5 неща, които развалят зъбите ви

5 неща, които развалят зъбите ви | Диана

Захарта далеч не е единственият враг на зъбите.

Използваме зъбите си постоянно – докато се храним, говорим и се усмихваме. Ето защо е изключително важно да ги опазим здрави, пише сайтът  здраве.бг. Предлагаме ви няколко факта за тях, които са малко известни, но затова пък могат да бъдат от полза във всекидневието за всеки – за да опази здравето на зъбите и цялата си уста:

1. Киселото е също толкова вредно, колкото и сладкото

Захарта не е единственият враг на нашите зъби. Киселите, с ниско pH храни като киселите сладкарски изделия, безалкохолните напитки и плодовите сокове размекват зъбите, а резултат от това е появата на ерозии на емайла и намаляването на размера на самите зъби. Проучвания доказват, че лимонената киселина е изключително вредна.

Най-лошият кошмар за детските зъби са много киселите и сладки храни, които полепват по тях. Те „стопяват” зъба подобно на парче лед, оставено на стайна температура. Освен това детските зъби не са напълно оформени, тъй като емайлът добива максималната си здравина чак десет години след прорастването на зъба. През детските години той е по-мек и следователно се поддава по-лесно на вредното влияние на киселините.

Възрастните също консумират не малко количество кисели храни, които крият заплаха за здравето на зъбите.

Ако все пак сте решили да похапнете нещо кисело, направете го най-добре заедно с основното ядене – така ще намалите вредния ефект. Още по-добре е след това да сдъвчете дъвка, съдържаща ксилитол, защото той подпомага превенцията от кариес.

2. Емайлът е най-твърдата субстанция в човешкото тяло, но все пак е чуплив

Ледът, пуканките и пиърсингът в устата могат да отчупят част от зъб.

Стоматолозите препоръчват да не консумираме пуканки и ледени продукти, особено ако чувстваме зъбите си не толкова здрави, колкото са били преди години. Твърдостта на пуканките и ледът могат да се сравнят с тази на камък и затова трябва да сме много внимателни при консумацията на тези храни.

Металните обекти в устата като пиърсинг са убежище за бактерии, които могат да разрушат емайла.

Проучване на американско престижно списание American Journal of Dentistry показва, че между 14% и 41% от хората, носещи пиърсинг, страдат от зъбни счупвания и по-голямо от нормалното износване, а като по-сериозни усложнения на тези състояния се явяват големите орални деформации и загубата на зъби.

3. Във всяка възраст може да ви липсва зъб

Въпреки че повечето хора притежават пълния набор от 32 зъба, някои са родени с липсващи. Най-често зъбите, които не поникват, са мъдреците. Друга честа липса са латералните резци, които се намират до големите предни зъби. Липсата на зъб може да се унаследи.

Все пак най-честата причина за загубата на зъб са заболяванията на венците и кариесите.

4. Големите количества флуорид са вредни за зъбите

Факт е, че флуоридът е важен за поддържането на здрави зъби. Но децата до 8-годишна възраст, които приемат твърде много флуорид, могат да развият състояние, наречено флуороза. Обикновено тя започва с появата на бели петна по зъбите, които обаче по-късно стават кафеви. За съжаление флуорозните петна са „вътрешни”, което означава, че избелващите процедури няма да имат желания ефект.

Многото флуорид е също причина за чупливост на зъбите. Проблемът най-често възниква при често поглъщане на паста за зъби при деца, а не е резултат от флуоридираната вода.

Препоръчваме ви да наблюдавате детето си, докато си мие зъбите, за да се уверите, че не поглъща паста. Кажете му да изстиска малко количество от нея върху четката, за да не я погълне по погрешка. Някои стоматолози дори препоръчват на децата да използват само пасти за зъби, несъдържащи флуорид.

5. Брекетите могат да причинят кариес

Ако носите скоби или шини, мийте зъбите си с повишено внимание, защото вероятността около металните структури да се застои храна, бактерии и киселини е по-голяма, а това ще им неблагоприятен ефект върху вашите зъби.

При лоша устна хигиена около брекетите започват да се формират кариеси. Възможно е този процес да не завърши напълно, а да причини само деминерализация. Резултатът от това е бели петна по зъбите, които са предпоставка за развитието на кариес.

Още една причина да мием по-често зъбите си, ако носим скоби, е ограничаването на движенията на езика, който представлява своеобразна естествена четка. В резултат на това могат да се образуват налепи, които трудно се отстраняват.

Източник: www.fakti.bg