8 пасивно-агресивни поведения, чрез които мъжете понякога се налагат във връзките

Някога чувствали ли сте се раздразнени от дребни неща във връзката ви, които просто изглеждат… неправилни? Вероятно забелязвате пасивно-агресивно поведение.

Това не са огромни прояви на неподчинение, а фини действия, които показват, че нещо става, без да го казват директно. Когато мъжете не са наясно с чувствата си, те могат да действат по тези подли начини.

Нека хвърлим светлина върху 8-те обичайни пасивно-агресивни неща, които мъжете правят във връзките.

  1. “Мълчаливото лечение”

Всички сме били там. Всичко изглежда наред, докато изведнъж… настъпва мълчание.

Вместо да говорят за това, което ги притеснява, някои мъже се оттеглят в себе си и се затварят мълчаливо. Това е като да се опитвате да декодирате мистерия без никакви улики.

Мълчаливото отношение може да се почувства нараняващо и объркващо.

На пръв поглед всичко изглежда спокойно, но има скрито напрежение. Понякога се използва като начин за придобиване на контрол или като отговор на чувството на несигурност.

За някои мъже може да е по-лесно да се затворят, отколкото да разкажат какво наистина се случва.

2. Безкрайно „забравяне“

Някога да са ви казвали: „О, забравих“ твърде често?

Понякога забравянето е истинско. Всички имаме такива моменти. Но когато „забравих“ започне да звучи като развалена плоча, особено около определени задачи или теми, това може да е намек за пасивна агресивност.

Например, ако той непрекъснато пропуска дати или постоянно забравя да свърши определени задължения, не става дума само за пропуски в паметта. Може да има още много неща под повърхността.

Този вид повтаряща се „забрава“ може да бъде подъл начин да изразите нещастието или да избегнете определени отговорности, без да го казвате директно.

3. Прекомерно правене на комплименти

Да, правилно прочетохте. Докато комплиментите обикновено са признаци на привързаност и признателност, има тънка граница, където те могат да станат пасивно-агресивни.

Звучи контраинтуитивно, знам. Но случвало ли ви се е да бъдете удавени в комплименти, които просто не ви се струват… искрени?

Например, той може да каже: „Ти си толкова умна. Никога не бих могъл да се досетя за това!“ след като предложиш нещо доста елементарно. Или „Винаги си толкова добра в справянето с нещата!“ когато току-що сте изпълнили проста задача.

Тези прекалени комплименти понякога могат да бъдат фин начин за подигравка или подкопаване, без да са открита конфронтация.

Ключът тук е да забележите несъответствието между комплимента и контекста. Когато похвалата не отговаря на ситуацията или се чувства не на място, тя може да крие пасивно-агресивен оттенък.

Не забравяйте, че истинските комплименти се чувстват добре и правилно, докато тези се чувстват малко необичайни.

4. Да са „добре“ през цялото време

„Добре съм“ почти се превърна в постоянен отговор в един момент, нали?

Всички знаем, че често, когато някой каже, че е „добре“, той е всичко друго. И все пак това остава предпочитан отговор за много мъже, когато са очевидно разстроени или притеснени.

Представете си, че усещате, че нещо не е наред, и когато го попитате, той бързо го отхвърля с прохладно „Добре съм“ или „Няма нищо“.

Но настроението в стаята? По-студено е от Арктика.

Езикът на тялото му, кратките отговори или напрегнатата атмосфера може да крещят, че той не е добре, но вербално това винаги е един и същ пренебрежителен отговор.

Тази тактика е отличителен белег на пасивната агресивност. Това е начин за изразяване на недоволство, без всъщност да се обръща внимание на проблема. Основното послание? „Има проблем, но няма да ви кажа какъв е. Опитайте се да го разберете.

Превръща простата комуникация в игра на отгатване, правейки проблема още по-мрачен.

5. Комплименти с подтекст

Някога получавали ли сте комплимент, който също се е чувствал като удар? Това е неискрен комплимент за теб.

Това е, когато той казва нещо като: „Днес изглеждаш страхотно, много по-добре от обикновено!“ или „Ти си изненадващо добра в това.“ Похвалите са налице, но са обвити в фина критика.

Вместо да се чувствате приповдигнати, оставате да се съмнявате в действителното намерение зад думите. Това е класически пасивно-агресивен ход.

6. Внезапен интерес към хобита

Изневиделица той внезапно започва да се занимава с дейности или хобита, към които преди не е проявявал нулев интерес – или такива, за които знае, че изпитвате интерес, но към които винаги е бил безразличен.

Тук не става дума за истинско лично израстване или откритие. Вместо това може да става въпрос за създаване на дистанция, отстояване на независимост по пасивно-агресивен начин или неуловимо опитване да се подчертае личното пространство и интересите във връзката.

Неизказаното съобщение?

„И аз имам моите неща“ или „Виж, мога да се насладя на това без теб“. Това е тактика, която насърчава конкуренцията, а не връзката.

7. Прекалено ентусиазирано съгласие

В началото може да звучи странно, но винаги казвайки „Да!“ с прекомерен ентусиазъм понякога може да е признак на пасивна агресивност.

Помислете за онези моменти, когато сте в дискусия и преди дори да сте завършили мнението си, той вече се включва с пресилено „Абсолютно! Много си прав!“

Въпреки че изглежда като съгласие, прибързаността и преувеличението може да показват, че той не се ангажира истински с това, което казвате. Сякаш се опитва бързо да прекрати разговора или да отхвърли темата, без да я обмисли истински.

Скритото послание тук?

„Ще се съглася открито, но наистина не ценя и не искам да се задълбочавам в тази дискусия.“

Контраинтуитивно, да, но това е друг метод за избягване на истинска комуникация, без да изглежда, че го прави.

9. Прекален сарказъм

Сарказмът може да бъде остроумен и забавен, но когато се прекалява с него, той се превръща в щит за скритите чувства.

Ако той постоянно отговаря със саркастични забележки, особено в ситуации, които изискват искреност, това може да е нещо повече от чувството му за хумор.

Например, когато обсъждате бъдещи планове или споделяте лични чувства, саркастичен коментар като „О, защото се получи толкова добре последния път!“ може да бъде завоалиран начин за изразяване на съмнение или критика, без да го казва директно.

Той е пасивно-агресивен, защото истинското чувство е маскирано зад фасадата на хумора.