужда да направи промяна. В противен случай стресът ще вземе най-доброто от нея. По това време тя е съсобственик и изпълнителен продуцент в базираната в Атланта продуцентска компания Tomorrow Pictures. Участва в управлението на фирмата в продължение на 12 години. През целия този период така и не разполага с достатъчно време за редовно спортуване или социални ангажименти.

„Не бях просто уморена. Преживявах физическо чувство на безпокойство. Бях наистина дълбоко стресирана“, разказва тя. „Тогава имах момент на прозрение, в който си помислих, че ако се отърва от част от целия този стрес, всъщност мога да бъда по-продуктивна“, споделя Елън. И разказва, че след това се е записала на курс по плетене. От онзи момент до днес тя се среща с група по плетене всеки понеделник. Признава, че това е било вид житейски крайъгълен камък в личния й път.

Самото плетене като дейност, разбира се, не е решаващо за укротяването на високото ниво на стрес на тази съвременна героиня. По-скоро ѝ е помогнал самият акт на неформално общуване с хора в социална среда. Днес Елън се среща всяка седмица освен с дамите в курса ѝ и с жени предприемачи. Разхожда се със съседите си три пъти седмично.

Затова, вместо да достигате до момента на физическо свръхизтощение, в който дори да спите достатъчно, пак чувствате вътре в себе си нервно напрежение, блокирайте още в зародиш тежкия стрес. Дали той се оформя като опасност, ще усетите сами. Ако долавяте, че това се случва, тук следват пет начина да го неутрализирате:

1. Отделяйте време за близките и приятелите си. Неслужебните ангажименти са здравословни.

Историята на Елън, както и тази на мнозина други личности в бизнеса, ясно показва, че определянето на време, което да се прекара с група хора – най-добре с приятелите и семейството, може да накара човека да се почувства много по-добре. Проучвания показват, че то дори увеличава продължителността на живота. Учени твърдят, че когато сме в присъствието на хора, които не са ни колеги и не гледат на нас като на професионалисти, мозъкът ни произвежда окситоцин – хормонa, който регулира кръвното налягане.

2. Общувайте редовно с природата.

Престоят на открито и зелено също понижава стреса. На Запад набира популярност нова практика – екотерапия. Тя се основава на разбирането, че когато се свързваме със звуци и картини от природата, стимулираме дейността на успокояващата част от мозъка.

Експеримент на Университета на Есекс от 2007 г. посочва, че хората, които се разхождат сред природата, изпитват по-успокояващи чувства отколкото тези, които прекарват цял ден при затворени врати. В случай, че не можете да избегнете офиса, експертите съветват: изтеглете си на мобилния телефон приложение с природни картини и звуци. Прекарвайте поне две минути дневно в слушането на звука на ромоляща река или песента на птици сред шумолящите клони на дърветата. Ще се почувствате по-добре.

3. Хранете мозъка си.

Буквално. Майките са прави да настояват децата да не пропускат закуската. Първото нещо, от което мозъкът ни се нуждае сутрин, са аминокиселините. Когато сме активни твърде дълго, без да се храним, предизвикваме отговор на силен стрес в тялото, който включва замъглено мислене, по-бавно артикулиране на жестовете и други негативни ефекти. С какво да се храните, за да избегнете това? Добър старт на деня се получава с храни, заредени с витамин B6, който помага в производството на хормона серотонин. Сред тях се включват риба тон, пуешко месо, банани. Освен това боровинките са изключително полезни заради високото им съдържание на антиоксиданти и витамин C.

4. Отделете няколко минути, за да рестартирате.

Предотвратяването на стреса не означава задължително преосмисляне на целия ви дневен график. Специалистите препоръчват да се отделят по 3 минути почивка между изпълнението на задачите. И това може да помогне.

5. Движете се повече.

Физическите упражнения са от решаващо значение за премахването на напрежението. Ако не можете да посещавате фитнеса, ставайте по-често от стола в офиса. Разхождайте се за кратко в сградата или извън нея. Това ще стимулира производството на ендорфини, които ще помогнат на тялото ви да се бори със стреса, докато вие се борите с всичко останало.

По материали от сп. Entrepreneur