Продукти, оставени на масата за четири часа в тези жеги, са опасни, казва проф. Тодор Кантарджиев.
Ако оставите храната си за четири часа извън хладилника, рискувате сами да си лепнете салмонела, каза в студиото на Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев от Националния център за заразни и паразитни болести. Той посъветва хората при тези скокове на термометъра всяка храна от животински произход да бъде много добре обработена преди консумация и поясни, че тази година заболелите от салмонела с пъти са се увеличили в сравнение със същия период на миналата година. Най-много случаи има в Североизточна България и около големите реки.
Професорът допълни, че само тежките случаи на салмонела се лекуват в болница, останалите се оставят да изчистят организма в домашни условия. Има обаче едно условие за бързо възстановяване – много добра хигиена.
Кантарджиев посъветва хората, като тръгват на почивки, да пият само проверена вода и да си избират ресторанти, които са с видимо добра хигиена.