9 съвета от най-богатия човек в Китай

9 съвета от най-богатия човек в Китай | Диана image 1

Запознайте се с Джак Ма – 50-годишен, висок 152 см., притежател на 19.5 милиарда долара. Той е основател на китайския гигант за електронна търговия Alibaba, който гони по оборот Amazon и eBay взети заедно и е най-богатия китаец според класацията на списание „Forbs”.

 jack-ma-alibaba

Джак Ма е израснал в семейството на скромни музиканти, които по време на „културната революция” в Китай били подлагани на постоянни гонения – защото принадлежали към омразните интелектуални среди. Независимо от трудното си детство, на Джак му се отдава да създаде бизнес за милиарди долари. Полезно е да се вслушаме в съветите на този преуспял мъж, които са интересни не само за предприемачите.

За лидера на компанията и сътрудниците му

– Шефът на компанията никога не трябва да сравнява своите технически навици с уменията на сътрудниците си. Техническите умения на сътрудниците винаги трябва да превъзхождат вашите. Иначе сте наели грешните хора.

–   Един лидер трябва да има визия за развитието на компанията години напред.

–  Той трябва да има твърд характер и упоритост, за да се справи с всичко онова, което не е по силите на обикновените сътрудници. И още – да притежава изключителната способност да понесе ударите на съдбата и неизбежните провали.

За политиката

–  Политиката и парите рядко се намират в едни и същи ръце. Ако се захванете с политика – забравете за бизнеса. И обратното. Когато парите се срещат с политиката, това е равносилно на срещата между динамит и клечка кибрит – очаквайте взрив.

Към съвременните млади хора

–  Какво е истински провал? Истински провал е, когато спреш да се бориш.

–  Какво е устойчивост и гъвкавост? Ще разберете какво е гъвкавост, когато преживеете несполуки, тежки житейски ситуации и разочарования.

–  Какви са вашите задължения? Длъжни сте да бъдете винаги на ниво в работата си, да имате по-голяма амбиция от останалите.

–  Само глупаците използват устите си, за да говорят. Умният говори с главата, мъдрият – със сърцето.

За работата

–  Винаги съм казвал, че сме родени не за работа, а за да се наслаждаваме на живота. За да правим нашият и този на останалите по-добър, а не само да прекарваме времето в безкрайна работа. Ако посветите цялото си време на работата, рано или късно ще съжалявате за това.

За конкуренцията

–  Само глупаците се отнасят към конкурентите си с агресия.

–  Когато се конкурирате един с друг, избягвайте нанавистта – тя ще ви погуби.

– Истинският предприемач няма врагове. Когато разберете това, нищо не може да ви спре.

За унинието и оплакванията

–  На всеки се случва да бъде унил и обезсърчен понякога – в това няма нищо страшно.

–  Ако често изпадате в депресия и се оплаквате от живота, това е като при алкохолизма – колкото повече пиете, толко по-зле става. По пътя към успеха ще забележите, че успелите хора никога не се оплакват и не се отказват.

За принципите в бизнеса

–  Номер едно са клиентите. Номер две – сътрудниците. И чак след това идва ред на акционерите.

–  Забравете за парите и за това, как ще ги спечелите.

–  Аз има принцип, от който винаги се ръководя – твоето отношение към работата и решенията, които взимаш, са по-важни от способностите ти.

– Не можеш да заставиш всички да мислят еднакво, но можеш да накараш всички да вярват в една обща цел. Не позволявайте на хората да работят за „личност” – те имат нужда от цел.

–  Вашето отношение определя колко далеч ще стигнете.

–  Търсете правилните хора, а не най-добрите.

–  „Безплатно” – това е много скъпа дума.

Какво не трябва да правите

–  Най-лошите черти на предприемача – да бъде сноб, да не умее адекватно да преценява обстановката, да достигне висок темп на работа и солиден начин на живот и да не може да ги поддържа, да не умее да вижда в бъдещето.

–  Ако вие не знаете всичко за своите конкуренти, недооцените ги, или пък не виждате заплахата в тях, то вие непременно ще се провалите.

–  Ако вашият конкурент е „по-малък” от вас, или по-слаб, все едно – вие трябва да се отнасяте с него като с равен. Ако пък вашият конкурент е по-силен – не се страхувайте от него.

За собствения бизнес

–  Когато се захванете със собствен бизнес, това означава, че вие се отказвате от стабилни доходи, болнични и годишен отпуск.

–  От друга страна, означава че, вашите доходи могат да бъдат неограничени, че по-ефективно ще разполагате със своето време и няма да ви се налага да чакате разрешение от другите.