6 предупредителни знака, че се влюбваш в човек, който ще те нарани

Любовта и манипулацията не се смесват.

Няма сигурен начин да разбереш дали няма да бъдеш наранена в една връзка. Но опитът и поведението на партньора ти може да ти помогнат.

Внимавай, ако забележиш предупредителните светлини. Те са признаци на токсична връзка. Ето и кои са те:

1. Привързва се прекалено бързо

Той изглежда заинтересуван от теб. Иска да чуе всичко за живота ти и откриваш, че му казваш неща, които не си споделяла на никого. Усещането е страхотно, но не може момчето, с което излизаш да се превърне в твоя сродна душа толкова бързо. Неговото събиране на информация може да изглежда като истинско любопитство, но то често пъти е просто разбиране на слабостите ти. Внимавай да не споделиш прекалено много твърде рано. Не си длъжна да доверяваш личните си спомени или тайни на никого. Взаимоотношенията имат свой естествен ритъм. Те отнемат време, за да се развият и узреят. И двамата трябва да спечелите правото да споделяте истории от миналото. Вниманието не е равносилно на доверието. Вярвай в личното пространство и личния живот. Пази спомените си сякаш са скъпоценни, защото наистина са такива. Историята и недостатъците ти са те направили невероятния човек, който си днес, но тези истории ти принадлежат. Бъди внимателна на кого позволяваш да ги “прочете”.

2. Действията не съответстват на думите му

Лесно е да забележиш, когато това се случва. Вярвай в това, което виждаш, не само в това, което чуваш. Знай, че наблюденията ти са истински, дори и да са разочароващи. Нито една връзка не си заслужава, ако недоверието е надвиснало над нея. Някой, който казва едно нещо и прави друго не е достоен за доверието ти. Щом този човек знае, че няма да е отговорен за подозрителното си поведение, те е хванал в капан. Играеш според правилата му и той контролира накъде върви връзката ви – дори ако се усмихва и казва всички правилни неща.

3. Не усещаш баланс

Не говорим за шеметнa, “жилещa”, секси липса на равновесие. Говорим за това, когато забравиш да сложиш единия си крак пред другия от страх да не вървиш по неправилен начин и да го разстроиш. Дори да осъзнаеш, че това се случва, след като започнеш да се движиш огледално на стъпките на някой друг, е трудно да спреш. Бързо губиш следите на своите желания и нужди. Когато забравим собствения си път, сме склонни да поемем по този на някой друг. Това е объркващо. Да уважаваш на себе си означава да почиташ ценностите си и да предприемеш стъпки, които са добри за теб, ако приемеш, че те могат да те отведат в различна посока от тази на някой друг.

4. Тялото ти реагира

Тялото ни обикновено е “по-умно” от ума ни. Ако инстинктивно чувстваш натиск в гръдния кош, стомаха или челюстта, когато си обвързана с някого, тялото ти ти казва да бягаш. Вярвай в това, което чувстваш, особено ако е страх. Няма значение дали се страхуваш да загубиш връзката си, самоличността си, която е свързана с нея или се притесняваш за безопасността си. Ако се страхуваш повече да си тръгнеш, отколкото да останеш, бягай. Ако не си готова да си тръгнеш, е време сериозно да разгледаш “мотивацията си” да останеш в това състояние на тревожност. Страхът е паразит. Задържан, неизследван или неизяснен, той се превръща в “домакин”. Ако не се заемеш с източника на безпокойството си, атакуваш себе си, вместо да се освободиш от чувството на неудовлетвореност и да се погрижиш за нуждите си. Ако тялото и интуицията ти казват, че не можеш да се довериш на този човек, е време да разбереш с кого си имаш работа или просто да си тръгнеш. Ако се страхуваш, вече си се превърнала в жертва, а това се забелязва. Здравословната безопасна връзка те кара да се чувстваш така сякаш можеш да направиш всичко. Подкрепата ѝ те издига, чувстваш се овластена. Това няма как да стане, ако си жертва. И ти си единствената, която може да направи този избор.

5. Има много въпросителни

Последната му приятелка беше “луда”. Бившата му съпруга се оказва психически нестабилна. Шефът му не беше по-добър. Последните му трима помощници бяха некомпетентни. Има драматична история, но все пак преодолява предизвикателствата, за да стигне до този момент на слава.
Ще ти разкаже и история за майка си. Бъди предпазлива, когато се връща в миналото, за да стигне до сигурните ти и милосърдни ръце. Ти не си тук, за да спасяваш някого. Не си тук, за да бъдеш следващата глава в книгата му с истории на ужасите. И, да, със сигурност не си тук, за да си му майка.

6. Поведението му бързо става непредсказуемо

Скоро след като упорито те е преследвал, забравя да провери телефона си и не отговаря на съобщенията ти в продължение на два дни. Но след това ти звъни четири пъти поред. Настроението му постоянно се променя. Това маниакално поведение може да изглежда вълнуващо и страстно за известно време, дори драматично и носещо адреналин. Когато се върне при теб, си щастлива, но не е така. Това е облекчение. Безопасната връзка, дори ако е малко колеблива, ти дава усещане за стабилност. Нестабилният човек поражда безпокойство и съмнение. След като се съмняваш в поведението на някой друг, губиш центъра си и си изложена на риск да бъдеш непредвидима. Все едно някой винаги е подложен на риск, но е радостно да го видиш. Номерът е да калибрираш намеренията си възможно най-бързо, за да се развие връзката или да я завършиш честно. Когато намеренията ви не са синхронизирани, както когато излизате, всичко това може да открадне радостта ти. Това е така, защото усещането за манипулация задейства режима ни на оцеляване. Когато се изгубиш в нестабилността на един недостоен човек, може да забравиш, че си пълноценна, способна на много неща и имаш избор. Започваш да се храниш с трохите, които той ти подхвърля като парченца от жадното за любов сърце. Но ти не си зажадняла за любов.

Ти не си жертва. Имаш светлина в себе си, която никой няма право да затъмни. Тя принадлежи само на теб.

Източник: https://dama.bg