Учените заявяват, че няма полза за фъстъченото масло, което е с високо съдържание на сол и транс мазнини.
Яденето на половин шепа орехи всеки ден може значително да намали риска от ранна смърт, показва холандско проучване, цитирано от Би Би Си.
Предишни изследвания вече са доказали, че има връзка между ядките и здравето на сърдечносъдовата система, но това е първото изследване, което дава поглед над специфични ядки и болести.
Изследователи от университета в Маастрихт са открили по време на 10-годишните си проучвания, че има 23% по-малък шанс за ранна смърт при хора, които ядат най-малко по 10 грама орехи или фъстъци на ден.
Учените заявяват, че няма полза за фъстъченото масло, което е с високо съдържание на сол и транс мазнини.
Повече от 120 000 мъже и жени, на възраст от 55 до 69-годишна възраст, предоставяли данни на учените относно начина си на живот и хранителните си навици през 1986 г. 10 години по-късно учените проследили смъртността при тези холандци и установили, че рискът от преждевременна смърт в резултат от рак, диабет, дихателни и невродегенеративни заболявания е по-нисък сред тези, които ядяли орехи.
Проф Пийт ван ден Бранд, ръководител на изследването, публикувано в “Интернешънак джърнал оф епидемиолоджи”, заяви: “Забележително е, че се наблюдава значително по-ниска смъртност при хората, които консумират по най-малко 15 грама ядки или фъстъци средно на ден.”