6 важни разлики между това да обичаш някого и да си влюбен

Някои хора използват думите „обичам те“ и „влюбен съм в теб“ като взаимнозаменяеми. (Това винаги ме е дразнило във филмите!)

Но спирали ли сте някога, за да обмислите разликата?

Може да ги изпитате и двете в рамките на една и съща връзка – всъщност – в най-добрите, трябва да сте го изпитали. Но определено това са две отделни понятия, дефинирани от шест важни разлики. 

Разбирането на това може да ви помогне да разберете чувствата си и да се ориентирате по-добре във взаимоотношенията си. 

Така че нека да разгледаме какви са тези разлики. 

1) Вие сте супер развълнувани и тревожни СРЕЩУ спокойни и доволни

На първо място, когато става въпрос да обичаш някого и да си влюбен ще усетиш забележима разлика в тялото си.

Когато сте влюбени, тялото ви реагира силно. Сърцето ви препуска, дланите ви се потят и има магнетично физическо привличане, което почти буквално ви привлича към човека.

Всеки момент се усеща като много вълнуващ, но може да почувствате и малко безпокойство и несигурност.

Мога да си спомня супер ярко първите няколко седмици от срещата с моя партньор – не че направихме нещо толкова интересно, но чувствата ми бяха толкова силни, че е невъзможно да се забравят.

От друга страна, да обичаш някого е дълбока емоционална връзка и комфорт. Това е, когато наистина познавате човека и го приемате такъв, какъвто е, както с добрите му черти, така и с недостатъците му и всичко останало. 

Силното вълнение и страст може да избледнеят, но са заменени от постоянна, трайна обич. Вие сте сигурни и доволни и има чувство на мир, което идва с тази любов. 

За мен този преход дойде около година от връзката. Осъзнах, че всички тези вълнуващи чувства са изчезнали — но не ми липсваха, защото вместо това имах нещо много по-ценно.

2) Винаги искате да сте около тях СРЕЩУ им давате тяхното пространство

Следващата разлика изследва как се чувствате да прекарвате време с тях (или не).

Когато сте влюбени, желанието да сте около човека постоянно може да се почувства непреодолимо. Може да искате да прекарате всеки буден момент с тях, сякаш те са центърът на вашата вселена. 

Това може да бъде вълнуващо, но ако връзката не е здрава , може също да доведе до зависимост и липса на лично пространство.

Въпреки това, когато наистина обичате някого, вие разбирате и уважавате важността на индивидуалното пространство. Вие ги оценявате като уникален индивид, а не просто като част от връзката ви. 

С други думи, вие не се чувствате застрашени от тяхната независимост и се чувствате удобно да им предоставите тяхното собствено време и пространство.

Например, моят партньор и аз прекарвахме време заедно почти всеки ден в началото на нашата връзка. Ако пропуснехме ден, ни се струваше цяла вечност.

И разбира се, ние продължаваме да прекарваме качествено време заедно редовно дори след години заедно. Но също така си оставяме време да правим собствените си хобита или да се виждаме с други хора, които обичаме.

3) Случва се на вас срещу нещо, с което се ангажирате

Може би сте чували поговорката „сърцето иска това, което иска“ — или някакъв вариант на „не избираш в кого да се влюбиш“.

Е, това със сигурност е вярно до известна степен. Нещо в някого просто предизвиква чувство на привличане и това може да се превърне в неконтролируемо влакче в увеселителен парк. 

Чувствата са интензивни, всепоглъщащи и може да се почувствате сякаш сте загубили контрол над емоциите си . Дори и да искате, можете да се отървете от тях. 

От друга страна, да обичаш някого е съзнателен избор. Вие избирате да обичате някого през неговите върхове и падения, добрите и лошите времена. 

Тази любов не зависи от страстните чувства на момента, а вместо това произтича от дълбоко вкоренен ангажимент. Признаваш недостатъците им, но въпреки това решаваш да ги обичаш.

Това не е просто емоция, а активен избор, който може да го направи по-силен и по-траен. Изборът да продължиш да обичаш някого, дори когато времената са трудни, е това, което отличава истинската, трайна любов от мимолетното увлечение.

4) Вие сте погълнати от чувствата си СРЕЩУ, че искате да им дадете 

Когато сте влюбени, голяма част от фокуса ви може да бъде върху това как този човек ви кара да се чувствате. 

Вълнуващото бързане, пеперудите в стомаха ви, тръпката, когато влязат в стаята. Всичко е свързано с радостта и удоволствието, които получавате от това да сте с тях, и колко невероятно те карат да се чувстваш.

Да обичаш някого обаче често измества фокуса от теб към него. 

Вие сте инвестирани в тяхното щастие, дори ако то не винаги допринася пряко за вашето собствено. Вие правите жертви за тяхното благополучие и се стремите да ги накарате да се чувстват ценени, ценени и щастливи. 

Накратко, вашите действия са мотивирани от техните нужди и желания и изпитвате радост от това, че ги виждате доволни.

Преминаването от „да бъдеш влюбен“ към „обичащ“ означава преминаване от донякъде егоцентрична гледна точка към по-безкористна любов , където щастието на любимия човек става също толкова важно, ако не и по-важно от твоето собствено.

5) Чувствата ви стават по-силни и по-слаби СРЕЩУ те са силни и стабилни 

Когато сте влюбени, чувствата ви могат да бъдат донякъде непостоянни. Един ден може да се почувствате сякаш сте на върха на света, на следващия ден може да се почувствате малко неуверени или несигурни. 

Както вече споменах, първите няколко седмици от срещата с партньора ми чувствата ми бяха супер интензивни. И те бяха навсякъде – щях да имам моменти на несигурност и съмнение, смесени с еуфорията.

Но сега съм много по-уверен във връзката си, в себе си и в чувствата си. Ето каква е любовта: стабилна и непоклатима.

Има последователност във вашата привързаност, която издържа изпитанието на времето. Дори ако имате разногласия или преминавате през трудни моменти, вашата основна любов към човека остава постоянна.

И това прави огромна разлика. Защото двама души, които са се срещали от седмица и са се скарали, може просто никога повече да не си пишат.

Но двама души, които се обичат, не си тръгват само заради конфликт. Те полагат усилия да работят заедно, без да се страхуват, че ще бъдат отменени само заради една грешка. 

6) Виждате ги като „ваши“ СРЕЩУ искате най-доброто за тях

Това вероятно е една от най-дълбоките разлики между това да обичаш някого и да си влюбен.

Това е основното послание на много филми, в които един мъдър герой казва „Ако ги обичаш, пусни ги“.

Разбира се, това мислене идва само с времето. Когато току-що започваш да излизаш с някого и все още си влюбен, си склонен да го искаш за себе си.

И оттук произтичат много проблеми като ревност и чувство за притежание. Искате да се чувствате обичани и специални, а интензивните ви чувства ви карат да приоритизирате собствените си желания и нужди.

Малко ми е неудобно да си спомня за времето, когато бях така с моя партньор – но също така си давам малко отпуснатост, тъй като това е естествена част от влюбването.

За разлика от това, когато обичате някого , вие искате това, което е най-добро за него, дори и да не винаги е в съответствие с това, което искате. 

Дълбоко сте загрижени за тяхното щастие и благополучие и сте готови да правите жертви в тяхна полза. 

Например моят партньор напълно подкрепя моята страст към пътуване и опознаване на света, дори ако това означава, че прекарва някои периоди без мен, защото работата му не му позволява да ходи с мен. 

Това безкористно желание за тяхното щастие е знак за дълбока, трайна любов.

Обичате ли ги или сте влюбени?

Ако имате връзка с някого в момента, може да се чудите дали това, което споделяте двамата, е любов или влюбеност.

И сега знаете 6 ключови разлики, които ще ви помогнат да разберете коя е случаят. 

Обикновено това е въпрос на време. В началото е нормално просто да се чувствате лудо влюбени. Все още не е възможно да обичаш някого, защото това отнема време, за да се развие.

Нужно е да работите заедно по предизвикателствата и да познавате не само техните положителни, но и отрицателни страни и да ги избирате така или иначе всеки ден. 

Не винаги е гаранция, че влюбеността ще се превърне в истинска, трайна любов. Но ако подходите към връзката си по правилния начин, можете да я насочите по правилния път .

За мен и партньора ми това се свеждаше до открита комуникация, честност и взаимен ангажимент за израстване както като индивидуалности, така и заедно.

И този блог е идеалното място да направите точно това – така че не се колебайте да се огледате и се надявам, че мога да ви помогна да създадете връзката на вашите мечти.