8 стъпки как да предотвратим лошия дъх

8 стъпки как да предотвратим лошия дъх | Диана

Сухият език, заедно с цялата лигавица на устната кухина, са водеща причина за лошия дъх, означаван с медицинския термин халитоза. Хроничната сухота в устата поради намалено отделяне на слюнка се нарича ксеростомия. Ако страдате от това състояние, много вероятно е в устата ви да се създаде анаеробна среда, която стимулира развитието на сяра-продуциращи бактерии (на които се дължи и лошият дъх и вкус в устата). От сайта Здраве.бг дават няколко ефективни метода, които можете да приложите самостоятелно у дома, с които да разрешите този неприятен проблем.

Стъпка 1

Пийте поне 8 чаши вода на ден (около литър и половина), за да поддържате тялото си добре хидратирано и устата си винаги влажна. Това вероятно е първата най-ефективната мярка в борбата със сухата уста и неприятния дъх.

Стъпка 2

Дръжте винаги под ръка твърди бонбони без захар. Смученето им стимулира сетивата и производството на слюнка. Дъвките без захар са също добра алтернатива.

Стъпка 3

Поддържайте добра орална хигиена – мийте зъбите си и езика с антибактериална паста за зъби след всяко хранене, използвайте конец за зъби поне веднъж дневно и промивайте устната си кухина с вода за уста, несъдържаща алкохол. Ходете на профилактични прегледи при стоматолог поне веднъж на 6 месеца.

Стъпка 4

Ако все пак лошият дъх е налице, купете си дъвка или дражета със силен аромат – например мента или магнолия. Те са особено подходящи и защото имат силен бактерициден ефект, който се проявява в рамките на няколко минути.

Стъпка 5

Семената от копър също са ефективно оръжие срещу сухата уста и халитозата. Те могат да бъдат използвани като чай – чудесна напитка за хидратиране и освежаване на устата.

Стъпка 6

Избягвайте да ядете ястия със силна миризма, които могат да причинят лош дъх. Много пъти причината за лошия дъх е съвсем проста – храни като чесън, лук, някои подправки с характерна миризма, подправените меса.

Стъпка 7

Яжте редовно свежи зеленчуци и плодове, които са естествени „чистачи” на зъбите от плака и парченца храна. Ябълки, целина, моркови, чушки – те са полезни не само за сърцето, но и за зъбите. Освен това стимулират отделянето на слюнка.

Стъпка 8

Посетете веднага зъболекар, ако имате съмнения, че лошият дъх се дължи на медицински проблем.

И още:

Пробвайте домашно приготвена паста за борба с неприятния дъх, като разбъркате сода за хляб и сол в отношение 3:1. След това потопете четката си в сместа и преминете към обичайното търкане на зъбите. Сменяйте четката си за зъби на всеки 3-4 месеца, за да постигнете оптимални резултати.