9 неща, от които е време да се освободите

Голяма част от живота ни е резултат от нещата, върху което избираме да се концентрираме. Ако не харесваш нещо, време е да направиш различен избор. Не се страхувай да изоставиш старите си навици и да започнеш отначало. Това е нова възможност да постигнеш нещо, което наистина искаш, пише блогърът Марк Черноф. Ето няколко емоционални капана, които е добре да прескочим.

1. Съжаленията.

Не се оставяйте нещата, които сте направили или не сте направили в миналото, да ви определят. Може би е имало възможност да постъпите различно, може би не. Така или иначе, вече е минало. Освободете се от съжаленията. Както тялото ви се нуждае от миене, защото всеки ден се цапа, така и сърцето ви. Всеки ден някой може да ви нарани, обиди, забрави, презре, стъпче или отхвърли. Но ако изберете да простите на тези хора и да се освободите от тези неща, преди да заспите, ще прочистите сърцето си. Не пренасяйте старите съжаления и нагласи в новия ден.

2. Извиненията.

Ако наистина искате да постигнете нещо, ще намерите начин. Ако не можете, ще намерите извинение. Мързелът може да изглежда привлекателно, но посвещението и работата водят до удовлетворение и щастие в дългосрочен план.

Наистина всичко е възможно, ако имате достатъчно време и досатъчно кураж. Не може винаги да чакате идеалния момент и перфектните условия, защото те може би не съществуват. Повечето пъти трябва просто да се осмелиш и да скочиш.

Не казвайте, че нямате време. Имате точно толкова време, колкото са имали Хелън Келър, Пастьор, Микеланджело, Майка Тереза, Леонардо да Винчи, Алберт Айнщайн и т.н. – същия брой часове всеки ден.

3. Това, което нямате. Никога няма да имате достатъчно време, достатъчно ресурси или достатъчно пари за съвършеното нещо. Удивителното е това, което можете да постигнете без „достатъчно” от тези предполагаеми условия.

Да страдате заради това, което нямате,винаги значи да пропилявате онова, което имате. Най-щастливите и най-успешни хора не са най-големите късметлии и обикновено не разполагат с най-доброто. Те просто взимат най-доброто от всичко, което идва при тях. Причината толкова много хора да се отказват, е че се съсредоточават върху това, което им липсва и пътя, който им остава, вместо върху това, което което имат, и пътя, който са изминали.

4. Сигурността и удобството.

Да играете прекалено сигурно е един от най-рискованите избори, които можете да направите. Оставяйки зоната на комфорт зад гърба си и скачайки в непознати води, откривате на какво сте способни в действителност. Пречките са поставени на пътя, за да решите дали това, което искате, си струва борбата. Помнете, че най-силните хора са онези, които изпитват болка и дискомфорт, приемат ги, и се борят с тях.

5. Страхът от провал.

Ако прекалено много се страхувате да не се провалите, може да не да направите това, което е необходимо, за да успеете. Желанието ви за успех трябва да е по-силно от страха от провал. Приемете това, което е, освободете се от това, което е било и вярвайте в това, което може да бъде. Продължавайте напред с мисълта „Може още да не съм стигнал, но съм по-близо от вчера”. Неизбежно е да направите много грешки и да преживеете много болка, но в живота грешките ни правят по-умни, а болката ни прави по-силни.

Не се притеснявайте да правите грешки – някои от най-красивите неща, които създаваме в живота, идват от промените, които правим, след като се провалим.

6. Връзките, които изцеждат щастието ви.

Давайте, но не се оставяйте да ви използват. Недейте да губите прекалено много време за някой, който не го цени. Добрата връзка не ви повлича надолу, а ви издига. Хората, които се съмняват във вас, осъждат ви и не ви уважават, не заслужават вашето време. Провалените връзки са болезнени, но да загубиш някой, който не те оценява и уважава, е печалба, а не загуба. Да бъдеш сам в дългосрочен план е много по-добре, отколкото да си с някой, който не те оценява. Знайте собствената си ценност. Знайте разликата между това, което получавате и онова, което заслужавате. Идва време, когато трябва да спрете да прекосявате океани за някой, който не би прескочил и локва за вас.

7. Да бъдете възнаграждавани за всяко добро дело.

Повечето пъти хората, които искат повече, отколкото имат нужда, в крайна сметка изгубват всичко. Алчността и егоизмът не водят до никъде. Най-щастливите и най-успешни хора търсят как да помогнат на другите. Най-нещастните и неуспелите винаги питат „А аз какво печеля от това?”. Това, което сме направили за себе си, си отива с нас. Това, което сме направили за другите и за света, остава.

8. Повърхностните оценки.

Невъзможно е да знаеш точно как се чувства другият и какви вътрешни битки води. Понякога най-широките усмивки крият най-малко надежда. Понякога богатите имат всичко друго, освен щастие. Осъзнайте това при взаимодействието си другите, преди да започнете да съдите.  Всяка усмивка и белег за сила крият вътрешна борба, не по-малко сложна и изключителна от вашата. Всеки от нас крие дълбоко и уникално съчетание от тайни и загадки, непълно неразличими за всеки друг. Затова усмихвайте се на хората, когато виждате, че са имат лош ден. Дръжте се добре с тях. Добрината е единствената инвестиция, която никога не се проваля.

9. Обсебеността от крайния резултат.

Удовлетворението не в  това да постигнеш дадена цел. То е съзнателно да се насладиш на процеса, който се изисква, за да постигнеш целта. Удовлетворението идва от това да фокусираш живота си около конкретни и автентични намeрения – идеи и дейности, които са свързани с личната ви цел. Когато тези намерения са чисти, ясни и значими, имате достатъчно средства да внесете удовлетворение и радост в живота си, независимо дали ще постигнете няпълно поставената цел, или не.

С други думи, важно е да следвате пътя си, а не скоростта, с която напредвате по него. Щастието е в самото пътуване. Забавете темпото, за да оцените гората заради всяко от дърветата. Имате по-добър шанс да видите къде сте, когато спрете да прекарвате всеки миг в опит  да стигнете някъде другаде. Оставете си достатъчно време, за да оцените добрите неща около вас, отколкото да се концентрирате изцяло върху онова, което ви предстои.

Кое от тези неща се отнася за вас? Концентрирайте се върху една от точките и вижте колко по-лесно е, когато отмахнете от себе си тази грижа.

От marcandangel.com