Интервю с най-богатият човек в Азия: “Ето защо бедните си остават бедни”

Интервю с най-богатият човек в Азия: "Ето защо бедните си остават бедни" | Диана

Искате да издигнете кариерата или бизнеса си на следващото ниво? Може би най-богатия (официално) китаец – Джак Ма може да ви даде доза мъдрост и вдъхновение. Ма е основател на Alibaba, която е най-голямата компания за електронна търговия в света. През 1999-та година Ма, бивш учител по английски, стартира бизнеса си в малък апартамент в Ханджоу, Китай. Оттогава Alibaba стартира редица бизнес линии, включително: Alibaba B2B, която е  платформа за търговия  , свързваща производители и търговци на едро с купувачи; Taobao, платформа за пазаруване от потребител до потребител, с физически лица и малки предприятия, продаващи стоки на потребителите, и Tmall, сайт за пазаруване, където маркови и мултинационални компании като Apple продават на по-заможните потребители. 

Alibaba в последствие създава Alipay – платформа за цифрови плащания, използвана от милиони китайски потребители. Тези направления на дейност са толкова успешни, че  IPO на Alibaba през 2014 г. остава най-голямото IPO в историята, набирайки  25 милиарда долара

Ма и до момента е един от най-богатите хора в света, макар и след известни сътресения между него и управляващите в Китай. Разгледайте съветите му относно лидерството, провала, успеха и други. Преди да стане най-богатият човек в Китай, той е преминал през доста провали, неуспехи и откази, което го е научило на много полезни умения и го е оформило като личността, която не се отказва пред лицето на трудностите.

В едно скорошно интервю, дадено на Чарли Роуз, Джак Ма разкрива, че се е провалял в опитите да влезе в колеж цели три пъти. След като е завършил университет, Ма е кандидатствал за работа в тридесет различни фирми, които са отказали да го назначат.

„Търсих си  работа в полицията. Казаха ми – не ставаш“, разказва Ма. „Опитах се даже и  KFC , когато откриха ресторант в моя град. 24 човека кандидатстваха за работа там. 23-ма от кандидатствалите бяха назначени. Само аз – НЕ …“

Когато Джак Ма основал Алибаба през 1999-та година, той срещнал още повече препятствия. Компанията не е успяла да реализира никаква печалба през първите три години. Това накарало Джак да бъде максимално креативен.. Едно от големите предизвикателства пред бизнеса му, била липсата на система за онлайн плащания, тъй като нито една банка не пожелала да предложи на компанията на Ма такава услуга. Тогава той решил да създаде своя собствена платежна програма – Alipay. Платформата приема различни плащания в различни валути и помага за  между купувачите и продавачите в сайтовете му.

„Тогава с толкова много хора говорих за идеята за Alipay, а те ми казваха: ’Това е най-глупавата идея, която си имал някога“…  Сега той казва – „ Не ми пукаше, че те я мислят за глупава, стига клиентите да започнат да я използват.“

Днес над един милиард човека използват Alipay.

Според Джак Ма има времева линия, по време на която всички трябва да се научим как да се справяме с живота си. Тя започва от момента, в който навършим 20 години, и продължава чак до 60-те ни години.

Във връзка със справянето с живота – преди известно време, Джак Ма направи интересен коментар по отношение на бедните хора и защо те винаги си остават бедни. Думите му станаха изключително популярни и можете да ги видите в следващото му интервю:

„Най-лошите хора на които изобщо можеш да служиш са бедните хора. Ако ти им дадеш нещо безплатно, те ще смятат, че това е някакъв капан. Ако им предложиш да направят дори и малка инвестиция – те ще кажат, че няма да изкарат достатъчно пари от това. Ако им кажеш да инвестират повече, те просто ще кажат, че нямат достатъчно пари.

Накарайте ги да опитат нещо ново и ще чуете от тях, че нямат опит. Кажете им, че това е обикновен и не сложен бизнес и те ще кажат, че за тях е трудно да се справят. Ако им кажете, че това е нов бизнес модел, те ще ви кажат, че това е пирамида. Ако им кажете да си направят магазин и да продават, те ще ви отговорят, че нямат достатъчно свобода. Кажете им да стартират нов бизнес и ще ви отговорят, че нямат необходимата експертиза.

Те обаче имат нещо общо – много обичат да питат Google, да питат приятелите си, които всъщност са толкова безнадеждни, колкото самите те. Те се мислят за повече от професор в университет, но правят по-малко усилия дори от слепец. Ако ги питате какво всъщност могат да правят, то те няма да могат да ви отговорят адекватно на този въпрос, а ще чуете куп клишета и глупости“.

Рецептата, която той предлага е следнат: „Защо просто не действате малко по-бързо и просто не направите нещо за да промените ситуацията си? Бедните хора винаги се провалят заради една обща черта – ЦЕЛИЯТ ИМ ЖИВОТ ПРЕМИНАВА В ЧАКАНЕ“.