Киноа всъщност не е зърнена култура, а принадлежи към семейството на червеното цвекло и спанака. Независимо от това, обаче, здравословните ползи са подобни на тези на истинските зърнени култури в които семената съдържат незаменими аминокиселини, белтъчини, калций, минерали и витамини.
Киноата е безглутенова култура, съдържаща още витамин B2, диетични фибри, качествени протеини, които включват девет незаменими аминокиселини, които изграждат и възстановяват клетките на тялото.
Хранителният профил на киноата я прави добър избор за вашето здраве, особено в полза на зърнените храни, но нейната простота и гъвкавост я прави също така и лесен избор. В рецептите без проблем можете да използвате киноа или брашно от киноа вместо зърно и обикновено брашно. Тя се приготвят за около 15 минути и има мек, ядков вкус и дъвчаща структура, която си отива с различни вкусове горещи или студени. Опитайте киноа в салати, супи или яхнии, като закуска с овесена каша, и като здравословна гарнитура. Можете дори да намерите спагети от киноа.
Важен съвет: не забравяйте да накиснете киноата във вода за една нощ преди да я приготвите.
Ето ги и нашите 16 лесни вкусни и полезни кулинарни предложения с киноа!
1. Брокоа
СЪСТАВКИ:
за 4 порции
- ½ чаша киноа
- 1 чаша вода
- ½ глава броколи
- 1 тиквичка
- 1 с.л. конопени семена
- хималайска сол
- черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Свари киноата във водата. Киноата се вари 1 към 2 (1 част киноа – 2 вода). Водата трябва да заври, после се слага киноата и се оставя да ври на най-ниската възможна степен за около 10 минутки. След това се оставя така във водата и тя поема и набъбва още.
Докато киноата се вари, нарежи тиквичката и броколито на дребно и ги задуши в тиган. Ако е необходимо добави малко водичка. Сложи подправките, а към края добави и конопеното семе. Разбъркай хубаво и готви докато зеленчуците омекнат – обикновено 10-15 минутки са достатъчни. Към зеленчуците добави киноата и разбъркай. При необходимост добави още подправки.
И готово! Да ти е вкусно и свежо!
2. Чушки с Киноа
СЪСТАВКИ:
- 1-1.5 кг. чушки – около 15 броя
- 1 чаша вода
- ½ чаша киноа
- 5 моркова
- ½ голяма глава карфиол
- ½ връзка магданоз
- хималайска сол
- черен пипер
- ¼ ч.л. индийско орехче
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Започваме с киноата! Свари ½ чаша киноа в една чаша вода. През това време приготви морковите и карфиола на пара или ги свари. Аз слагам нарязани морковите и карфиола върху тях и за 15 минутки са готови!
След това нарежи на дребно морковите и карфиола и си смеси със сварената киноа, ½ ч.л. хималайска сол, черен пипер на вкус, ¼ ч.л. индийско орехче и нарязания на ситно магданоз. Хубаво е, че смета може да се опитва! Ако смяташ, че нещо и липсва, добави още подправки.
С готовата смес пълним предварително измитите и почистени чушки. Може да използваш както зелени, така и червени.
Печи в нагрята на 200 градуса фурна около 30-40 минути. В зависимост как пече фурната ти и дали чушките са зелени или червени.
Сервирай така или добави натурално кисело мляко 🙂
3. Фантазия с Киноа
СЪСТАВКИ:
- 1 чаша сварена киноа
- 1 чаша сварен грах
- 1 тиквичка
- 1 с.л. конопено семе
- 2 с.л. зехтин
- ½ лук
- 1 гр. хималайска сол
- 150 мл. вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Първо свари киноата в съотношение 1 към 3. След това свари и граха. Пасирай сварените грах, киноа, 150 мл от водата, в която е врял граха и всички останали съставки. Ако желаеш супичката да е с по-течна консистенция, добави повече вода.
4. Сурова Киноа
СЪСТАВКИ:
- 1 чаша сурова киноа
- 1/2 краставица
- 1 чушка
- 1 – 2 шепи зеленолистни – в случая спанак и рукула
- 1/2 авокадо
- 1 лимон
- 5-6 чери домата
ДОБАВКИ:
- люти чушки – пресни или сушени
- хималайска сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Накисни киноата във вода за около 4 часа, а най-добре да я оставиш накисната през нощта. В чиния постави нарязаните зеленолистни, добави накиснатата и измита киноа и всички останали нарязани зеленчуци. Овкуси с лимона и разбъркай 😉
5. Свежа Салатка
СЪСТАВКИ:
- киноа 150 гр.
- зеле – 1/4 от зелката
- зелена чушка Сиврия – 2 бр.
- морков – 1 бр. настърган
- сурови слънчогледови семки – 1 шепа
- зехтин и хималайска сол на вкус за овкусяване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Киноата се сварява в съотношение 1:2. Зелето и чушката се нарязват, моркова се настъргва. Зеленчуците се смесват с киноата, поръсват се със слънчогледовите семки и се овкусява със зехтина и солта.
6. Неустоима с Киноа
СЪСТАВКИ:
- 3 моркова
- 200 мл вода, в която се варят морковите
- ¼ авокадо
- ¼ чаша кокосова сметана или веган майонеза
- 1 шепа сварена киноа
- малко хималайска сол
- 1/8 ч.л. индийско орехче
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Първо свари киноата в съотношение 1 към 3. Морковите свари в подсолена с хималайска сол вода. Извади морковите от водата и ги пасирай със сметаната, запази водата от сварените моркови. Остави водата от морковите да заври, вътре сложи пасираните моркови със сметана и индийското орехче, добави киноата и остави да ври три минутки. Махни от котлона и добави пасираното авокадо и разбъркай.
7. Табуле с Киноа
СЪСТАВКИ:
- 1/2 чаена чаша киноа
- 1 връзка магданоз
- 5-6 чери доматчета
- 2-3 стръка пресен лук
- шепа маслини и микс от семена
- 1/2 лимон – сокът
- хималайска сол на вкус
- 1-2 сл зехтин
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварих киноата и хубаво я отцедих, нарязах на дребно магданоза и лука, доматките на половинки. Смесих всичко, овкусих със сока от половин лимон, хималайска сол и зехтин. Поръсих с микс от семена за украса.
8. Кюфтенца с Нахут и Киноа
СЪСТАВКИ:
- 200 гр нахут
- 1 к.ч. киноа
- пресен лук
- пресен чесън
- 1 тиквичка
- хималайска сол
- копър
- 1 ч.л. сусам
- 1 ч.л. ленено семе
- подправки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нахутът се накисва във вода от предната вечер (водата трябва да го покрива). Киноата се сварява (вари се около 10 минути). Изцеденият нахут, киноа, нарязаният лук, чесън, сол, копър, сусам, ленено семе и други подравки на вкус се слагат в кухненски робот, пасират се и сместа се премества в голяма купа. Тиквичката се настъргва и се добавя към останалите продукти, бърка се до получаване на еднородна смес.
Оформят се кюфтенца с ръце. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса върху хартия за печене, до зачервяване и лека коричка.
Сервират се топли с хумус, маслинена паста или друг вид сос.
9. Супа с Киноа
СЪСТАВКИ:
- 1 малка глава лук
- 2 картофа
- 1 морков
- 2 шепи киноа
- натурално масло или зехтин
- хималайска сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
10. Пълнено Авокадо
СЪСТАВКИ:
- 1 чаша предварително накисната и сварена киноа
- 2 малки главички червен лук, ситно нарязан
- 1 малка краставица, нарязана на кубчета
- ½ чаша нарязани на кубчета домати – аз използвах сушени домати в зехтин
- 2 супени лъжици пресен магданоз, нарязан
- 2 супени лъжици зехтин
- 1- 2 чаени лъжички лимонов сок
- ½ чаена лъжичка хималайска сол
- 1 брой авокадо
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Приготвяме киноата според указанията на опаковката. Отцеждаме я и прехвърляме в голяма купа. Добавяме червения лук, краставицата, доматите и магданоза и разбъркваме добре. Овкусяваме със зехтин, лимонов сок и сол. Разрязваме авокадото наполовина и внимателно отделяме костилката. С помощта на лъжичка поставяме от готовата смес в центъра на всяка половинка. Сервираме веднага.
11. Тиквички с Киноа
СЪСТАВКИ:
- 1 тиквичка
- 1 с.л. зехтин
- 1/3 лук
- 1/3 чаша сварен грах
- 1/3 чаша сварена киноа
- ½ домат
- 1 с.л. конопени семена
- 1 гр. хималайска сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежи тиквичката на две. Издълбай вътрешността и я използвай в смути, салата или замрази за друга рецепта.
Киноата и граха се сваряват отделно. Киноата се вари 1 към 3. Сварени, се пасират или блендират с лука, семената и зехтина.
Получения пастет се пълни в тиквичките. Отгоре се поставят резени домат и по желание черен пипер и чубрица.
Пекат се в нагрята на 180 градуса фурна около 20 минути.
12. Зеленчукова Киноа
СЪСТАВКИ:
- 1/3 чаша киноа
- 1/2 авокадо
- 1 чушка – червена, зелена…
- 6-7 чери домата
- 1 шепа спанак
- 1 морков
- 5-6 маслини
- хималайска сол на вкус
- зехтин
ДОБАВКИ:
- люти чушки – пресни или сушени
- босилек
- подправки по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Количеството киноа, което съм дала в рецептата е за една порция. Аз обикновено варя 1 чаша не 1/3. Така количеството е достатъчно за трима или три хранения 🙂
Измий киноата с хладка вода. Тя е доста дребна и за да ти е по-лесно може да използваш торбичка за ядково мляко или някаква ситна цедка. Свари киноата, както е описано на опаковката – вари се 1 към 2 – 1 порция киноа на 2 порции вода за 10-15 минути. Ако вариш една чаша киноа добави 2 чаши вода, ако вариш 1/3, добави 2/3 вода 🙂
Докато се вари в отделна купа нарежи авокадото, доматите, спанака, чушката и моркова, добави маслините, зехтина и другите добавки. Когато киноата стане готова, я добави към зеленчуците и разбъркай.
Това е! Лесно и много вкусно! (особено със сушени люти чушки или лют пипер) 😉
13. Веган Кюфтенца
СЪСТАВКИ:
1 чаена чаша елда
1/2 чаена чаша киноа
2-3 супени лъжици сусамов тахан
1 голям морков
1/2 средна глава червен лук
няколко стръка магданоз
хималайска сол на вкус
подправки – черен пипер, червен пипер, сминдух
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Елдата и киноата се накисват. Сварява се елдата и отделно се сварява киноата. В тиган с много малко мазнина и вода се задушава настъргания морков с лука. Всичко се смесва и се добавя тахан, магданоз и подправки. Разбърква се добре и от сместа се оформят кюфтенцата, който се поставят в тавичка постлана с хартия за печене. Поставя се във фурна, загрята до 180 градуса за 20 минути. Може да се поднесе с гаукамоле.
14. Салата Разкош
СЪСТАВКИ:
- 200 грама броколи
- 70-100 гр киноа
- 1/2 зряло авокадо
- 50 гр нар
- 50 гр тиквени семки
- 1 супена лъжица конопено семе
За дресинга:
- кората на един лимон или лайм + сокът
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. ябълков оцет или сока на 1/2 лимон
- хималайска сол
- черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сваряваме броколите за окло 4 минути, за да останат крехки и ги изстудяваме. Сваряваме и киноата и я слагаме в хладилника за 15-20 минути. Приготвяме дресига и към него добавяме нарязаното на малки кубчета авокадо, нара и тиквените семки. Разбъркваме добре. Добавяме киноата и броколите и накрая поръсваме с конопено семе.
15. Зеленчукови Крекери
Съставки:
- Селъри – 200 гр
- Моркови – 80 гр
- Пиперка – 150 гр
- Домати – 150 гр
- Лук – 120 гр
- Ябълка – 80 гр
- Кашу – 130 гр
- Орехи – 50 гр
- Лешници –х50 гр
- Слънчоглед белен – 50 гр
- Тиквено семе – 170 гр
- Брашно от киноа – 100 гр
- Брашно от елда – 50 гр
- Брашно лимец – 50 гр
- Хималайска сол – 10 гр
- Суха мащерка – 2 сл
- Сусам за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Всички продукти без сусама се смесват в блендер. Получава се тесто, което се поставя върху хартия за печене, покрива се с втори лист хартия и се разточва на кора с дебелина 4-5 мм. Отстранява се горната хартия, поръсва се със сусам, кората се нарязва на квадрати и се пече или суши на слаба фурна.
16. Летен Киноа Десерт
СЪСТАВКИ:
- 100 гр. киноа
- 50 гр. сурови орехи
- 2-3 шепи череши
- мед от глог (пчелен, акациев, липов и всякакъв, който Ви е под ръка)
- канела на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измивате киноата, след което я сварявате с вода в съотношение 1:3. Когато се свари я сваляте от котлона и я оставате да изстине. През това време измивате черешите и ги нарязвате на по-малки парчета или по Ваш вкус може и на половинки. Сипвате изстиналата киноа в купичките, слагате череши, счуканите орехи или цели сурови орехи, поръсвате с мед и канела на вкус. И десерта е готов!
Автор: Марти
Източник: http://www.zdravei.org