Как да извадим кърлежа сами и да се предпазим от опасни болести (ВИДЕО)

Как да извадим кърлежа сами и да се предпазим от опасни болести (ВИДЕО) | Диана

Реагирайте възможно най-бързо, заразата идва след 12 часа, казва специалистът.

Избягвайте местата с гъста и буйна трева. Ако ви се наложи да преминавате през тях, направете го с дълги чорапи и панталони, за да избегнете опасността от кърлежи, препоръча проф. Тодор Кантарджиев от института по заразни и паразитни болести. “Много е важно след всеки излет навън да преглеждаме тялото си и при наличие на кърлеж да реагираме веднага. Той трябва да се намира 12 часа в кожата ни, за да пренесе някакво заболяване. В първите часове риск няма”, заяви специалистът.

Затова може да се наложи човек сам да извади паразитът от тялото си. Той трябва да се хване с пинсета най-близо до хоботчето и да се дърпа, без да се върти или маже с олио. Причината – така преживява стрес и плюе кръв, което може да доведе до заразяване. Човекът, който вади кърлежа, трябва да пази ръцете си от замърсяване, като ползва медицински ръкавици, а след това трябва непременно да се дезинфекцира. Ако хоботчето се скъса – да се извади с игла. След това раната трябва да се наблюдава два-три дни. Ако се появи черно петно или зачервяването започне да се увеличава, да се търси непременно медицинска помощ. Добре е да се назначи антибиотично лечение. В последните години у нас се увеличават случаите на заразени от кърлежи. Заболяванията от лаймската болест – с 20%, а марсилската треска – с 30%.

“Този сезон обработката на тревните площи в столицата започна по-рано. Сега се извършва частична обработка на паркове, градини и междублокови пространства, за които имаме сигнали от граждани”, уточни Цезарина Илиева от РЗИ – София.

Близо 60 души са ухапани от кърлеж само за седмица във Варна. Това са официално регистрираните случаи. Броят на тези, които сами вадят кърлежите и не търсят лекар, не е ясен. В същото време хора от кварталите масово се оплакват от неокосена трева.